Smaller Default Larger

Відбувся Празник Мукачівської Чудотворної Ікони Божої Матері

В днях 14-15 липня, у Василіянському монастирі в м. Мукачеві, відбулося відпустове святкування Мукачівської Чудотворної Ікони Божої Матері.

Архієрейську Божественну Літургію у неділю 15 липня, очолив у Мукачівському монастирі Правлячий єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії, Високопреосвященний Кир Мілан Шашік. З ним співслужили Настоятель цього монастиря Впр. о. Веніамин Довганич ЧСВВ, та інші священики Василіянського Чину та Єпархії.


Мукачівська Чудотворна Ікона Матері Божої, вшанування якої припадає на 16 липня, має давню історію. Відомо, що намальована вона у візантійському стилі в XV ст. Спочатку Ікона знаходилася в Царгороді, після падіння якого, з часом, опинилася у Ватиканських музеях, де перебувала до 1926 року.



У 1926 році, Папа Пій XI подарував Ікону Богородиці закарпатським Ченцям-василіянам. В неділю Всіх Святих – 27 червня 1926 року, Ікону було урочисто перенесено до Мукачівського монастиря. З того дня вона стала «Покровителькою Закарпаття».

Разом з вірними греко-католицької церкви на Закарпатті, Ікона Богородиці пройшла нелегкий шлях підпілля в часах переслідування даної церкви, оберігаючи та скріпляючи християнську віру серед пануючого тоді атеїзму.

16 липня 2009 року, Мукачівська Ікона Божої Матері була наново виставлена у новозбудованому Василіянському монастирі у м. Мукачеві. Цей день став в Мукачівській єпархії святковим і відтоді, щороку, Василіяни разом з паломниками, в особливий спосіб вшановують Ікону Богородиці своїми молитвами.

 

 


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції