Smaller Default Larger

Святкування Різдва Христового в Осідку Провінції Святого Миколая

Отці і Брати Малоберезнянського монастиря, розпочали святкування празника Різдва Христового спільною Святою Вечерею у неділю 6 січня. На початку Вечері було зачитано привітання Всесвітлішого Отця Протоархимандрита, після чого Протоігумен о. Павло Райчинець ЧСВВ привітав монашу спільноту Провінційного Осідку з Різдвом Христовим і склав їй свої різдвяні побажання.

О 22.00, у Монастирському храмі розпочалося Велике Повечір’я з Литією, яке відслужив Намісник монастиря о. Даниїл Дербаль ЧСВВ у співслужінні з о. Андрієм Белеканичем ЧСВВ. На закінчення Богослужіння, о. Даниїл звернувся до парафіян з різдвяним привітанням, після чого місцеві діти поставили для присутніх Різдвяний вертеп. Протягом вистави, разом з дітьми колядувала ціла церква, прославляючи Новонародженого Христа.

Традиційно, Вифлеємський вертеп, де народився наш Спаситель, символічно був відтворений у Малоберезнянському храмі і в Різдвяну ніч збирав біля себе як дітей, так і дорослих, що подібно як євангельські персонажі, приходили поклонитися «Дитятку, яке лежало в яслах». Ще на початку Повечір’я, ясла у вертепі були «порожні», але після закінчення богослужінь, в них уже «лежало Дитя-Ісус, якого прославляли ангели на небі і люди на землі». Ця подія була символічно відтворена у монастирській церкві в той спосіб, що вкінці Повечір’я, о. Даниїл урочисто переніс фігурку новонародженого Ісуса, зі святилища до вертепу, окропив вертеп свяченою водою і засвітив віфлеємську зірку, яка вказувала «на місце, де народився Христос».

В сам празник Різдва Христового, 7 січня 2013 р., об 11.00 отці Даниїл Дербаль та Андрій Белеканич, відслужили у церкві Святкову Божественну Літургію, під час якої о. Даниїл виголосив різдвяну проповідь.

«У цій Дитині-Ісусі, – наголосив проповідник, – ми бачимо Спасителя, що зійшов з неба „заради нашого спасіння” і тим, що його штовхнуло на це – була любов. (…) Різдво Христове є виявом найвищої „любові до людей Спаса нашого Бога” (Тит. 3, 4)».

«Любов і доброта Божа, – продовжив далі свою проповідь о. Даниїл, – з’являється і показується нам у покірному та безсильному виді „дитини сповитої, що лежатиме у яслах” (Лк. 2, 12). В цій сцені можна бачити все життя Спасителя. В Його упокорені, в Його бідності, в Його стражданнях і смерті, нам дарується спасіння».

На закінчення проповіді, о. Даниїл звернув увагу на глибоке значення Різдва Христового: «Бог стався людиною не тільки тому, щоб людина могла пізнати саму себе і віднайти втрачене, але щоб могла „стати Богом” (Пор. ККЦ, 460), спілкуватися з Ним і брати участь у Його блаженному житті».

Після закінчення Божественної Літургії, у храмі відбулося мирування і спільна коляда.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

6 січня 2013

НАВЕЧІР’Я РІЗДВА ХРИСТОВОГО

 

 

7 січня 2013

РІЗДВО ХРИСТОВЕ


 

РІЗДВЯНИЙ ВЕРТЕП У ХРАМІ МАЛОБЕРЕЗНЯНСЬКОГО МОНАСТИРЯ

 


 

ПЕРЕГЛЯНУТИ У ФОТОГАЛЕРЕЇ

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції