Smaller Default Larger

Кардинал Жуан Брас де Авіс розповів про Міжнародний день богопосвяченого життя

На свято Стрітення Господнього, Церква святкує Всесвітній День богопосвяченого життя, яке заснував блаженний Йоан Павло II. Кардинал Жуан Брас де Авіс, Префект Конгрегації інститутів богопосвяченого життя і апостольського життя, розповів про Міжнародний день богопосвяченого життя і про свою роботу у Ватикані.

Над чим Ви будете розважати у цьому Році?

Кардинал Брас де Авіс: Християнський досвід говорить, що послідовники Ісуса – це всі охрещені, в той час як богопосвячені особи – особливим чином покликані люди – йти за Ісусом, залишивши все, жити в убогості. Інший вимір, це життя у чистоті: не тому, щоб применшити цінність подружжя, але, щоб показати, що Бог величніший за подружжя. А це означає, слідувати за Ісусом як Він слідував за Отцем і як Марія слідувала за Богом у чистоті.


Що ви можете розповісти нам про послух?

Кардинал Брас де Авіс:Послух і повага до влади – дуже гарні чесноти, тому що людина хоче коритися Богу і робить це через посередництво людської влади, яка є натхненною Господом. Це шлях богопосвяченої особи.

На мою думку, там, де з’являються зрілі спільноти, там народжуються покликання. І так було з самого початку Церкви. Єдине, що зараз потрібно, це повернення до первісної краси, а саме: до глибокого свідчення перших християн як слідувати за Богом повністю.


Пройшло 50 років з часу публікації Perfectae Caritatis, декрету про оновлення релігійного життя. Які плоди декрету?

Кардинал Брас де Авіс: II Ватиканський собор був вирішальним етапом для поглиблення і розвитку богопосвяченого життя. У звʼязку з цим, Perfectae Caritatis став великим внеском. Це заклик Церкви до усіх релігійних громад оновити свої закони і правила. Тепер, на відстані в 50 років, очевидно, що необхідно повернутися до автентичності.

Крім того, ми неодноразово чули від наших пастирів, особливо від останніх понтифіків, що ми повинні знову відкрити для себе дві основні складові Церкви: ієрархічну і пророчо-харизматичну складову. Харизми і пророцтва – суттєві речі, вони випливають з місії Церкви.


У сучасному секуляризованому світі, яким є пророчий голос богопосвячених осіб?

Кардинал Брас де Авіс: Завдання харизми полягає в тому, щоб «передати досвідчення Бога». Я повинен запитати себе: Чи справді Бог робить мене щасливим? Або чи в мене є інші джерела щастя? Чи знаходжу я щастя в іншій особі або якимось іншим способом?

Це великий виклик, тому що не достатньо говорити про живу віру, а необхідно, щоб інші бачили в нас, що це насправді так. І ми покликані допомагати не тільки тим, у кого проблеми зі здоровʼям, освітою і відсутністю грошей. У своїх діях, спрямованих на чоловіка і жінку, покликана особа є прикладом наслідування Господа. І якщо така особа не сприймається іншими, ми не добʼємося успіху в майбутньому, і ми не зможемо передавати віру іншим.


До богопосвячених належать також й миряни. Як вони тривають у своєму покликанні?

Кардинал Брас де Авіс: Оригінальний тип покликання. Це сучасна реальність, яку розпізнав Пій XII. І найкрасивіша форма посвяченого Богу життя, тому що такі особи, розуміючи, що не будуть монахами чи монахинями, освячені обітницею і ведуть релігійний спосіб життя. Іноді вони не мають інтенсивного спільнотового життя – залежно від їх харизми – але вони служать в місцевих спільнотах. Вони свідчать і живуть так, як чоловіки і жінки християни в своєму середовищі. Не кожен знає, що вони богопосвячені особи.

Усі покликання особливі і дуже гарні. Число їх зростає як для світських інститутів, так і для орденів.


Як ви оцінюєте досвід Ordo Virginum (Чину Дівиць) і його реалізацію?

Кардинал Брас де Авіс: Оцінюю дуже позитивно. У Конгрегації у нас є людина, яка дбає про такі покликання і живе ним. Покликання зростають. Багато єпископів бачили народження таких покликань і підтримували їх. Ми прагнемо розвивати таку практику Церкви.


Чому це тільки для жінок? Чи можуть чоловіки у такий спосіб присвятити себе Богу?

Кардинал Брас де Авіс: Ordo Virginum більше для жінок, але не бачу причин чому чоловіки не можуть присвячувати себе Богу таким чином.


Які теми ви вважаєте важливими на найближче майбутнє?

Кардинал Брас де Авіс: Є кілька тем. Особисто я бачу необхідність привернути увагу до контемплятивного (споглядального) життя. Церква дуже зацікавлена у його збереженні та популяризації. Це необхідно, щоб допомогти монастирям, особливо тим, які на даний час спорожніли.


Що Ви скажете читачам, які є богопосвяченими особами?

Кардинал Брас де Авіс: Я хотів би пригадати звернення Святішого Отця на Рік Віри і вчення II Ватиканського Собору. Для нас, богопосвячених осіб, зараз найголовніше вірити в дар, який Бог дав нам як дар любові. Але не йдеться про те, що ми люди, які залишили все і не маємо нічого. А навпаки, ми люди, які залишили все, щоб отримати набагато більше! Бог є причиною нашої радості і щастя.


За матеріалами: catholic-media.org

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції