Smaller Default Larger

Анонс: в Боронявському монастирі відбудеться посвячення памʼяної таблиці о. Йосифу Завадяку ЧСВВ

 

25 лютого 2017 р., в Боронявському монастирі Отців Василіян, відбудеться вшанування памʼяті о. Йосифа Завадяка ЧСВВ: Божественна Літургія та посвячення памʼятної таблиці, встановленої на фасаді монастирського храму.

 

  • Памʼятна таблиця була виготовлена за ініціативою та стараннями вислуженого Протоігумена Провінції Св. Миколая о. Павла Райчинця ЧСВВ.

 

  • Розпорядок богослужінь:

11.00 – Божественна Літургія.

        – Посвячення памʼятної таблиці.

 

О. Йосиф Завадяк ЧСВВ, з 1947 р. був Ігуменом Боронявського монастиря. Після ліквідації монастиря у 1948 р., о. Йосифа було призначено парохом у с. Діброва, Тячівського району.

У березні 1949 р. представники радянської влади заборонили йому священнодіяти та запропонувала перейти до російського православ'я. Не добившись він нього згоди, 16 липня 1950 р. о. Йосифа заарештували, а Закарпатський обласний суд, 26 серпня 1950 р. засудив його на 25 років позбавлення волі з поразкою в правах терміном на 5 років і конфіскацією належного йому майна . Після суду з Ужгорода він був направлений через Львівську тюрму-розподільник у табори ГУЛАГу м. Воркути.

21 червня 1956 р. о. Йосиф Завадяк ЧСВВ був звільнений і повернувся на Закарпаття оселившись у м. Хусті. Влаштувавшись на роботу в Рокосівському кар’єрі, де працював з 1956 по 1958 р., одночасно підпільно обслуговував греко-католиків у Хусті та в околиці.

За свідченнями Василіян, в період підпільного існування греко-католицької Церкви, о. Йосиф був висвячений на єпископа.

О. Йосиф, перебував під постійним наглядом органів безпеки, неодноразово отримував від них попередження й перестороги за свою, так би мовити, антирадянську діяльність. Однак, ці перестороги не стримували завзятого Василіянина у службі Богові й українському народові.

Завдяки йому, Боронявський монастир став „гарячою точкою” для атеїстичного режиму, який панував у той час.Незважаючи на те, що 12 жовтня 1956 р. монастир у Бороняві передали під семирічну школу, на свято Іллі, яке традиційно проводилося в монастирі 2 серпня, було вирішено провести відпуст. Сюди була викликана міліція. Повідомлялося також, що на святі був присутнім о. Йосиф Завадяк ЧСВВ, який намагався відправити богослужіння. Після цього з’явилося Рішення №553 Закарпатської обласної ради від 10 жовтня 1957 р. про часткову зміну попереднього рішення. Згідно з новим рішенням заборонялося передавати школі церкву монастиря при одночасній забороні її розбирати. Стало очевидним, що о. Йосиф Завадяк заважав керівництву держави.

В празник Введення в храм Пресвятої Діви Марії, 4 грудня 1958р. зранку при узбіччі дороги, що веде до Хуста, було знайдено напівживого отця Завадяка. Того ж самого дня він помер у лікарні. За словами очевидців, в той день на нього було скоєно замах такого самого типу, що й на єпископа Теодора Ромжу. На Василіянина наїхав вантажний автомобіль, а опісля, ті, що були в авто, добивали ченця залізними предметами. Один з мешканців околиці ще підібрав о. Йосифа й завіз до лікарні, де той перед смертю прийшов до тями, а опісля упокоївся не лише від побоїв, але й „за стараннями збоку”.

Поховали о. Йосифа на Хустському міському цвинтарі.

12 травня 2000 року відбулося урочисте перезахоронення тлінних останків о. Йосифа ЧСВВ. Численний процесійний хід з мощами о. Завадяка, від Хуста до Боронявського монастиря, очолив єпископ Іван Маргітич, тодішній ігумен Боронявського монастиря о. Атанасій Чейпеш і близько 50 священиків, монахів і монахинь та вірних.

25 лютого 1992 р. о. Йосифа Завадяка ЧСВВ, було реабілітовано на підставі Закону Української РСР "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" від 17 квітня 1991 р.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції