Smaller Default Larger

Астрофізика у Ватикані

У східному крилі літньої резиденції Понтифіка розташовується власна обсерваторія Ватикану, в якій священики досліджують зоряне небо.

Помічник директора обсерваторії Ватикану отець Сабіно Маффео, дивлячись на небо, розмірковує: "Перше, що спадає на думку, це чудові вірші Псалма: небеса вихваляють славу Божу. Чи переживають нинішні християни у всій силі це світовідчуття? Важко сказати. Кілька років тому пастор Віган написав книгу: "Чи наближає нас, як і раніше, астрономія до Бога?". Ця наука, як і інші, може наближати до Бога. У тому сенсі, що дослідник при бажанні бачить чудеса сотвореного світу, бачить завдяки своїй вірі, не як учений. Спрямований на небеса погляд віруючого християнина – це погляд того, хто бажає розкрити таємниці природи. Якщо йдеться про спостерігача, його звернений до неба погляд допомагає споглядати велич Божу, допомагає молитися, вихваляючи Бога за сотворені Ним чудеса.

Мюнхенський астрофізик Райнхард Генцель , який досліджує Чорну діру в самій серцевині Чумацького Шляху, високо оцінює наукову діяльність отців-єзуїтів. "Це справжні астрономи", – стверджує Генцель.

В історії Католицької Церкви час від часу з'являлися Папи, яких захоплювало природознавство. Григорій XIII наказав спорудити 1576 веж для спостережень за світилами, щоб краще визначати висоту Сонця. Він також розпорядився провести реформу календаря. У 1891 році Лев XIII заснував обсерваторію. Папи люблять подивитися через телескоп, коли проводять літо у Кастель Гандольфо.

Астрофізикою у Ватикані традиційно займаються єзуїти. Орден єзуїтів, заснований у XVI столітті Ігнатієм Лойолою, вважається інтелектуальною елітою серед католиків. Вони вчаться близько 10 років. Поряд із теологією вони вивчають ще й інші предмети. Про їх належність до ордена дізнаються за абревіатурою SJ, що офіційно називається Societas Jesu – Товариство Ісуса.

Габріель Джонті  втілює собою надію підростаючого покоління. Об'єднання закону всесвітнього тяжіння і квантової фізики – це його тема, так звана квантова гравітація, простіше кажучи, формула Всесвіту.

Джонті виріс у релігійній сім'ї. Його батько вчився на священика, двоюрідний дід був місіонером у Китаї, поки його не вигнали звідти при Mao. Джонті – дипломований спеціаліст із астрофізики, який тринадцять років тому став єзуїтом. Він підпорядкований жорсткому статуту ордена. Перш ніж він може відвідати своїх батьків, він повинен запитувати дозволу. Життя у цнотливості не заважає йому. Як студент, він мав зв'язки з жінками. "Сьогодні я набагато щасливіший, ніж у моєму колишньому житті", – каже монах.

Отець Алессандро Оміццоло позбувся не всіх вад – він палить. Його спеціальністю є вивчення гігантських галактик на краю Всесвіту. З понеділка по п'ятницю він трудиться в обсерваторії, а у вихідні служить Літургію у сільській церкві. Його завдання полягає у цифровій обробці старих фотознімків зірок.

В архівах Specola зберігається приблизно 10 тисяч фотопластин, зроблених між 1894 і 1986 роками. Оміццоло сканує їх і переносить дані на DVD, третину роботи він уже виконав. "Те, що ми бачимо, настільки прекрасне і чудове, що я запитую себе, звідки це все?", - каже єзуїт. На питання, чи не є віруючий астрофізик кращим вченим, Оміццоло відповідає: "Віруючий астрофізик розуміє Космос так, як закоханий свою кохану".

Історія обсерваторії SPECOLA VATICANA:

1576 р. – Папа Григорій XIII будує у Ватикані вежу для спостереження за Сонцем.

1784 р. – Вежа для спостережень за зірками перебудовується у Specola Vaticana.

1891 р. – Папа Лев XIII забезпечує обсерваторію поліпшеними інструментами.

1935 р. – Specola Vaticana переїжджає до замку Кастель Гандольфо. Папа Пій XI офіційно доручає керівництво нею єзуїтам.

1981 р. – заснування філії університету Арізони у Таксоні.

1993 р. – введення в експлуатацію сучасного дзеркального телескопа у Маунт Грехем (штат Арізона, США).

Джерело: canonic.org.ua


Сайт обсерваторії Ватикану: vaticanobservatory.org

 

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції