Smaller Default Larger

Преосвященний Владика Ніл відслужив приміційну Архієрейську Літургію українською мовою

У неділю 27 січня 2013 р., в Кафедральному соборі Воздвиження Чесного Хреста Господнього у м. Ужгороді, Преосвященний Владика Ніл (Лущак), єпископ-помічник Мукачівської Греко-Католицької Єпархії, відслужив першу урочисту Архієрейську Божественну Літургію українською мовою.

Нещодавно, а саме 12 січня у цьому ж соборі, Владика Ніл отримав єпископські свячення з рук Правлячого єпископа даної єпархії Кир Мілана Шашіка та співсвятителів, якими були: архієпископ Циріл Василь ТІ, Секретар Конгрегації для Східних Церков та владика Вільям Скурла, Митрополит Пітсбургський (США).

Наступного дня, 13 січня, Владика Ніл відправив свою першу урочисту Архієрейську Літургію в Ужгородському Кафедральному соборі старослов’янською мовою, яка є основною богослужбовою мовою в Мукачівській греко-католицькій єпархії.

Однак щонеділі, у Кафедральному соборі відправляється Божественна Літургія також і українською мовою.

З 1993 по 2012 рр., цю Літургію щонеділі очолював, багатьом відомий, блаженної пам’яті отець Йосип Штилиха, пам’ять про якого й тепер пригадує спів Греко-католицького хору ім. Августина Волошина та численні вірні, що віддавна відвідують богослужіння, які проводяться українською мовою в Ужгородському Кафедральному соборі.

Присутність нововисвяченого єпископа-помічника Мукачівської єпархії, Преосвященного Владики Ніла на Божественній Літургії українською мовою, яка розпочалася об 11.30 у неділю 27 січня, мала для вірних, що її відвідують особливе значення. Насамперед, ця Божественна Літургія була особливою тому, бо була «вираженням Церкви, об’єднаної навколо вівтаря під головуванням єпископа, який видимо представляє Христа – Доброго Пастиря і Голову Своєї Церкви» (Пор. ККЦ, 1561).

З Владикою Нілом Літургію співслужили: Протоігумен Провінції Св. Миколая Василіянського Чину Св. Йосафата в Україні – о. Павло Райчинець ЧСВВ, Ректор Ужгородської греко-католицької богословської академії ім. блаженного Теодора Ромжі – архимандрит Петро Павло Береш, Проректор цієї ж академії – ставр. протоієрей Іван Шемет та о. Андрій Барна, керівник Кафедрального хору ім. Блаженного Теодора.

Як «учитель віри», у своїй проповіді владика Ніл заохотив вірних завжди приходити до Ісуса Христа, шукаючи відповідь на запитання, яке поставив Йому багатий юнак, про якого розповідалося в Євангелії: «Учителю благий, що мені робити, щоб успадкувати життя вічне?» (Лк. 18, 18). Також, владика закликав присутніх, щоб виконуючі Заповіді Божі, як запоруку вічного життя, вони не переставати запитувати у Христа через Його священиків, особливо у святій Тайні Сповіді, подібно як той юнак: «Чого мені ще бракує для життя вічного?» (Пор. Мр. 19, 20). На закінчення, проповідник звернув увагу, що той, у кого щире і милосердне серце, навіть якщо й має великі багатства, ніколи не відходить від Ісуса Христа засмучений і радо ділиться своїми багатствами з потребуючими.

На закінчення Божественної Літургії, Владика Ніл склав щиру подяку усім священикам, які з ним співслужили, а також усім вірним, що були присутні і постійно відвідують Літургію, яка служиться у Кафедральному соборі українською мовою. При цьому, Владика Ніл з вдячністю згадав блаженної пам’яті отця Йосипа Штилиху і відзначаючи його заслуги, склав подяку його родині.

Від імені вірних, вітання владиці Нілу з його єпископськими свяченнями, склав диригент Греко-католицького хору ім. Августина Волошина пан Ярослав Кирлик. Крім того, пан Ярослав висловив подяку Преосвященному єпископу за те, що він завітав і очолив цю Божественну Літургію, в якій вони щонеділі беруть участь та висловив сподівання, що від тепер «Церква, в значенні Містичного Тіла Христового, тут на землі, а у даному випадку в м. Ужгороді, наче той Виноградник Господній, з Вашою участю буде ще більше доглянута».

Після подяк і многолітствія, уся церква традиційно співала молитовний гімн «Боже Великий, Єдиний! Нам Україну храни…»

о. Франціск Онисько ЧСВВ


 

ФОТОГРАФІЇ З ПОДІЇ:



 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції