Smaller Default Larger

Святкування Різдва Христового у Мукачівському монастирі

Різдво Христове − свято радості і світла, одне з найбільших християнських свят, що пробуджує в людях найвищі почуття, закликає до внутрішнього відродження та оновлення, дарує духовну радість.

У день Надвечір’я Різдва Христового у Мукачівському Святомиколаївському монастирі панував піднесений настрій духовної радості.

Вже з самого ранку у монастирі було велелюдно. Отці Василіяни о 7 год відправили Великі Царські Часи, а потім відслужили Велику Вечiрню з Лiтургiєю св. Василiя Великого.


Велике Повечір’я з Литією

Велике Повечір′я З Литією


Упродовж дня прикрашали монастирську обитель, а ввечері, о 21 год. на Велике Повечір’я з Литією (Всеношнє) у монастирі зібрались Христові вірники, щоб у спільноті прославити новонародженого Дитятка Ісуса.

Опісля Великого Повечір’я відбулась Різдвяна вистава.

 

Різдвяна вистава


Щоб передати Таїнство Народження Христа, на деяку мить монастирську обитель поглинула темрява, яку незабаром змінило яскраве світло прожекторів (Ісус приносить світло у темряву), і з’явились перші персонажі – Діва Марія та Архангел Гавриїл, який з радісною звісткою сповістив, що Вона має стати Матір'ю Месії. Діва Марія вражена, її бентежать слова Божого посланця, але з покорою відповідає: "Ось Я, Господня слугиня: нехай зо мною станеться по Твоєму слову!" (Лк. 1, 38).

Учасники Різдвяної вистави, відтворюючи роль Діви Марії, Йосифа, Пастушків, Царів-мудреців, Царя Ірода, Ангела передавали реальні події, які відбувались у Віфлеємі понад 2000 років назад.

Гра акторів, декорації, музичне оформлення − все це спонукало кожного з присутніх задуматися над великою таємницею приходу у світ Божого Сина, нашого Спасителя та по-особливому усвідомити собі те, що «Слово стало Тілом, і оселилося поміж нами». Бог, котрий з любові сотворив людину, у предивний спосіб розпочав справу її спасіння. Христос стає людиною подібною до нас у всьому, окрім гріха.

Різдвяна вистава закінчилась колядкою «Тиха ніч», яку виконував молодіжний хор «Базілеус» українською, словацькою, німецькою та англійською мовами.

Наприкінці ігумен Мукачівського Святомиколаївського монастиря, отець Веніамин Довганич, ЧСВВ, висловив слова подяки учасникам Різдвяної вистави та усім присутнім, що прийшли розділити радість народження Дитятка Ісуса.

Ми сьогодні споглядаємо на Віфлеємське Дитя і бачимо Всемогутнього Бога, який приходить до нас, немічних людей, із неба на землю, щоб примирити людину з Богом − зазначив о. Веніамин. Також нагадав усім присутнім про те, яке значення має народження Господа Ісуса Христа для кожного з нас: «Він народився для того, щоб кожного врятувати від гріхів, від смерті та дати вічне життя. Тому це не просто подія, яка сталась в давні часи. Це подія, яка має безпосереднє відношення до життя кожного з нас».

Упродовж усього Святвечора Божа благодать наповнювала нас, надавала нові духовні сили і натхнення до подальшого праведного християнського життя.

Безперечно, у кожного з присутніх був піднесений настрій: усі вітали один одного з цією радісною і світлою подією Народження Христа та ще довго не хотіли розходитись по домівках.

Тож нехай Дитятко Ісус буде Господом наших сердець, нехай постійно супроводжує нас Своєю ласкою, підтримує нас та перемінює на краще наші серця!

Р.S.

Наступного ранку, у день величного і радісного празника Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, знову ж всі зібрались на Святкову Божественну Літургію, щоб поклонитися Новонародженому Дитятку, відкрити для Нього свої серця та прославляти Його. Відчуття Божественної присутності на Святій Літургії доповнював чудовий молитовний спів молодіжного хору «Базілеус», який підносив наші серця до Господа та прагнення до святості.

 

Молодіжний хор «Базілеус»

 

Джерело: osbm-mukachevo.org.ua

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції