Smaller Default Larger

Різдвяне послання Преосвященного владики Мілана, єпископа Мукачівської єпархії

"Христос, котрий народжується посеред нас, приходить у цей світ, аби подолати найбільшу проблему людини – смерть"

Всечесному духовенству, Преподобним монахам та монахиням, возлюбленим у Христі братам та сестрам Мукачівської греко-католицької єпархії та всім людям доброї волі!



Христос раждається! Славіме єго!

Возлюблені у Христі брати і сестри!


Божим провидінням цьогорічні різдвяні свята стали для нашої єпархії особливими. Рік Блаженного священномученика Теодора, який ми проживали, завершився для нас великою подією. В квітні цього року ми згадували 100-річчя від дня народження владики Теодора, в червні – 10 років від проголошення його блаженним, і особливо знаковою подією стало святкування 75-річчя його ієрейських свячень, яке ми нещодавно відзначили в місті Римі. Саме тут 25 грудня 1936 року в церкві святого Антонія при папській колегії «Руссікум» молодий богослов з Мукачівської єпархії прийняв Тайну священства. І ось на Різдво за новим григоріанським календарем на площі святого Петра в Римі ялинка з-під Карпат, яка виростала поблизу Великого Бичкова, де народився Теодор, повстала як ще одне справжнє свідчення присутності нашого блаженного між нами, його заступництва та дієвості навіть після мученицької смерті, яка його ще більше зв’язала зі своєю Церквою. Встановлення різдвяної ялинки на площі святого Петра в Римі започаткував блаженний Іван Павло ІІ в 1982 році. Відтоді щороку різні країни або регіони Італії дарують на площу свою ялинку.

На жаль, за посередництвом мас-медіа, ялинка, до якої ми також звикли під час різдвяних свят, чимдалі втрачає свою сутність та майже перетворюється на якийсь новорічний талісман щастя. Але різдвяна ялинка, як і саме Різдво, немислима без Ісуса Христа. Вічнозелене дерево, як Христос, котрий народжується посеред нас, приходить у цей світ, аби подолати найбільшу проблему людини – смерть. Недарма на старовинних іконах новонароджений Христос зображений, як мала дитина, покладена в ясла, що нагадують гріб, а самі пелени подібні до погребальної плащаниці. Отож, Христос приходить, щоб принести вічність у світ, який позначений смертю. В цьому розумінні ялинка, яка відома навіть дітям як завжди зелене дерево, є символом Христа.

Дорогі браття і сестри, як не дякувати Господеві, котрий дав нашій єпархії такий великий дар, що саме від нашого краю цьогорічна ялинка прикрасила у Ватикані площу перед храмом святого апостола Петра, який є знаком того, що Церква є Єдина, Свята, Апостольська та Католицька. Тисячі й тисячі людей, що приходять до цього храму під час різдвяних свят, дивляться на неї та пригадують ту велику подію, яку здійснив для нас Господь, ставши людиною.

Бажаю кожному з вас, браття і сестри у Христі, та всім людям доброї волі, радісних та веселих свят Рождества Христового! І коли зберетесь біля різдвяної вечері, біля своєї ялинки, пригадайте собі та подякуйте Небесному Отцеві за все, що Господь вчинив для нас.

З молитвою за кожного та архієрейським благословенням

Ваш у Христі

владика МІЛАН,

єпископ Мукачівський

Джерело: www.mgce.uz.ua

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції