Smaller Default Larger

Василіянські монастирі України: Галичини і Закарпаття

 

12 вересня 2015 р., під час Форуму видавців у м. Львові, відбулася презентація книги «Василіянські монастирі України: Галичини і Закарпаття».

  • Презентація відбулася в Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17, Львів, год.: 11.30-12.30).

Співавтором та редактором книги є тернопільський історик та журналіст Володимир Мороз. Разом із ним над виданням працювали викладач Львівського університету ім. І. Франка Ігор Скленар та краєзнавець із Жовкви Віктор Заславський. Цих авторів об'єднала любов до історії та рідного краю. Робота над книгою тривала з 2011 до 2015 року.

Представлене увазі читача видання є путівником історичними монастирями Чину Святого Василія Великого в Україні, котрі збереглися й діють у наші дні. Оскільки найбільше їх зосереджено на теренах історичних Галичини та Закарпаття, то на сторінках книги можна знайти оповіді з драматичної минувшини та сучасності 19 монастирів саме в цих краях, і то лишень у їх частинах, що перебувають у сучасних кордонах нашої держави.

Ідея путівника з’явилася в колективі авторів Релігійно-Інформаційної Служби України (risu.org.ua), тож закономірно, що початкові варіанти багатьох із представлених нарисів або їх частини були апробовані саме на цьому інтернет-порталі. Утім, як то часто буває, тексти уже після видруку починають жити своїми життями і притягувати все нові факти, тлумачення, цілі мікроісторії. Більше того, окремі статті зрослися в цілісний цикл, по­єднаний долями подвижників-василіян, вихованців василіянських освітніх закладів, спільною долею і недолею Української історії...

Особливу роль у появі цієї книги відіграли сучасні василіяни. Десятки щирих і самовідданих людей всебічно сприяли авторам. Усі написані сторінки спільна робота, і водночас вони є пам'ятником нашим попередникам історикам ЧСВВ, праці яких стали підґрунтям для книги.

osbm.lviv.ua

Володимир Мороз

Форум Видавців

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції