Smaller Default Larger

Глава УГКЦ: «Сьогодні ми бачимо Христа, який являється над новою Україною, який бере на себе наші сльози, наші страждання»

 

Історія нашого народу показує, що кожного разу в кожному історичному моменті, коли український народ потребував переміни, коли ми у нашому серці відчуваємо, що так дальше жити не можна, ми приходимо до джерела історичного буття, але найперше до джерела християнської віри. Про це сьогодні сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних в Патріаршому соборі Воскресіння Христового на свято Богоявління 19 січня 2018 року.

З Главою Церкви співслужили владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, та владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Найперше Предстоятель привітав усіх вірних з цим великим святом. «З усього серця вітаю вас з великим святом, святом Богоявління Господнього. Святом, яке наповнює нас надією, надією на відродження і життя. Показує нам, що Бог є серед нас, з нами і в нас», – сказав Блаженніший Святослав.

 

 

За словами проповідника, сьогодні над Йордан приходить Христос. У нечисті води Йордану, у найнижчому місці на земній кулі, сходить, радше низходить Христос. Те дивне Боже низходження наче показує нам, що вічний Господь і Бог так низько сходить до людини, як низько вона могла впасти… Момент занурення Христа в йорданські води був моментом, коли агнець Божий, чистий і непорочний бере на себе гріхи всього людства, всі ті гріхи, які люди лишили в тій воді, коли їх виявляли перед Йоаном.

«Рука Йоана затремтіла, – розповів Глава УГКЦ, – коли побачила Христа. Чому? Бо до того часу він хрестив тих, які виявляли свої гріхи, а ось перед ним стоїть безгрішний. Приходить Хтось, Хто відкриє і об’явить над Йорданом найглибші таємниці самого Бога. Замість гріхоявління над Йорданом, ми бачимо Богоявління. Чути з неба: це Син мій улюблений. А Дух Святий сходить над Христом у вигляді голуба.

«Ось агнець Божий, який бере на себе гріхи світу». «Думаю, ця фраза, яка виявляє нам ісповідь віри Йоана в те, кого він охрестив, ким є Христос, для нас з вами є сьогодні життєдайною. Кожен з нас, мабуть, уже пережив або ще переживе момент оновлення, освячення нового народження. Цим моментом, коли Господь Бог дарує людині нове народження з води і духа, є Таїнство святого хрещення. Таїнство, коли людина позбувається усіх гріхів, особистих і успадкованих. Над її головою розкривається небо. Отець каже мені і вам: ти є мій син, моя доня улюблена, у тобі моє благовоління, а Дух Святий сходить на людину, роблячи її храмом Святого Духа», – зазначив проповідник.

«Сьогодні ми бачимо Христа, – вважає духовний лідер греко-католиків, – який являється над новою Україною. Христа, який бере на себе гріхи України, але разом з ними і бере на себе наші сльози, нашу біль, наші страждання. Бере їх на себе для того, щоб забрати їх від нас. Натомість дарувати нам відчуття, що Бог є з нами і в Бозі ми непереможні».

За словами проповідника, сьогодні над українським Йорданом Христос відкриває нам джерело сили і перемоги над злом. «Бо так, як у водах Дніпра колись на зорі історії нашого народу був переможений диявол і його слуги, так у водах Дніпра оновленої України дарується нам перемога над сучасними нашими ворогами, над усім тим, що спричиняє нам болі й страждання і дає нам відчуття, що так далі жити не можна. Сьогодні ми можемо пережити початок нового життя», – просить замислитися Глава Церкви.

 

 

«Усі ви, що в Христа хрестилися, в Христа зодягнулися», – каже нам апостол Павло. «Нехай у цей день Україна зодягнеться у Христа. Усі ті, які були охрещені благодаттю Святого Духа в ім’я Отця і Сина, і Святого Духа нехай відкриють ту силу, яку Бог уже вклав у наше нутро. Нехай сьогодні окропленням цієї свяченої йорданської води Божа сила, Божа благодать і Боже просвічення пронизить нашу землю, наші серця, наше суспільство так, як вода обмиває усю земну кулю і дає усім нам життя», – побажав Блаженніший Святослав.

Після Літургії Глава Церкви традиційно освятив у Дніпрі воду.

 

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції