Smaller Default Larger

Венедикт XVI попрощався з Колегією Кардиналів

Після подячного слова, яке на початку останньої зустрічі Папи Венедикта XVI з Колегією Кардиналів, що відбулася 28 лютого 2013 р., виголосив її Декан кардинал Анджело Содано, вислужений Державний Секретар, з прощальним словом до присутніх звернувся Святіший Отець:

Шановні і дорогі браття!

З великою радістю приймаю ваc та складаю кожному з вас свої найщиріші побажання. Дякую кардиналові Анджело Содано, який, як завжди, зумів стати виразником почуттів усієї колегії. Дякую, еміненціє, від щирого серця. Хочу сказати вам, посилаючись на подію, що трапилася з учнями в Емаусі, що також і для мене було великою радістю крокувати разом з вами протягом цих восьми років у світлі присутності Воскреслого Господа.

Як я уже сказав вчора, промовляючи до тисяч вірних, які заповнили площу Святого Петра, ваша близькість, ваші поради, були великою допомогою в моєму служінні. Протягом цих восьми років ми з вірою пережили прекрасні хвилини промінного світла на дорозі Церкви, як також моменти, коли у небі згущувалися деякі хмари. Ми старалися служити Христові та Його Церкві з глибокою та цілковитою любов’ю, яка є душею нашого служіння. Ми дарували надію, ту, що походить від Христа, Який Єдиний може просвітити дорогу. Разом можемо подякувати Господеві, Який допомагав нам зростати у сопричасті, разом молитися Йому, щоб допомагав нам ще більше зростати у цій глибокій єдності, так щоб Колегія Кардиналів була немов оркестр, де відмінності, що є вираженням Вселенської Церкви, завжди сприяють глибшій та однозгідній гармонії.

Хочу залишитися вам просту думку, яка лежить мені на серці, думку про Церкву, про її служіння, яке, так би мовити, становить для нас рацію та життєвий запал. В цьому мені допоможе вислів Романо Ґвардіні, написаний того року, коли Отці Другого Ватиканського Собору затвердили Конституцію Lumen Gentium, з його останньої книги, з посвятою також і мені, тому слова цієї книги мені дорогі особливо. Ґвардіні пише: «Церква не є вигаданою та збудованою за письмовим столом інституцією, але – живою дійсністю. Протягом історії вона переживає своє становлення, як кожна жива істота, перемінюючись, але у своїй природі завжди залишається тією самою. Її серцем є Христос».

Мені здається, що ми це досвідчили вчора на площі. Бачили, що Церква є живим тілом, оживленим Святим Духом, та дійсно живе Божою силою. Вона у світі, але не від світу. Вона Божа, Христова, Святого Духа, і ми це вчора бачили. Тому є правдивим та красномовним інший відомий вислів Ґвардіні: «Церква пробуджується в душах». Церква живе, зростає та пробуджується в душах, які, як Пречиста Діва Марія, приймають Боже слово та його зачинають діянням Святого Духа. Жертвують Богові свої тіла, і саме у своїй бідності та смиренні стають здатними породити Христа у сьогоднішньому світі. За посередництвом Церкви таїнство Втілення назавжди присутнє. Христос і надалі прямує протягом століть в усіх місцях.

Залишімося з’єднаними, браття, в цьому таїнстві, в молитві, особливо, у щоденному служінні Євхаристії, і так служімо Церкві й усьому людству. В цьому – наша радість, яку нам ніхто не може відібрати.

Перше, ніж особисто привітатися з кожним із вас, бажаю заявити вам, що й надалі залишатимуся близько вас в молитвах, особливо, протягом наступних днів, щоб ви були повністю слухняними діянню Святого Духа у виборі нового Папи. Щоб Господь показав вам того, якого Він бажає. І між вами, в Колегії кардиналів, є також майбутній Папа, якому вже сьогодні обіцяю свою безумовну пошану та послух. За це все, з любов’ю та вдячністю, від щирого серця уділяю вам Апостольське благословення.

Після того, як Венедикт XVI уділив благословення, кожен з присутніх кардиналів, по черзі, особисто привітався з ним, висловлюючи почуття вдячності та пошани.

За матеріалами: РАДІО ВАТИКАН

Фото: www.facebook.com/radiovaticanobrasil

 


 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції