Smaller Default Larger

У Червонограді вшанували чудотворну ікону Кристинопільської Богородиці

У Червонограді вшанували чудотворну ікону Кристинопільської Богородиці

 

Свято Непорочного зачаття Діви Марії на парафії при Червоноградському монастирі св. Юрія оо. Василіян є особливим днем, який пов’язаний з урочистим почитанням чудотворної ікони Кристинопільської Богородиці.

22 грудня, з нагоди цієї події Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Василій Тучапець, екзарх Харківський. З Архиєреєм співслужили: провінційний консультор о. Михайло Лучків, ЧСВВ, настоятель Червоноградського монастиря о. Ігнатій Москалюк, ЧСВВ, василіянські ієромонахи і пресвітери Сокальсько-Жовківської єпархії.

У своїй гомілії владика Василій зосередив увагу на постаті Богородиці. Говорячи за її батьків, Проповідник наголосив, що попри неможливість мати дітей, вони у витривалості зуміли довіритися Богу. Бачимо, що «саме тоді, коли вже втрачені людські можливості, Бог посилає свого ангела і народжується Діва Марія. Господь через цю подію хотів показати, що Марія є особливою, як називає Церква, що вона є непорочно зачатою».

Далі Архиєрей, роздумуючи над сьогоднішнім святом розповів, що ще у Старому Завіті маємо схожі приклади, де Господь піклується за своїх вибранців. Йдеться за пророка Єремію, про якого Бог сказав: «Перш ніж я уклав тебе в утробі, я знав тебе; і перш ніж ти вийшов з лона, освятив я тебе; пророком для народів я тебе призначив» (Єр. 1,5). Також Проповідник навів пророцтво про народження Івана Христителя, коли ангел промовив до його батька: «і багато з його народження радітимуть; бо він буде великий в очах Господніх; не питиме ні вина, ні напою п’янкого, і сповниться Духом святим вже з лона матері своєї» (Лк. 1, 14-15).

Владика Василій зазначив, що сьогоднішнє свято відбувається саме у Червоноградському монастирі, де ченці мали особливу набожність до Богородиці, а Вона особливо допомагала монахам упродовж історії Василіянського Чину, зокрема, в часи переслідувань.

На завершення гомілії Архиєрей побажав, щоб приклад праведних Йоакима і Анни допомагав не сумніватись у вірі, а навчитись довіряти Богу у тривожні хвилини, збільшуючи свої молитви. А Богородиця, прославлена у Кристинопільській іконі вислухала наші прохання. Особливо Владика закликав до Діви Марії, щоб припинилася війна у нашій державі, «щоб мир Божий запанував у наших серцях, родинах і у всьому нашому народі».

Після Виставлення Найсвятіших Тайн всі присутні помолилися до Богородиці перед її Чудотворною іконою. Молитва линула і за Україну у гімні «Боже, великий, єдиний».

Не обійшлось також без традиційного «многоліття», а ігумен Червоноградського монастиря о. Ігнатій Москалюк, ЧСВВ подякував усім, хто спричинився до проведення цього свята і трудиться для парафії. Ієромонах розповів історію Кристинопільскої ікони, яка з 1946 по 1994 рр. внаслідок панування Радянської влади перебувала у Варшавському василіянському монастирі. В той період, під час відвідин Польщі перед нею молився і святий папа Іван Павло ІІ.

Крім того, дякуючи владиці Василію, о. Ігнатій зазначив, що задля розвитку Української Греко-Католицької Церкви на Сході парафіяни храму св. Юрія зібрали пожертви, які буде передано на будівництво катедрального храму у Харкові.

У свою чергу владика Василій подякував усім присутнім та запросив відвідати місто Харків. Завершилось свято окропленням свяченою водою.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції