Smaller Default Larger

Празник Стрітення Господнього і День богопосвячених осіб в Мукачівському монастирі

 

15 лютого 2021 р. Б., в Мукачівському монастирі Отців Василіян була відслужена святкова Божественна Літургія з нагоди празника Стрітення Господнього і Дня богопосвячених осіб.

Очолив Літургію Протоігумен Провінції Св. Миколая в Україні о. Франціск Онисько ЧСВВ, у співслужінні з Настоятелями Монастирів Провінції та ієромонахами-василіянами, за участю вірних, що прибули на це свято не лише з м. Мукачева, але й околиць.

Літургію з Протоігуменом співслужили: Настоятель Мукачівського монастиря і Провінційний вікарій о. Даниїл Дербаль ЧСВВ, Ігумен Імстичівського монастиря та Провінційний радник о. Полікарп Погоріляк ЧСВВ, Настоятель Боронявського монастиря о. Еміліян Гавей ЧСВВ, Настоятель Малоберезнянського монастиря та Провінційний секретар о. Лука Буняк ЧСВВ та новопризначений Вчитель новиків Боронявського новіціяту о. Кипріян Зейкан ЧСВВ.

У проповіді, присвяченій Дню богопосвячених осіб, Протоігумен вказав як взірець Пречисту Діву Марію, бо „саме вона є першою цілковито богопосвяченою особою (…) є для нас зразком і натхненням до безмежної посвяти Ісусові у всіх вимірах нашого життя і у всіх вимірах нашого серця”.

Тому „місце, в якому ми зібралися вшанувати сьогоднішнє свято Стрітення Господнього, – наголосив Протоігумен, – по особливому робить для нас цю подію живою, а нас самих – робить її неначе безпосередніми учасниками. Адже ми зібралися у це свято біля Пресвятої Богородиці, прославленої у Чудотворній Мукачівській Іконі, що виставлена у цьому монастирському храмі”.

Опісля Протоігумен заохотив вірних: „вдивімося сьогодні у цю Пречисту Діву Марію, яка тримає в обіймах своє Дитя – Ісуса, і просімо в молитві пізнати не лише красу і достоїнство, але й геройство її цілковитої посвяти”.

„Ось я, слугиня Господня! – яке ж геройське це ствердження особливо в нашому світі, де люди переважно посвячуються своєму егоїзму” – підкреслив Протоігумен і додав, що Марію у її богоматеринстві чекало те, що прорік праведний Симеон під час події Стрітення: «Ось цей поставлений для падіння й підняття багатьох в Ізраїлі; він буде знаком протиріччя, та й тобі самій меч прошиє душу, щоб відкрились думки багатьох сердець».

Після роздумів про геройську посвяту Марії, Протоігумен на завершення додав підсумок: „Коли ми справді вглибимось у щоденність життя Марії з Ісусом, то мало б хто взяв для себе цю посвяту як привабливу. Однак лише в цій непривабливості народжується, росте, творить чудо, вмирає і воскресає наш Ісус – наше Життя”.

Завершив Протоігумен проповідь традиційно молитвою:

Найдорожча наша Мамо – Пресвята Богородице!

Натхнення для нашої посвяти Богові і Іконо цілковитої посвяти Ісусові, якого тримаєш в цій Іконі у своїх обіймах!

Сподоби, аби кожен з нас став поряд з Тобою тим обручником і обручницею, яким був для Тебе Cв. Йосиф.

Щоб кожен з нас, хоч у найбільшій прихованості, але тим самим у найбільшій близькості, щодня посвячувався Ісусові – цьому прихованому Господеві в нашому світі, який діє не через показову могутність, а через хресну любов.

Дозволь нам розділити з Тобою твій меч болю і дозволь нам бути здатними до цього пережиття з Тобою, адже це меч заради Того, кому ми з Тобою посвячуємося і кому хочемо належати цілковито і до Кого ми завдяки Тобі линемо і прямуємо.

Обдаруй нас своєю довірою, тією найчистішою вірою Господеві, завдяки якій ми б могли бачити його Красу серед найбільшої простоти, а то й пониження.

Щоб ми могли переживати Його Всемогутність не через спокусливі сили цього світу, а через його покірну й тиху дію, яку Ти досвідчувала тримаючи Його у своїх обіймах, спочатку народженого, а вкінці – мертвого.

Дозволь і нам з Тобою обійняти Його Воскреслого і сподоби нас бути обійнятими Ним та почути Його слово: „Гаразд, слуго добрий і вірний! У малому був ти вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість твого пана.” (Мт. 25:23). Амінь.

Після Літургії відбулося освячення свічок. Настоятель монастиря о. Даниїл виголосив подяку Протоігумену та присутнім співбратам за спільну молитву в це свято богопосвяченого життя, після чого усі спільно помолилися перед Чудотворною Іконою Матері Божої.

Після обіду Протоігумен з Настоятелями відвідали Монастир Стрітення Господнього Сестер Василіянок у м. Мукачеві та привітали їх з цим святом, склавши найщиріші побажання і подяку за дар богопосвяченого життя.

 

*******

*******

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції