Smaller Default Larger

Свято покровителя василіянського монастиря і міста у Жовкві

01

 

3 жовтня 2021 року Божого в монастирі отців Василіян у Жовкві відзначили свято покровителя монастиря та міста, святого Партенія, мученика ІІІ століття, мощі якого зберігаються у монастирському храмі Пресвятого Серця Христового.

За звичаєм до святкування готують духовною відновою, реколекціями, які тривали від 30 вересня до 2 жовтня. При цій нагоді мощі Святого виносяться із бічного престолу на середину храму для вшанування. Передсвяткові реколекції провів о. Йосафат Коваль, ЧСВВ. На завершення реклекцій, 2 жовтня ввечері, відбувся традиційний молитовний похід із мощами святого Партенія вулицями Жовкви.

У неділю, 3 жовтня, саркофаг із мощами святого урочисто внесли на площу Вічеву, на якій відбулась архиєрейська Божественна літургія, яку очолив владика Михаїл Колтун, правлячий єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії. Йому співслужили отці Йоан Школик, ЧСВВ, протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, Франциск Онисько, ЧСВВ, протоігумен Провінції святого Миколая, Веніямин Чернега, ЧСВВ, Провінційний вікарій Провінції Найсвятішого Спасителя, Августин Стрижик, ЧСВВ, настоятель Жовківського монастиря, численне духовенство.

У проповіді Владика Михаїл зазначив, що мученик Партеній віддав своє життя, щоб свідчити про Христове Євангеліє. Якщо ми хочемо жити, маємо вірити у вічні істини, завдяки яким існує світ і ми у ньому, доручитися Богові, джерелу всякого добра і сили. Церква є провідницею для суспільства. Протягом історії наші міста запонювались церквами, завдяки вірі мучеників діялися чуда. Своєю вірою Партеній, який не хотів поклонитися ідолам, мамоні, а сповідував Христа як особу і Спасителя, також сповідував християнські принципи життя.

Нам даний у спадщину мученик Партеній, не тільки його мощі, а свідчення живої віри, яку передали апостоли. Якщо ми не будемо свідчити цих істин миру, любові, терпеливості, вирозумілості, марно житимемо на цьому світі.

Сьогодні заносимо молитви до Бога через святого Партенія словами, якими молився митрополит Андрей: «Боже, дай нам любові до нашого народу, дай мудрості молитви і мудрості терпеливості, щоб могти свідчити про Христа». Він нас провадить до кращого життя, щоб ми прийняли його науку разом з мучениками перших віків християнства і переслідуваної Церкви.

На завершення ігумен Жовківського монастиря о. Августин Стрижик, ЧСВВ, подякував владиці, священнослужителям, хорові та всім присутнім за спільну молитву. Завершились богослужіння благословенням освяченою водою та процесійною ходою до храму.

 

02

03

04

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції