Smaller Default Larger

Понеділок Святого Духа в Осідку Провінції Св. Миколая

 

В «Понеділок Святого Духа» 8 червня 2020 р. Б., у Василіянському храмі Зіслання Святого Духа була відслужена Божественна Літургія з нагоди цього свята, яку очолив Протоігумен о. Франціск Онисько ЧСВВ у співслужінні з Настоятелем монастиря о. Лукою Буняком ЧСВВ.

Під час Літургії, яка служилася за участю парафіян, Протоігумен виголосив святкову проповідь, присвячену Богові у Трьох Особах.

Про цього Бога ми дізнаємося зокрема у молитовному досвіді самого Ісуса Христа, який звертається до Бога, як ніхто інший – «Авва – Отче». В цю близькість до свого Небесного Отця Ісус запрошує також і нас, – наголосив Протоігумен та завершив проповідь наступною молитвою:

Ісусе, Єдинородний Сине свого Небесного Отця,

подібно як колись твої перші учні, і ми сьогодні намагаємося бути присутніми при твоїй молитві до Отця і вникати у глибину вашого зворушливого спілкування, яке ви так часто проводили, коли Ти віддалявся на самоту.

І саме в цій молитві, яка є внутрішньою природою ваших найінтимніших стосунків ми розуміємо, що та глибока єдність і близькість між Вами: між Отцем і Сином, не є звичайним відношенням, не є звичайним спілкуванням.

Та найглибша близькість між Вами є Святим Духом.

Він є тією Єдністю, про яку Ти кажеш: «Я і Отець – одно» (Ів. 10:30).

В той час, коли ми намагаємося будувати єдність і співпрацю між собою, коли ми шукаємо примирення і порозуміння одні з одними, коли ми питаємо Тебе, скільки разів маємо прощати одне одному, Ти так сердечно молишся за іншу Єдність, якою бажаєш нас огорнути.

Ти молишся за ту Єдність, якою є Святий Дух.

Ти молишся за ту Єдність для нас, якою Ти поєднаний з Отцем.

І лише беручи участь у цій Твоїй молитві ми починаємо розуміти, що наша християнська єдність, це насамперед єдність з Тобою.

Це та Єдність, якою є Святий Дух.

Це та Єдність, яка є найглибшою близькістю між Тобою і Аввою – Отцем.

Господи Ісусе, в сьогоднішньому своєму Слові Ти кажеш нам, що коли Тобі пощастить знайти одну із ста заблуканих овець, то Ти радієш нею більше, ніж дев’ядесят дев’ятьма, які не заблукали.

Благаємо Тебе, не припиняй своїх пошуків, аби відшукати нас, які інколи так далеко заблукали від Тебе.

Сьогодні ми, як ніколи потребуємо твоїх рамен, бо самі вже інколи не в стані повернутися до Тебе своїми силами, адже чим далі ми від Тебе заблукаємо, тим більше пораненими і знеможеними стаємо.

Ісусе, наш єдиний Пастирю, принеси нас Сам, на своїх раменах, в саме серце Пресвятої твоєї Тройці.

Адже саме це і є правдивий світ для синів і дочок Твого Небесного Отця.

Світ Пресвятої Тройці – світ, який ніби то цілковито закритий перед нами і взагалі нереальний.

Але через Твої рамена і в Тобі Ісусе, цей світ відкривається перед нами.

Це світ, який дихає Святим Духом і яким хочемо дихати й ми, хочемо жити Ним і врешті-решт стати по справжньому близькими з Тобою в цьому Твоєму світі. Амінь.

 

Після Святкової Літургії Протоігумен висловив парафіянам радість з приводу спільної молитви, яку вже можемо, хоча й з певними обмеженнями, проводити разом після послаблення карантину. Нехай Святий Дух провадить усіма нами в цьому складному часі і обдаровує своїми дарами, – завершив Протоігумен, побажавши усім благословенного святкового дня.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції