Smaller Default Larger

До 150-річчя від дня народження блаженного Григорія Хомишина

В Україні розпочалася підготовка до відзначення 150-річчя від дня народження блаженного священомученика Григорія Хомишина, довголітнього греко-католицького єпископа Станіславівського, який народився 25 березня 1867 року в селі Гадинківці Гусятинського повіту на Тернопільщині.

Після закінчення Львівської Духовної Семінарії о. Григорій продовжив студії у Відні. Праведний Слуга Божий митрополит Андрей Шептицький 1902 року львівський греко-католицький призначив його ректором Львівської Духовної Семінарії, а в 1904 році його висвячено на єпископа Станіславівського.

У 1945 році, після другого з черги арешту НКВС, владику Григорія запроторено до Лук’янівської в’язниці у Києві, де наприкінці того ж року, після фізичний і моральних тортур, спинилося його серце. Під час Апостольського візиту до України у 2001 році, святий Папа Іван Павло ІІ проголосив його блаженним Католицької Церкви разом з іншими новомучениками УГКЦ.

Про вшанування пам'яті блаженного свщмч. Григорія Хомишина та його духовний спадок в інтерв’ю для Радіо Ватикану розповів головний редактор українського греко-католицького часопису «Нова Зоря» о. Ігор Пелехатий:

До 150-річчя від дня народження блаженного Григорія Хомишина

Для Радіо Ватикану, Костянтин Чавага

Джерело:  http://uk.radiovaticana.va/news/2016/08/26/

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції