Smaller Default Larger

У Римі тривають праці Генеральної Капітули Отців Василіян

Як ми вже повідомляли, 2 липня 2012 р. в Римі розпочалася XII Римська Генеральна Капітула Василіянського Чину св. Йосафата, в якій беруть участь 42 делегати з 10 Провінцій Чину, де служать отці та брати василіяни.

Перший день праці Капітули був присвячений зосередженню і роздумам над василіянською духовністю. Три духовні конференції виголосив о. Василій Ковбич, Протоархимандрит Чину. Протягом наступних днів Головний Настоятель Чину, Головний Економ, Головний Секретар та Протоігумени Провінцій представляли свої звіти за діяльність в останньому чотириріччі.

У четвер, 5 липня 2012 р., учасники Капітули відслужили Божественну Літургію на престолі св. Василія Великого у ватиканській базиліці Святого Петра, під яким спочивають мощі св. Йосафата. В богослуженні взяли участь представники інших монаших спільнот.

Того ж дня перед обідом учасників Генеральної Капітули Василіанського Чину відвідав кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков. Саме через цей орган Римської Курії своє найвище настоятельство в Чині здійснює Святіший Отець. Після слів привітання Головного Настоятеля Чину о. Василія Ковбича, ЧСВВ, Префект звернувся до учасників Капітули, вказавши на те, що виклики сьогодення вимагають від ченців належного приготування до властивого служіння в дусі Євангелія і правдивого церковного сопричастя.

Кардинал Сандрі, від імені Папи Венедикта ХVІ, уділив усім учасникам окреме благословення і побажав подальшої плідної праці. Адже попереду ще вибори Протоархимандрита та його 4 радників, які розпочнуться у понеділок, 10 липня, обговорення важливих справ, визначення перспектив та прийняття постанов, які стануть цінними вказівками для майбутньої праці василіянських ченців на прославу Божу і для добра Божого люду.

Заплановано, що в суботу, 7 липня, Папський Український Інститут Покрова Пресвятої Богородиці, в якому проходить Капітула, відвідає архиєпископ Циріл Васіль, ТІ, Секретар Конгрегації для Східних Церков, щоб помолитись разом із її учасниками, поспілкуватись з ними та запевнити у своїй підтримці.

Пригадаємо, що Василіянський Чин св. Йосафата є чоловічим міжнародним Чином папського права; він належить до візантійської традиції а його члени – до різних Східних Католицьких Церков, більшість – до УГКЦ. У наш час понад 500 членів Чину виконують своє служіння у Аргентинській, Американській, Бразилійській, Канадській, Польській, Румунській, Словацькій, Угорській та двох Українських Провінціях. Цей Чин є найчисельнішим серед чоловічих Чинів та Згромаджень у Східних Католицьких Церквах.

РАДІО ВАТИКАН




Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції