Smaller Default Larger

Cемінар для чоловічих Інститутів богопосвяченого життя УГКЦ у ВІФБС

З 28-го лютого по 1-ше березня 2012 р. у Василіянському Інституті Філософсько-Богословських Студій (смт. Брюховичі, Львівської обл.) проходив семінар на тему: «Психологічне зростання богопосвячених осіб».

Отець Ігор Колісник, ЧНІ, голова Ради вищих настоятелів чоловічих інститутів богопосвяченого життя УГКЦ в Україні, наголосив на важливості даного заходу і зазначив, для чого він розпочинається.

– «ці речі потребують широкого обговорення. Ми, богопосвячені особи, перш за все повинні пам’ятати, що ми є людьми, і проблеми, про які будемо говорити на протязі цих трьох днів, також можуть стосуватися і нас, спільнотового життя і навіть нашого душпастирського служіння. Мусимо бути свідомими тих проблем, не боятися, а йти вперед, сміливо їх вирішувати. Семінар для того, аби допомогти іншим, тим, кого будемо зустрічати на дорозі душпастирства. Щоб ми змогли побачити небезпеку і могли її побороти. Попередити.


Багато говорилося про різні проблеми у Церкві: алкоголь та педофілія. У тому числі й у монаших спільнотах. Багато було обговорень на Заході. Мусимо говорити про те, аби застерегтись. Мусимо бути готовими, аби боротися із тими проблемами які нас можуть спіткати…».

Також на початку зустрічі було зачитано привітання від Блаженнішого Святослава. У своєму зверненні до учасників конференції Глава УГКЦ виявив велику радість, що чоловічі спільноти богопосвяченого життя, котрі є невід’ємними членами Церкви, стремлять саме до постійного формування і зросту та намагаються спільними зусиллями шукати відповідних шляхів до нього. Одним із них є здобування досвіду і знань з ділянки психології як для правильного формування свого покликання, так і для виправлення чи запобігання негативних моментів у чернечих спільнотах.


28-го лютого головний доповідач, о. др. Андрій Логін, представив тему дня: «Проблема алкозалежності». Отець др. Андрій, голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, акцентував на справжні проблеми алгозалежності у сьогоденні.

 

 

– «Суть проблеми сьогодні полягає у тому, що наше суспільство поглинула так звана алкогольна ментальність. Це спосіб мислення, коли людина не уявляє свого життя без алкоголю. Він щораз більше поширюється. Особливо серед молоді…».

У другій половині дня виступив співдоповідач лікар-психотерапевт узалежнень п. Роман Прочко, який розповів про дітей із алкозалежних родин. Тим самим наголосив, що діти несуть відбиток травми усе життя. Дитина алкоголіка – недолюблена. Вона не отримує достатньої любові і не вміє дарувати любов іншим.


29-го лютого на зустріч прибув о. др. Йосиф Августин, ТІ, автор понад 30-ти видань з психології та духовності, молодіжної проблематики, виховання священиків та духовного керівництва.



У контексті головної теми дня: «Дар сексуальності» було порушено ряд питань:

як трактувати сексуальні проблеми під час духовного проводу;

відносини між священиками (монахами) і жінками;

Євангельська чистота серця.


1-го березня вітали особливого гостя, о. проф. Ганса Цолльнера, ТІ, віце-ректора Папського Григоріанського Університету в Римі. Отець Ганс також обіймає посаду директора Інституту психології цього університету. Було представлено тему дня: «Патології сексуального розвитку – нетрадиційна орієнтація, педофілія і т.д.».

 

У своїй доповіді, на основі документів Церкви та власного досвіду, отець Ганс вияснив значення целібату та його важливість у сучасному суспільстві, а також зосередив аудиторію над самою проблемою сексуального насильства, причинами її виникнення, психологічними характеристиками, методами її запобігання і висновками на майбутнє.

О 15.00 год. у конференц-залі Василіянського Інституту Філософсько-Богословських студій відбулась презентація книжки о. Ганса Цолльнера та о. Джованні Гуччі: «Відкрита рана. Церква і педофілія. Психологічно-пасторальний підхід».

 

 

Беручи участь у конференції, богопосвячені особи мали змогу спільно молитись та представляти свої напрацювання після праці у групах. Одночасно головні доповідачі відповідали на всі запитання.

Завершилась зустріч словами подяки для усіх організаторів та гостей даного заходу.


Наступна зустріч богопосвячених осіб запланована на місяць жовтень 2012 року. Рада вищих настоятелів чоловічих інститутів богопосвяченого життя УГКЦ в Україні планує запросити секретаря Конгрегації у справах богопосвячених осіб архієпископа Йосифа Тобіна, ЧНІ.

osbm.info

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції