Smaller Default Larger

Урочисте відкриття ювілейних святкувань 400-ліття Василіянського Чину у Варшаві й Івано-Франківську

 

У неділю, 27 листопада, було урочисто відкрито потрійний Ювілей: 400-ліття заснування Чину Святого Василія Великого, 150-ліття канонізації святого священномученика Йосафата Кунцевича та 380-ліття блаженної кончини Йосифа Велямина Рутського, митрополита Київського, – у Свято-Успенському василіянському монастирі у Варшаві.

Напередодні, 26 листопада, відбулася молитовна програма з участю парафіян, яку провели о. Григорій Яремчук, ЧСВВ, та о. Партеній Підчеха, ЧСВВ. Під час духовного зосередження учасники мали змогу ознайомитись із житієм та духовним подвигом св. Йосафата Кунцевича, а також почути і роздумати над Божим словом. Після цього о. Партеній Підчеха молився з вірними Акафіст до св. Йосафата. Також у програмі була співана вервиця за мир в Україні та молитва серця, яку Семен Слободянюк супроводив виконанням музичних творів на скрипці.

У сам день свята Божественну Літургію очолив Преосвященний владика Василій Тучапець, Екзарх Харківський, який прибув на запрошення монашої спільноти Отців Василіян у Польщі, щоб очолити відкриття Ювілейного року. У своїй проповіді Владика зокрема сказав, що св. Йосафат, дбаючи про духовне добро свого стада, вірних своєї Архиєпархії, пролив свою кров, віддав своє життя, бо вболівав за кожну душу до останньої миті свого життя. Називали його «душехватом», бо вмів оцінити, знав ціну кожної душі, яку хотів привести до єдності з Богом.

Після Святої Літургії, Протоігумен Провінції Покрови Пресвятої Богородиці в Польщі о. Миколай Козіцький, ЧСВВ, висловив подяку Владиці Василію за спільну молитву, а також вказав на значення цього ювілейного року, який розпочався у Василіянському Чині та Українській Греко-Католицькій Церкві. Також о. Протоігумен подякував за ревність у християнському подвизі членам монашої спільноти, парафіянам та всім тим, хто тісно пов’язаний у своєму житті з Отцями Василіяними у Польщі, а також заохотив усіх використати цей час Ювілею для свого духовного добра.

Інформація та світлина із сайту Провінції Покрови Пресвятої Богородиці.

Інформацію про відкриття в день празника святого Йосафата Ювілею 400-ліття Чину в монастирі Христа Царя в Івано-Франківську можна знайти тут.

http://osbm.info/

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.