Smaller Default Larger

Глава УГКЦ у Рівному: «Лише любов і безліч добрих діл є необхідними в будівництві та відродженні вільної і незалежної України»

 

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у день святого Миколая освятив прокатедральний собор Святого Миколая УГКЦ Луцького екзархату в місті Рівному.

Архиєрейський чин освячення собору очолив Блаженніший Святослав. Співсвятителями були: владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Льввський, владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, владика Василь (Івасюк), Єпарх Коломийський, владика Віталій (Скоморовський), Єпископ Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви.

Під час проповіді Предстоятель насамперед привітав вірних і все духовенство зі святом одного з найбільш улюблених святих Христової Церкви, а також зі святом освячення нового прокатедрального собору.

«Осердям Христового Євангелія, Доброї Новини, є благовість про Божу любов. А найбільшим співцем Божої любові є Іван Богослов, який каже нам: Бог є любов. Той, хто перебуває в любові, у тому Бог перебуває. Можливо, слово про любов сьогодні є найбільш знецінене в сучасному світі. Як багато різних значень сучасна людина вкладає в це слово. Але той Бог, якого ми звіщаємо через слово "любов", є любов'ю, котра нічого від нас не хоче і не бере. Бог є даром любові для кожної людини», – вважає проповідник.

Саме через те, каже архиєрей, що Бог нас любить, ми живемо і можемо очищатися з наших гріхів, можемо перемагати зло. Саме через те, що Бог нас любить, ми житимемо вічно. Бо вічне життя є ніщо інше, як вічна любов. Людина, яка не любить, уже вмирає, каже Іван Богослов. А той, хто, отримавши від Бога дар любові, відповідає йому взаємністю, уже живе.

«Ми можемо бути собою лише тоді, коли наважимося любити. Адже саме в любові до Бога і до ближнього людина відкривається. Іван каже, що любити потрібно не словом чи язиком, а ділами та істиною. Як гарний приклад того, що любов справді існує, у ній можна жити і нею чинити діла любові до ближнього, є постать святого Миколая. Можемо сказати, що він пізнав Бога», - відзначив Глава УГКЦ.

За словами Блаженнішого Святослава, ми сьогодні знаємо святого Миколая через його діяльну любов, таку любов, якою любить нас Господь Бог. Святий Миколай як знак, символ, благовісник втіленої в добрі діла Божої любові, присутній у всіх наших храмах. «Тому сьогоднішнє свято, – просить задуматися духовний лідер греко-католиків, – є святом, яке запрошує нас не боятися любити. А запрошує нас теж відкрити, що ми є люблені Богом і покликані виконувати дві найважливіші заповіді любові – до Бога і до свого ближнього».

Ми сьогодні освятили чудовий храм. Місто Рівне, вважає Глава УГКЦ, сьогодні отримало чудовий дар від святого Миколая, – дар, який тільки з часом вповні зможемо оцінити, відкрити і збагнути. Освятивши храм, ми виклали у престол мощі ще одного Миколая – Волинського Чудотворця. У престолі навіки також спочинуть мощі священномученика Миколая Чарнецького, який був єпископом нашої Церкви тут, на Волині...

«Цей храм буде часом і простором об'явлення божественної любові. Кожен потребуючий зможе сповнитися всіма дарами, яких потребує. Але водночас святий Миколай запрошує нас любити не словом, не язиком, а ділом та істиною. Ми сьогодні справді можемо сказати собі і людям, що ми є християни лише тоді, коли навчимося діяльної любові», – переконує Предстоятель.

Живемо нині в час страхітливої війни. «Остання ніч, – з прикрістю зауважив Глава Церкви, – сколихнула наші серця тривожними звістками про нові жахливі обстріли на фронті. Там нині горять будинки і гинуть люди. Сьогодні Україна кровоточить. Вона є зраненою. Хто може зцілити рани сучасної України? Ми можемо відповісти: лише Божа любов. Ми бачимо, як у час війни люди мають велику спокусу перетворитися на тих, хто ненавидить усіх, веде, як це ми бачили в українській політиці, війну всіх проти всіх».
Проповідник пригадав слова праведного митрополита Андрея Шептицького, який сказав, що ненависть ще нічого доброго не збудувала.

«Тому можу стверджувати, що постать святого Миколая і цей новозбудований храм – це ключ до перемоги. Бо ім'я Миколай означає «переможець народу». Лише любов'ю можна перемогти зло. Лише любов помножена і засвідчена безліччю добрих і безкорисливих діл для блага ближнього є необхідним елементом будівництва і відродження вільної і незалежної України», – вважає Блаженніший Святослав.

Освяченням цього храму, на переконання Глави Церкви, ми зробили ще один крок у будівництві вільної Української Держави, ще один крок у будівництві цивілізації миру і любові, про яку нас навчав блаженної пам'яті Любомир Гузар.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції