Smaller Default Larger

Празник святого Онуфрія у Василіянському монастирі у Львові

 

25 червня 2021 року в монастирі святого Онуфрія у Львові відзначили престольний празник. Цей монастир відіграє визначну роль в Україні як осідок Протоігумена василіянської Провінції Найсвятішого Спасителя. Божественну літургію очолив владика Василій Тучапець, ЧСВВ, екзарх харківський.

«Величаємо тебе, святий отче наш Онуфрію», такими словами до святкової громади звернувся настоятель монастиря о. Веніамин Чернега, ЧСВВ, Провінційний вікарій, який наголосив на потрійному значенні нинішнього свята: святого Онуфрія, якого глибоко вшановували у Львові, про що свідчить печера святого в підніжжі собору святого Юра; двадцятиліття пам’ятного та визначного візиту в Україну святого Папи Івана Павла ІІ; та річниця проголошення блаженних, принаймні п’ятеро з яких мали безпосередні стосунки із цим храмом і монастирем, оскільки блаженні владика Йосафат Коциловський та отці Северіян Бараник, Віталій Байрак і Яким Сеньківський перебували і працювали в цьому монастирі, а блаженна Йосафата Гордашевська, засновниця згромадження сестер Служебниць, відвідувала цю церкву і тут складала свої чернечі обіти.

Головний служитель, владика Василій, в урочистій проповіді зазначив, яке велике значення має життя пустельників, які стали новітніми мучениками віри, відрікшись від усіх земних благ, щоб усім показати правдиву дорогу навернення, віри і повного покладання на Бога. У посвяття Зіслання Святого Духа ми згадуємо про апостолів, які під дією Святого Духа сміливо свідчили Христове воскресіння аж до мученицької смерті. Такими свідками у перші століття Церкви стали мученики, а після надання їй свободи святим Костянтином – ченці, особливо пустельники, які, живучи на землі, ніби померли і віддали все на свідчення Христового воскресіння. Святий Онуфрій не просто був сам, а вів непримиренну боротьбу проти зла і пристрастей. Наступниками цих пустельників і мучеників стали наші сучасники – мученики за віру ХХ століття. Господь тепер і нас покликав особливо тих, які цілковито посвятилися Богові у чернечому стані, щоб бути свідками Ісуса Христа у цьому світі.

У святкуваннях взяли участь Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, Протоігумен Провінції святого Миколая о. Франциск Онисько, синкел у справах монашества Львівської архиєпархії ієромонах Юстин Бойко, ректор ВІФБС о. Пантелеймон Трофімов, магістр новіціяту о. Володимир Маланюк, численні настоятелі та священники з багатьох василіянських монастирів.

Святкування завершилися урочистим освяченням води на монастирському подвір’ї та загальним благословенням.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції