Smaller Default Larger

ІСТОРІЯ ПРОВІНЦІЇ: 3. Легалізація - Відновлення

 

 

Отець Павло Мадяр ЧСВВ

 

Після повернення прав Чинові і падіння комунізму, першим Протоігуменом на Закарпатті став у 1990 році о. Павло Мадяр ЧСВВ, відомий на Закарпатті, за свою апостольську діяльність в часах підпілля.

 

 



 

У СКЛАДІ ПРОВІНЦІЇ НАЙСВЯТІШОГО СПАСИТЕЛЯ

 

У 1992 році, діяльність Закарпатської Провінції було тимчасово припинено, а ченців підпорядковано Протоігуменові Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

Таким чином, монастирі: Боронявський, Малоберезнянський та Імстичівський, увійшли до складу Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, під провід тодішнього Протоігумена о. Василя Мендруня ЧСВВ.

 

 

В період приєднання Провінції св. Миколая до Провінції Найсвятішого Спасителя, василіянські монастирі на Закарпатті, були під проводом таких Протоігуменів:

о. Василь МЕНДРУНЬ ЧСВВ (1992-1996)

о. Віктор БАТІГ ЧСВВ (1996-1997)

о. Теодозій ЯНКІВ ЧСВВ (1997-1990)

о. Йосиф БУДАЙ ЧСВВ (1999-2004)

о. Григорій ГРИНЬКІВ ЧСВВ (2004-2007)

о. Йоанікій ЧВЕРЕНЧУК ЧСВВ (2008-2009)

 

Малоберезнянський монастир.

 

Львівський монастир Св. Онуфрія.

 


 

 

НОВІЦІЯТ ПРИ МАЛОБЕРЕЗНЯНСЬКОМУ МОНАСТИРІ

 

Малоберезнянський монастир, 1996 рік.

 

Важливим моментом діяльності василіян на Закарпатті стало відкриття Новіціяту при Малоберезнянському монастирі. Рішення відкрити Новіціят на Закарпатті, прийняла Генеральна Управа Василіянського Чину в Римі 1995 року.

Першим Вчителем Новиків у Малоберезнянському монастирі став о. Павло Мадяр ЧСВВ. 15 червня 1995 року, в монашу рясу облеклися перших четверо кандидатів до монашого життя.

Після смерті о. Мадяра, в листопаді 1996 року обов’язки маґістра перейняв о. Борис Краснобродський ЧСВВ. Опісля, маґістром Новіціяту став о. Віктор Батіг ЧСВВ.

 


 

 

ПОВЕРНЕННЯ МУКАЧІВСЬКОЇ ІКОНИ БОЖОЇ МАТЕРІ

 

 

Від початку легалізації УГКЦ, в 90-х роках ХХ століття, Василіяни намагались повернути відібраний у них монастир в Мукачеві і заодно примістити Мукачівську ікону Божої Матері на її старе місце. Оскільки це стало неможливо через те, що в 1991 р. місцева влада незаконно передала монастир у власність Російській Православній Церкві Московського патріархату, в 1998 р. оо. Василіяни вирішили перевести чудотворну ікону до Малоберезнянського монастиря, публічно об’явити про її існування і виставити для привселюдного почитання.

Ікону до Малоберезнянського монастиря перевезли ігумен о. Павло Райчинець ЧСВВ, о. Борис Краснобродський ЧСВВ та о. Мелетій Малинич ЧСВВ.

Ікона Божої Матері перебувала в укритті від 1947 року. У 1946 році ігумен Мукачівського монастиря, боячись за святиню, примістив копію  Ікони в монастирській церкві в Мукачеві, де вона знаходиться до сьогоднішнього дня. Оригінал же чудотворної ікони передав на надійне зберігання батькам брата Юліяна Миговича ЧСВВ. Вони довгі роки переховували її, а коли брат Юліан повернувся із в’язниці, зберігав ікону у м. Сваляві (Бистрий),. Незадовго місце переховування ікони стало ненадійним. За бр.Юліаном було встановлено нагляд і місце його проживання почали часто навідувати представники органів НКВД. Піклуючись про долю ікони, за порадою о. Антонія Мондика ЧСВВ та о. Мелетія Малинина ЧСВВ, було вирішено передати її на зберігання родині Ляховичів до Мукачева. І від цього моменту існування ікони опинилося в таємниці, яку Василіяни пильно оберігали від покоління до покоління: о. Протоігумен А. Мондик повідомив її своєму наступнику о. Павлу Мадяру ЧСВВ, а цей - отцям Малоберезнянського монастиря.

 


 

 

БУДІВНИЦТВО НОВОГО ВАСИЛІЯНСЬКОГО МОНАСТИРЯ У М. МУКАЧЕВІ

 

Влітку 2007 року, стараннями ігумена Малоберезнянського монастиря - о. Павла Райчинця ЧСВВ, в м. Мукачеві було виділено гектар землі під будівництво нового василіанського монастиря і церкви.

У 2008 році нововиділену територію було огороджено й збудовано каплицю.

У 2009 році, стараннями о. Райчинця ЧСВВ, було завершено часткове будівництво монастиря й каплиці для богослужінь.

 

 

 

 


 

ВІДНОВЛЕННЯ ПРОВІНЦІЇ

 

У 2008 році Генеральна Капітула, на пропозицію представників провінції з України, схвалила „ідею відновлення діяльності Закарпатської провінції св. Миколая” і передала дану справу Головній Управі на подальший розгляд і остаточне вирішення.

25 жовтня 2008 року, Всесвітліший о. Василій Ковбич ЧСВВ - Протоархимандрит Василіянського Чину, видав Декрет про відновлення Провінції Св. Миколая.

 

 

 


 

ПЕРША КАПІТУЛА ВІДНОВЛЕНОЇ ПРОВІНЦІЇ СВ. МИКОЛАЯ

 

2-4 лютого 2009 року, у Малоберезнянському монастирі відбулася перша Капітула відновленої Провінції св. Миколая.

Основним завданням Капітули було обрання кандидата на становище Протоігумена. Ним став Високопреподобний о. Павло Райчинець ЧСВВ.

 

 

 

Радниками Протоігумена було обрано таких ієромонахів:

о. Мелетій Рішко ЧСВВ - 1-й Радник

о. Полікарп Погоріляк ЧСВВ - 2-й Радник, Адмонітор

о. Климентій Рішко ЧСВВ - 3-й Радник

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції