Smaller Default Larger

Протоігумен відвідав колишній василіянський монастир в Нікулі (Румунія).

25 жовтня, цього року, Протоігумен о. Павло Райчинець ЧСВВ, відвідав колишній василіанський монастир в Нікулі (Румунія).

За історичними даними, саме в цьому монастирі відбували своє ув’язнення ієромонахи Провінції св. Миколая, за часів угорської окупації Закарпаття.

У 1941-42 роках, тут відбували своє ув’язнення: о. Діонізій Дребітко ЧСВВ, о. Мелетій Малинич ЧСВВ, о. Іван Сатмарій ЧСВВ, о. Іван Сідей ЧСВВ, о. Богдан Мересій ЧСВВ, о. Полікарп Лозан ЧСВВ, о. Йосиф Завадяк ЧСВВ та о. Антоній Станканинець ЧСВВ.

Вище перелічені ієромонахи, були заарештовані угорським урядом на Закарпатті у 1940 році. Причиною арешту стали події, пов’язані з політикою мадяризації українського населення в Закарпатському краю. Отці були вислані у Румунію тому, бо були перешкодою для угорського уряду у здійсненні згаданої політики.


Заарештовані угорським урядом на Закарпатті Василіяни.

Сидять, з ліва на право: оо. Полікарп Лозан, Йосиф Завадяк, патер Гем Т.І., Антоній Станканинець, Іван Сатмарій, Іван Сідей.

Стоять, з ліва на Право: оо. Діонізій Дребітко, Антоній Мондик, Богдан Мересій, Мелетій Малинич.


Спочатку, „українських василіян” зібрали в Ужгородському монастирі, під нагляд „угорських василіян”. Тут, над затриманими ченцями провели слідство і відправили їх до в’язниці у м. Будапешт (Угорщина), а опісля – до Будапештського монастиря отців Єзуїтів.

Після недовгого перебування у монастирі отців Єзуїтів в Будапешті, отців, під супровід конвою, відправили у Румунію, в с. Нікула, поблизу міста Герла.

У справі повернення даних ченців на територію Закарпаття, в основному брали участь Протоігумен о. Леонтій Долгий ЧСВВ та єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Олександр Стойка.

Після смерті регентського комісара Закарпатської України Міклоша Козьми, санкціями якого була здійснена висилка вищеперелічених ченців, його наступник Вільгельм Томчані, дав дозвіл на їх повернення в Закарпаття у 1942 році. У промові до цих монахів, п. Томчані сказав: „Ви були наказані, однак, завдяки нашим старанням, повернулися додому. Ви, як духовні особи, які знають свої обов’язки, тепер будете продовжувати свою роботу. Дивіться, щоби знову не провинились супроти мадярського закону. Тому що, Бог прощає грішника завжди, а люди – лише один раз. Вдруге люди вам не простять”.



На даний час, Монастир в Нікулі знаходиться в посіданні Православної Церкви і є важливим центром паломництва у Північній Трансільванії (Румунія). Основною цінністю монастиря є Ікона Богородиці, написана в 1681 році.

Кам’яна церква монастиря була побудована між 1875 і 1879. У 1928 році, Папа Пій XI надав цьому місцю статус марійської святині.

У 1948 році, внаслідок ліквідації греко-католицької Церкви в Румінії, монастир був закритий, а ченців-василіян заарештовано.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

 

Фотографії з події:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції