Smaller Default Larger

Патріарх Кирил не відкидає можливості зустрічі з Папою Римським

Про це йдеться в інтерв'ю глави Російської Православної Церкви сербській газеті «Вечерние новости» від 29 січня 2012 р. Як зауважив Московський Патріарх, вагомість цієї події не потрібно зводити до сенсаційності, на якій можуть спекулювати засоби масової інформації, адже ця зустріч перш за все покликана вирішити основні конфліктні питання між католиками та православними.

Як констатує Патріарх Кирил, одним з ключових питань діалогу, що ведеться між Римо-Католицькою Церквою та РПЦ, є проблема храмів у Західній Україні. Йдеться про захоплені, з точки зору Московської Патріархії, греко-католиками православні храми на поч. 90-х рр. в Галичині.

«В ході регулярних контактів з керівництвом Римо-Католицької Церкви ми постійно порушуємо питання щодо вирішення ситуації з православними храмами у Західній Україні. І Папа Римський, і глави відповідальних ватиканських конгрегацій висловлюють розуміння нашої турботи, одначе проблема так і залишається невирішеною», — наголосив Глава РПЦ.

Незважаючи на численні проблеми в сфері католицько-православних стосунків, наприклад, в Росії, за останні 10 років ситуація помітно покращилась, — зазначає далі в інтерв’ю Патріарх Кирил.

«На сьогодні проблема прозелітизму вже не стоїть так гостро, як у 90-х роках, коли католицькі місіонери приїжджали до Росії, щоб вести тут активну діяльність. Позитивну роль в цьому контексті відіграла створена у 2004 році Змішана група з розгляду проблем у стосунках між Російською Православною та Римо-Католицькою Церквами у РФ. Вона стала хорошою платформою для відкритого і чесного обговорення між представниками двох Церков конкретних складних питань, а також спільного вироблення рекомендацій щодо їх вирішення», — вважає Патріарх Кирил.

Також він наголосив на необхідності розвитку співпраці між православними і католиками, яку він розглядає як перспективну, важливу та своєчасну. Зокрема, йдеться про сфери моральних і соціальних викликів, а також особливо актуальну сьогодні у світі проблему християнофобії та переслідування християн за віру.

Джерело: risu.org.ua

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції