Smaller Default Larger

«Передайте по той бік Карпат слова нашої любові, єдності і молитви за всіх греко-католиків Мукачівської єпархії» – Блаженніший Святослав до Протоігумена Закарпатської Провінції Отців Василіян о. Франциска під час Всеукраїнської прощі до Зарваниці

 

17-18 липня 2021 р. Б., у Зарваниці відбулася Всеукраїнська проща за участю Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава, в якій з-поміж численних гостей і прочан взяв участь Протоігумен Закарпатської Провінції Св. Миколая в Україні о. Франциск, підкреслюючи цим, як було наголошено, живу Єдність Греко-католицької Церкви в Україні.

«Ми маємо сьогодні духовенство з різних частин України і Світу, – звернув увагу Блаженніший Святослав у своєму подячному слові на завершення Архієрейської Божественної Літургії з нагоди Всеукраїнської прощі до Зарваниці, яке він виголосив для Митрополитів, Єпископів, духовенства, представників державної влади та всіх прочан. Але мені особливо приємно, – наголосив Глава УГКЦ, що з нами є Протоігумен Василіянської Провінції з Закарпаття.

О. Франциск, ми дуже Вам дякуємо, що Ви сьогодні є між нами і Ви показуєте, що ми є єдина Церква, що гори не роз’єднують, але греко-католики вміють будувати ту єдність, яку очікує сьогодні наш народ, наша Держава і Божий люд. Тому Отче, дуже Вам дякуємо. І передайте там, по той бік Карпат, слова нашої любові, єдності і молитви за всіх греко-католиків Мукачівської єпархії».

 

 

Протоігумен о. Франциск, представляючи Василіянські монастирі Закарпатської Провінції в Україні, прибув на всеукраїнську прощу до Зараваниці одразу після Празника Мукачівської Чудотворної Ікони Божої Матері, 95-літній ювілей Інтронізації якої відзначався цього року 16-17 липня у вже новому Мукачівському монастирі Отців Василіян, перед оригіналом цієї Чудотвоної Ікони, яка виставлена тут для привселюдного почитання.

Прибувши ввечері 17 липня до Зарваниці, Протоігумен взяв участь пізно ввечері у велелюдному поході паломників із запаленими свічками від парафіяльного храму Зарваниці до місця появи Богородиці, де встановлено монумент на Її честь. Процесію очолив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у супроводі архиєреїв УГКЦ та високодостойних гостей.

 

 

Вранці у неділю 18 липня Архиєрейську Божественну Літургію очолив Блаженніший Святослав, з яким співслужили єпископи Синоду Єпископів УГКЦ: архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, опікун Марійського духовного центру у Зарваниці Василь Семенюк; архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк; архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин; єпископ Стемфордської єпархії у США Павло Хомницький; єпископ Сокальсько-Жовківський Михайло Колтун; єпископ Самбірсько-Дрогобицький Ярослав Приріз; єпископ Стрийський Тарас Сеньків; єпископ Коломийський Василь Івасюк; єпископ Бучацький Дмитро Григорак; єпископ Чернівецький Йосафат Мощич; єпископ Кам’янець-Подільський Іван Кулик; екзарх Луцький Йосафат Говера; екзарх Харківський Василь Тучапець; екзарх Одеський Михайло Буній; єпископ-помічник Київської архиєпархії владика Йосиф Мілян і єпископ курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископа Степан Сус; єпископ-помічник Стрийської єпархії Богдан Машишин; єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Петро Лоза.

Цьогорічна проща до Зарваниці була присвячена 425-річчю проголошення Берестейської унії та молитві за мир в Україні. У ній взяли участь десятки тисяч прочан з усієї України та різних країн світу.

За словами Блаженнішого Святослава, це святкування є особливим для УГКЦ як Київської Церкви, яка несе в собі пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття.

 

 

«Хочемо особливо подякувати Господу за подію, яка відбулася в Бересті (нині у Бресті, в Білорусі) 425 років тому. Наша Церква має тисячолітню історію, а 425 років тому її Київська митрополія відновила життєдайну єдність Київської Церкви із наступником апостола Петра в Римі. Це єдність, у якій ми були хрещені і яка існувала до поділу між Сходом і Заходом за часів рівноапостольного князя Володимира», – наголосив Блаженніший Святослав.

Подія у Бересті, на його переконання, визначила вектор розвитку Церкви, українського народу і будівництва незалежної України.

«Ми сьогодні згадуємо подвиг життя, плід християнської віри наших рівноапостольний князів Володимира і Ольги, праведних Антонія і Теодосія Печерських, зачинателів монашого життя у нашій Церкві, учень яких приніс сюди, до Зарваниці, цю ікону, і тут, у Зарваниці, був забраний до неба, до Бога. Цей києво-печерський монах назвав це місце Зарваницею, – сказав Блаженніший Святослав. – Ми сьогодні згадуємо подвижників і героїв свідчення християнської віри різних часів та історичних епох України і дякуємо за те, що вони вміли втілити свою християнську віру у своє життя. Та віра передавалася як живе передання з покоління в покоління аж до наших часів».

Загальнонаціональна проща до Зарваницької чудотворної ікони Матері Божої щороку відбувається в неділю після свята Верховних апостолів Петра і Павла. Десятки тисяч вірних із різних куточків України і світу вирушають у паломництво, щоб випросити духовних благодатей.

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції