Smaller Default Larger

Храмовий празник в Ужгородському кафедральному соборі

alt

27 вересня 2014 р., на свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього, в Ужгородському греко-католицькому кафедральному соборі, з нагоди храмового празника відбулася Архієрейська Божественна Літургія, яку очолили: Єпарх Мукачівський Преосвященний Владика Мішан Шашік та Єпископ-помічник Мукачівської Греко-Католицької Єпархії Владика Ніл Лущак, у співслужінні з єпархіяльним духовенством та ієромонахами, серед яких був присутній Протоігумен Василіянської Провінції Святого Миколая в Україні, Високопреподобний отець Павло Райчинець ЧСВВ.

Під час Божественної Літургії, пастирське слово вірним виголосив Владика Ніл, звернувши увагу, що Хрест Господній, це не лише історія Бога, але й історія Церкви та наша історія. Роздумуючи над жертвою Ісуса на Хресті, ми можемо зробити для себе два висновки, – наголосив Владика. – Найперше, ця жертва показує, що справжня любов є там, де є готовність віддати життя за своїх друзів, як це зробив Ісус, а потім і Його апостоли, та й до нині роблять Його учні. Друга річ, яка випливає з жертви Ісуса, це те, що вона вчить нас послуху, якого сьогодні так бракує у різних сферах нашого життя. Поза хрестом, – пригадав Владика повчання святих, – немає іншої дороги, іншої драбини до неба.

Зазнаючи не раз великих страждань, людина деколи ставить питання: «Де є Бог?». Відповідь пастирів Церкви на це запитання є така: «Бог завжди є з тими, хто страждає».

«Страждання Господа триває аж до кінця Світу. Воно триває в таїнственному тілі, яким є Його Церква: в убогих, у хворих, в переслідуваних завжди триває страждання Ісуса», – пригадав Владика слова Папи Лева Великого, та додав, що сьогодні Ісус страждає і в нашій Україні, там, де вбиває нас агресія.

Тому ми повинні остерігатися сьогодні гріха легковажності по відношенню до тих, хто зазнає зараз страждань. Триває війна, багато людей вмирає, або потребує нашої допомоги, а ми деколи нарікаємо, що нам бракує якогось комфорту. У нас на Закарпатті, ми не відчуваємо того болю, який є в Донецьку чи Луганську. Поводимося як той багач, який не бачив біля себе вбогого Лазаря. Але ми ніколи не сміємо бути легковажними до чужої біди. Ми маємо бути чуйними, бо тільки так вшануємо хрест Ісуса Христа. Ми всі маємо бути активними в тому, що відбувається довкола нас. Якщо не можемо допомогти сьогодні потребуючим матеріально, то можемо дуже допомогти своєю молитвою.

На закінчення своєї проповіді, Владика Ніл пригадав усім місію, яку доручає нам Господь: «Бути гідними свідками Його Хреста».

На завершення святкового богослужіння, до вірних звернувся також правлячий єпископ Мукачівської єпархії Владика Мілан, згадавши про значення кафедральному собору, його відновлення, але й також про те, що кожен з нас повинен бути храмом Святого Духа.

Опісля відбувся процесійний обхід довкола собору з читаннями Євангелія та благословення Чесним Хрестом Господнім.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції