Smaller Default Larger

Новий академічний рік із святителем Миколаєм у Василіянській семінарії

 

5 вересня 2020 року у Василіянському інституті філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського відбулись урочистості з нагоди початку нового академічного року, які очолив владика Іриней Білик, ЧСВВ.

«З Апостольської столиці вічного міста Риму для храму Собору Пресвятої Богородиці ВІФБС ім. Йосифа Велямина Рутського у Брюховичах передаємо на постійне перебування мощі святого Миколая, архиєпископа мирлікійського, чудотворця для постійного вшанування та отримання щедрих ласк Божих» – такими словами декрету владики Іринея Білика, ЧСВВ, каноніка папської базиліки святої Марії Великої (Santa Maria Maggiore) були передані мощі святителя Миколая і розпочалося урочисте відкриття нового навчального року у семінарії.

Велику вечірню очолив владика Іриней, а співслужили йому отці Йоан Школик, ЧСВВ, протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, Франциск Онисько, ЧСВВ, протоігумен Провінції святого Миколая (Закарпаття), Макарій Ленів, ЧСВВ, апостольський адміністратор для католиків східного обряду у Криму та Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, ректор ВІФБС та ігумен монастиря. Окрім ченців василіян у богослуженні взяли участь представники інших чернечих спільнот, ченці яких навчаються в інституті, отці Фабіо Чераза, СБП (оріоністи) та Микола Туркот, ЧНІ (редемптористи) разом із братією-студентами, а також доброчинці монастиря та семінарії.

У духовному слові владика Іриней передав Апостольське благословення для всіх присутніх, наголосивши, що Василіянський чин у нашій Церкві займає визначне місце, а приналежність до нього не повинна бути нагодою для вихваляння, а спонукою для більш ревної праці для Христа і Церкви. Проповідник наголосив, що, як повчає Святіший Отець Франциск, семінаристи повинні звернути увагу на три основні елементи життя і навчально-виховного процесу. Насамперед семінарія повинна бути домом особистої та спільної молитви, щоб бути близькими з Богом; теж студенти повинні пильно здобувати знання під проводом своїх наставників, плекаючи щире довір’я до них; і, нарешті, семінаристи покликані відкрити серця одні до одних, будувати спільноту довіри, так навчаючись для майбутньої розбудови церковних спільнот.

О. Пантелеймон Трофімов у подячному слові нагадав, що 5 вересня – день пам’яті небесного покровителя владики, святого мученика Іринея Ліонського. З нагоди іменин він побажав преосвященному Іринею Білику, який надзвичайно багато працює для чину та Церкви і завжди своєю присутністю оживляє між ченцями відчуття церковної єдності, здоров’я і сили в архиєрейському служінні на многая і благая літа.

Після молитви благословення та окроплення освяченою водою всі присутні процесійно перейшли до головного входу до будинку семінарії, де встановлено новий мистецький портал, оздоблений різьбою на каменю та увінчаний мозаїчним портретом митрополита Йосифа Велямина Рутського, ім’я якого носить Василіянський інститут. Автором проекту порталу є відомий львівський архітектор Михайло Федик, а портрету митрополита Рутського – митець бр. Анастасій Смерека, ЧСВВ. Даний портал гармонійно доповнюватиме загальний монастирський комплекс та візуально створюватиме духовну атмосферу монастиря.

У Василіянському інституті філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського у новому навчальному році навчатимуться 50 студентів – 39 василіян, 9 редемптористів та 2 оріоністи. Бажаємо всім студентам, ректорату і викладачам наснаги та рясного Божого благословення в цьому академічному році.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції