Smaller Default Larger

Іспанія: беатифікація 60 мучеників громадянської війни 1936-37 років

 

11/11/2017

«Я католик! Нехай живе Христос Цар!» – такими були останні слова, а також і єдина причина смерті 19-річного Рафаеля Люка Ґіріна, одного з тисяч мучеників, які віддали життя за Христа під час переслідувань Церкви в Іспанії в 30-их роках минулого сторіччя. 60 з них були беатифіковані в Мадриді 11 листопада 2017 року. Всі вони належали до духовної «вінкентійської родини», що об’єднує понад 200 чернечих Згромаджень та мирянських рухів, які черпають натхнення з харизми святого Вінсента де-Поль. Беатифікація відбулась у ювілейних рік «вінкентійської родини», що святкує 400-річчя зародження вінкентійської харизми.

Серед нових блаженних є 24 священики і 16 братів-ченців із Місійного Згромадження, заснованого святим Вінсентом де-Поль, 2 Сестри із Згромадження Дочок Милосердя, також ним заснованого, 13 мирян, членів Товариства Чудотворного Медалика та 5 дієцезальних священиків, що були їхніми духовними наставниками. Нові блаженні походили з Мадридської, Барселонської та Валенсійської архидієцезій, а також з дієцезій Херона й Картахена-Мурсія. Вони були засуджені на смерть тільки тому, що були католиками.

Беатифікаційні урочистості в імені Папи очолив кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації в справах святих, який в інтерв’ю до Ватиканського Радіо сказав, що всі ми запрошені вшановувати та наслідувати мучеників, натхнені їхнім прикладом віри, надії й відваги, щоб живити наше християнське щоденне життя. Треба молитись також і за їхніх катів, жертвуючи, – як це робили блаженні мученики, – цінний дар нашого прощення. «Ми не можемо й не повинні забувати ті трагічні події, – наголосив кардинал Амато. – Вони є прикладом християнського героїзму й, одночасно, є темною сторінкою безпідставної жорстокості проти беззахисних і невинних людей. Ми не можемо й не повинні забувати, щоб більше ніколи не повторювалась така хвиля братовбивчої ненависті».

Матір отця Мануеля Бінімеліс Кабре, одного із розстріляних священиків, під час ідентифікації тіла свого єдиного сина сказала: «Я хотіла би знати, хто вбив мого сина, щоб могти йому простити».

Як сказав Префект Конгрегації в справах святих кардинал Анджело Амато, «ця беатифікація є нагодою, щоб збільшити силу добра, яке перемагає зло».

Головний постулятор Згромадження Місій отець Джузеппе Ґуерра написав у ватиканському часописі «Ль’Оссерваторе Романо», що довгі канонічні процеси та відповідні історичні дослідження з використанням документів, свідчень очевидців та ретельних розслідувань з’ясували, що мученики померли не задля ідеології чи належності до якоїсь партії, а лише тому, що були священиками, ченцями, черницями чи практикуючими мирянами-католиками. Вони знали, що йдуть на смерть, але виявляли надзвичайну духовну мужність, повністю покладаючись на Божу волю». Він додав, що наслідуючи розп’ятого Ісуса Христа, їхніми останніми словами були прощення переслідувачам та підтримка співтоваришів недолі.

Беатифікація в суботу 11 листопада була четвертим 2017 року збірним проголошенням блаженних мучеників громадянської війни в Іспанії, а їхня кількість досягла 281. В загальному під час понтифікату Папи Франциска було проведено 12 таких беатифікацій, проголошуючи 874 блаженних, які загинули за віру в Іспанії в тридцятих роках минулого сторіччя.

Радіо Ватикану

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції