Smaller Default Larger

Блаженніший Святослав відслужив подячну Святу Літургію за дар єдності Церкви в базиліці св. Івана на Латерані

 

15 грудня 2016 року в римській Папській базиліці св. Івана на Латерані відбулася подячна Свята Літургія з нагоди 420-ліття Брестейського поєднання. Урочисту Божественну Літургію очолив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук), з яким співлужили Преосвященний владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, та Преосвященний владика Іриней (Білик), Канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре.

В Літургії взяли участь Протоархимандрит Василіянського Чину Святого Йосафата о. Ґенезій Віомар, Представники Конґреґації для Східних Церков монс. о. Ярослав Карп’як та монс. дон Анджело Ґальярді, Генеральний вікарій о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, Парох української парафії святих Сергія і Вакха в Римі протоієрей Іван Кулик,  Ректор Папського Східного Інституту о. Давид Назар, ТІ, Віце-ректор Папської Української Колегії Святого Йосафата о. Теодосій Грень, ЧСВВ, та два десятки священиків, які душпастирюють або навчаються в Італії, ще кілька священиків сповідали. В урочистостях активну участь взяли ченці-василіяни, як у співлужінні Святої Літугії, так і в служінні святого Таїнства Покаяння. У Божественній Літургії взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України при Святій Столиці п. Тетяна Іжевська та кількасот вірних Української Греко-Католицької Церкви, які прибули з різних частин Рима та околиць, а також гості.

Свята Літургія розпочалася урочисто процесійним ходом із захристії до головного престолу базиліки. Богослуження прикрасив своїм співом хор студентів Колегії Святого Йосафата, студенти цієї ж Колегії виконували інші літургійні служіння.

Під час проповіді Блаженніший Святослав, на основі євангельського читання про несправделивого управителя, звернув увагу на безмежність Божої любові й милосердя до людини, якій Він завжди готовий простити і прощати.

Також Отець і Глава УГКЦ наголосив на важливості цієї Святої Літургії, яка є подякою Богові у 420-у річницю Берестейсього поєднання – відновлення повної єдності нашої Церкви з Римським Апостольським Престолом, з усією Христовою Церквою; цієї єдності, яку вірні діти Церкви київського Хрещення засвідчили своїм життям. Дякуючи Богові за дар церковної єдності, ми молимося і надалі за єдність у нашому народі, за єдність всієї Церкви Христової.

Свята Літургія завершилася многолітствуванням та співом релігійного гимну України «Боже великий єдиний, нам Україну храни! ».

Хочеться завершити репортаж про цю подію словами молитви, яку згадав у проповіді Глава УГКЦ: «В єдності сила народу; Боже, нам єдність подай! ».

Для сайту osbm.info о. Йосафат Коваль, ЧСВВ

Запис частин Святої Літургії можна переглянути тут.

Світлини з цієї події авторства п. Володимира Крамара можна знайти тут.

http://osbm.info/

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції