Smaller Default Larger

Молебень до Святого Священномученика Йосафата

 

«Зорею вогненною просвічений в дитинстві від розпʼятого Христа, у чернечім житті став ти подібний ангелам і побожно прожив у святительстві, ясно проповідуючи Зʼєднання. Мученицькою своєю кровʼю ти погасив запалені незгодою серця, і прийняв від Христа вінець. Тому помʼяни нас, які взиваємо до тебе: радуйся, непохитний стовпе Зʼєднання».

 

Священник: Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси й усе наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, й спаси, благий, душі наші.

Святий Боже, святий Кріпкий, святий Безсмертний, помилуй нас (3р.).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, завітай і зціли немочі наші Імені Твого ради.

Господи помилуй (3р.).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться імʼя Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Свящ.: Бо Твоє є царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

 

Тропар г. 4.

Світильником світлим явився ти, священномученику Йосафате, бо, як добрий пастир, душу свою поклав ти за вівці, ставши жертвою за святе зʼєднання. Ти ввійшов у Святе святих, з безтілесними перебуваючи, тож молимо тебе, багатостраждальний: Проси пастирів начальника Христа, щоб Він зачислив нас до тих, що стоять по правиці Його стада, та щоб спаслися душі наші.

 

Слава: І нині: Кондак г. 4.

Зорею вогненною просвічений в дитинстві від розпʼятого Христа, у чернечім житті став ти подібний ангелам і побожно прожив у святительстві, ясно проповідуючи Зʼєднання. Мученицькою своєю кровʼю ти погасив запалені незгодою серця, і прийняв від Христа вінець. Тому помʼяни нас, які взиваємо до тебе: радуйся, непохитний стовпе Зʼєднання.

 

Величання

Свящ.: Величаємо тебе, священномученику Йосафате, і вшановуємо славні твої страждання, що їх ти перетерпів за Зʼєднання.

Хор: Величаємо тебе… (і після кожного стиха).

Свящ.: Слухайте це усі народи, уважайте всі мешканці світу (Пс. 49, 2).

  • Щасливі, ті що живуть у Твоїм домі, вони повіки Тебе хвалять (Пс. 84, 5).
  • Праведник, як фінік, процвіте, і як кедр на Ливані, виросте (Пс. 92, 13).
  • Багато в праведника злиднів, але з усіх них Господь його рятує (Пс. 34, 20).
  • Возвеселиться праведник в Господі, і уповає на Нього (Пс. 64, 11).
  • Слава: І нині:

 

Євангеліє

Свящ.: Будьмо уважні. Мир всім. Премудрість, будьмо уважні.

Хор: Прокімен г. 7: Чесна перед Господом смерть преподобних Його (Пс. 116, 15).

Стих: Чим я віддячу Господеві за всі Його добродійства для мене? (Пс. 116, 12).

Свящ.: Господеві помолімося.

Хор: Господи помилуй.

Свящ.: Бо Ти святий єси, Боже наш, і в святині перебуваєш, і ми Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

 

Прокімен г. 7: Усе, що живе, нехай хвалить Господа (Пс. 150, 6).

Стих: Хваліте Бога у святині Його, хваліте Його у твердині сили Його (Пс. 150, 1).

 

Свящ.: І щоб удостоїтися нам вислухати святого Євангелія, Господа Бога молім.

Хор: Господи помилуй (3 р.).

Свящ.: Премудрість, прості, вислухаймо святого Євангелія: Мир всім.

Хор: І духові твоєму.

Свящ.: Від Йоана святого Євангелія читання.

Хор: Слава тобі, Господи, слава тобі.

Свящ.: Будьмо уважні.

 

Сказав Господь до юдеїв, що до Нього прийшли:

«Я двері. Хто ввійде крізь мене спасеться.

Увійде він, вийде і знайде пасовисько!

 

Не приходить злодій, хіба щоб красти, вбивати, вигублювати.

Я прийшов, щоб мали життя щоб достоту мали.

 

Я добрий пастир.

Добрий пастир життя своє за овець покладе.

 

Наймит, що не є пастир, якому вівці не належать, бачить вовка, що надходить, та й полишає вівці і біжить геть.

А вовк хапає їх і розполохує.

 

Бо він наймит і не турбується вівцями.

 

Я ж добрий пастир і знаю своїх, а мої мене знають.

 

Як Отець мій мене знає, і я знаю Отця, і життя своє кладу я за моїх овець.

 

Ще й інші вівці я маю, що не з цієї кошари.

Я і їх мушу привести, і вчують вони мій голос, і буде одне стадо й один пастир!».

 

 

(Ів. 10, 9-16)

 

Хор: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

 

Стихира г. 6.

Від дитинства полюбив ти Христа-Бога, всеблаженний Йосафате, і заради Нього полишив ти світ і все те, що в світі гарне. Ти по-євангельському – у послусі, чистоті й убозтві – всі дні життя свого наслідував Того, хто задля нас став убогим. Ти по чернечому догодив Йому і, як пастир добрий, хоробро приготував себе до страждань, та з терпеливістю прийняв чимало скорбот за Зʼєднання Церкви Божої. Від Христа-Бога ти удостоївся вінка, тож моли Його, Всеблаженний, щоб ті, які завжди з любовʼю вшановують святу памʼять твою, визволились від усіх ворогів видимих і невидимих, від страстей і спокус лукавого й майбутнього суду, та щоб спаслися душі наші.

 

Слава: І нині: г. 6.

Богородице, Ти єси лоза істинна, що виростила нам Плід життя. Тебе благаємо: молися, Владичице, з апостолами і всіма Святими, щоб помилувані були душі наші.

Свящ.: Покірно схиливши свої голови і коліна, Господа Бога молім.

Хор: Господи помилуй (3р.).

 

Молитва до Св. Йосафата

Великий священномученику Христовий Йосафате, чудовий взоре християнської досконалості й непереможний Апостоле Зʼєднання Церков! Ти з любові до Бога не відмовився ні від яких праць і трудів, і навіть радо пролляв кров та віддав своє життя. Благаємо тебе, святий Покровителю й Отче: заступайся за нас і випроси нам непохитності у святій вірі й ревності за спасіння наших власних душ, душ наших родин, знайомих і всіх людей.

Святий священномученику Йосафате, згадай, що ти брат наш із крові й кості, тому заступайся в Бога за народ, з якого ти вийшов. Вчини, наш святий Покровителю, своїми могутніми молитвами, щоб у всьому українському народі настала єдність у святій вірі, щоб усі стали дітьми одної Христової Церкви та щоб наш народ, збагачений дочасним й вічним благословенням, прославляв Бога, який нагородив тебе невʼянучим вінком слави у своєму Небесному Царстві, якому належить слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

 

Єктенія

 

Свящ.: Помилуй нас Боже, з великої милості Твоєї, молимось тобі, вислухай і помилуй.

Хор: Господи, помилуй (3р. після кожного прошення).

Ще молимось за Святішого Вселенського Архієрея нашого (ім’я) Папу Римського і за блаженішого верховного Архієпископа нашого Кир (ім’я), і за Преосвященого Митрополита нашого Кир (ім’я), і за боголюбивого Єпископа нашого Кир (ім’я), і за Всечесніших отців наших: Протоархимандрита (імʼя), Протоігумена (імʼя), Ігумена (імʼя), за тих що служать і послужили у святому храмі цьому (у святій обителі цій), і за отців наших духовних, і за всіх у Христі братів наших.

Ще молимось, за благословення для Василіянського Чину, інших Чинів і Згромаджень та за ревні й численні покликання до богопосвяченого й священичого стану.

Ще молимось за Церкву нашу, щоб Господь Бог дав їй багато священиків, монахів і монахинь, працівників для поширення Божого Царства на землі, Господи, вислухай і помилуй.

Ще молимось за родини наші, щоб були зразком християнського життя та джерелом духовних покликань, Господи, вислухай і помилуй.

Ще молимось за зʼєднання всіх у Христовій Церкві, «щоб було одне стадо й один пастир», Господи, вислухай і помилуй.

Ще молимось за тут присутніх людей, що очікують від тебе великої і багатої милості, за тих, що творять нам милостиню, і за всіх християн.

Бо милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь.

 

Відпуст

Свящ.: Премудрість.

Хор: Чеснішу від Херувимів, і незрівнянно славнішу від Серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю Тебе величаємо.

Свящ.: Слава Тобі, Христе Боже, надіє наша, слава Тобі.

Хор: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь. Господи, помилуй (3р.). Благослови.

Свящ.: Христос, істинний Бог наш, молитвами Пречистої своєї матері, святих славних і всехвальних апостолів, преподобних і богоносних отців наших, святого священномученика Йоасафата, Архієпископа Полоцького, і всіх Святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.

Люди: Амінь.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.