Smaller Default Larger

Історія Мукачівського монастиря

 

 

Згідно старовинного передання Мукачівський Святомиколаївський монастир був заснований ще до 1242 року, а ченці-василіяни, що жили за правилами св. Василія тут поселились ще за княжих часів це підтверджує той факт, що після татарського лихоліття, Закарпаття а з ним і Мукачівська обитель була повністю зруйнована.

Відомий історик, василіянин о. А. Кралицький згадує про існуючу легенду. Згідно неї відновив монастир подільський князь Федір Корятович, як винагороду за чудесне врятування від змія, через заступництво св. Миколая Чудотворця. Шукаючи місце на нову обитель князь побачив ангела, який і вказав на місце майбутньої святині. Першим ігуменом Мукачівського монастиря був Лука, а його період вважається епохою розвитку святині. Першим мукачівським єпископом став владика Йоан. Саме від мукачівського монастиря і отримала свою назву Мукачівська єпархія. При монастирі монахи перекладали богослужбові книги. Також була заснована школа подібна до Острозької

Однак недовго обитель розвивалася внаслідок постійних воєн між Габсбургами та Семигородськими князями у 1537 р. Мукачівський монастир було знову зруйновано. За єпископа Василія І монастир знову було відбудовано.

У 1657 р. монастир втретє було зруйновано, польським гетьманом Любомирським. З другої половини ХVІІІ ст. почалося будівництво сьогоднішнього монастирського комплексу. Саме в цей час Дмитро Рац – покровитель василіян, користуючись авторитетом у Відні домігся перенесення осідку єпископа з Чернечої гори до Ужгороду.

У ХVІІІ ст. з мукачівської духовної школи вийшло десятки монахів просвітителів Закарпаття. Серед них історики Йоанікій Базилович, ЧСВВ та Анатолій Кралицький, ЧСВВ, філолог Арсеній Коцак, ЧСВВ.

 

 

о. Арсеній Коцак ЧСВВ

(Протоігумен - 1781-1784)

 

 

 

о. Йоаким Хома ЧСВВ

(Протоігумен - 1906-1931)

 

У 1733 р. Мукачівський монастир стає також осідком протоігумена провінції св. Миколая оо. Василіян на Срібній Землі. Першим протоігуменом став Гедеон Пазин, ЧСВВ.

У 20-их рр. ХХ ст. Мукачівський монастир став центром оновлення монашого життя оо. Василіяни на Закарпатті. З Мукачівського новіціяту вийшли такі відомі василіяни як нині блаженний Павло Гойдич - єпископ Пряшівський, , Йосиф Мартинець, - перший єпископ греко-католиків Канади, Микола Дудаш, єпископ в Угорщині, Павло Миськів – довголітній протоархимандрит ЧСВВ, о. Севастіян Сабол, ЧСВВ (псевдонім Зореслав), відомий письменник, член НТШ, о. Йосиф Завадяк, ЧСВВ, останній ігумен Боронявського монастиря, який загинув мученицькою смертю у 1958 р.

 

 

У 1926 р. на прохання оо. Василіян Святіший Отець Пій ХІ дарує мукачівському монастирю старовинну чудотворну ікону Богородиці, як запоруку відновлення марійського культу та побожності серед вірних. Ікона датується 1453 р. Так на всі богородичні свята при монастирі відбувалися багатотисячні відпусти з найбільшим Успенським.

 

 

Мукачівська Чудотворна Ікона Божої Матері

 

 

Однак 24 березня 1947 р. Мукачівський василіянський монастир було ліквідовано, а всіх 33-ох монахів - василіян було перевезено до Імстичівського монастиря. Замість василіян монастир заселили православними монахинями Московського патріархату. Турбуючись про чудотворну ікону Богородиці ще в 1936 р. ігумен Мукачівського монастиря о. Полікарп Булик, ЧСВВ та магістер новіціяту о. Гліб Кінах, ЧСВВ замовляють копію ікони, яку у 1947 р. поставили на місце оригіналу, а оригінал на зберігання передали родині бр. Юліана Миговича, ЧСВВ.

Починаючи з 90 р. минулого століття оо. Василіяни намагалися повернути свій монастир, однак все безрезультатно. Та незважаючи на всілякі труднощі у 2006 р. оо Василіянам таки виділили земельну ділянку для побудови нового монастиря, і 16 липня 2009 р Було освячено новий монастир св. Миколая. Саме тут знайшла своє місце Чудотворна ікона Богородиці, що скиталася понад 60 р. Так відновилася діяльність оо. Василіян у Мукачеві.

 

Посвячення монастирської каплиці. Мукачево, 16.07.2009 рік.

 

Першим ігуменом відновленого монастиря став о. Веніамин Довганич, ЧСВВ. За неповних два роки вдалося організувати громаду вірних, які активно допомагають отцям. Також було відновлено славний Успенський відпуст. На честь Мукачівської Ікони Богородиці Конгрегація Східніх Церков встановила окреме свято для її вшанування на 16 липня.

При монастирі під проводом оо. Василіян діє спільнота «Апостольства Молитви» та «Матері в молитві», а також невеликий парафіяльний хор, також проводяться Катехизація дітей різних вікових груп.

Як колись, так і сьогодні до монастиря чисельно приходять люди, щоб випросити у стіп Мукачівської Богородиці благодаті та заступництва для себе та своїх родин.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції