Smaller Default Larger

Відбулося відкриття інформаційної стели біля Хрестовоздвиженського кафедрального собору

13 травня, після Архієрейської Служби Божої у Хрестовоздвиженському кафедальному соборі, Преосвященний владика Мілан, єпископ Мукачівський, освятив інформаційно-історичну стелу, встановлену біля єпископської резиденції.

Реалізація проекту стала можливою завдяки спільній праці відомих осіб краю: скульптора п. Василя Романа, історика-краєзнавця п. Йосипа Кобаля, мистецтвознавців п. Михайла Приймича та п. Михайла Сирохмана. Ініціатором, меценатом та одним із безпосередніх учасників цього проекту став п. Михайло Качур.

На мармуровій стелі викарбувана стисла історія одного з основних культурних і духовних надбань Закарпаття, найвизначнішої архітектурної пам’ятки Мукачівської єпархії – Хрестовоздвиженського кафедрального собору та резиденції єпископів Мукачівської греко-католицької єпархії. Починаючи від закладення першого каменю і будівництва чином отців-єзуїтів храму та колегії в XVII ст. і до повернення вірникам комплексу споруд в останні часи, – ось ці етапи знайшли своє відображення в текстовій частині стели. Історичний опис подано українською та англійською мовами з огляду і на численних іноземних відвідувачів міста, котрі зазвичай не оминають площу єпископа Андрея Бачинського.

Бронзові рельєфи, які є частиною стели, демонструють вигляд собору та резиденції в різні історичні періоди. Центральне табло увінчане сценою з монументальної композиції склепіння собору "Воздвиження Чесного Хреста" Йосипа Бокшая, виконаною в бронзі.

Відкриття стели є лише частиною відновлювальних робіт єпископської резиденції. Після урочистостей гості свята мали змогу оглянути унікальні настінні розписи XVIII століття в приміщеннях резиденції, які були відкриті спеціалістами Львівської національної академії мистецтв та знаходяться в процесі реставрації.

Джерело: mgce.uz.ua

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції