Smaller Default Larger

Різдвяне привітання Преосвященного Владики Ніла, Апостольського адміністратора Мукачівського – 2022

 

Різдво нашого Спасителя Господа Ісуса Христа приносить в наші серця, в наші храми, в наші домівки та повсюди де тільки людське серце є спрагле Бога, незбагненну внутрішню радість та спокій. Воно дарує нам певність того, що Бог є з нами, що Він не є десь далеко від нас, але є близько, Він стався «Еммануїлом», Богом з нами. 

 

Вірникам Мукачівської греко-католицької єпархії

І всім людям доброї волі

 

«Пішов також і Йосиф з Галилеї, з міста Назарету в Юдею, в місто Давида, що зветься Вифлеєм… щоб записатися з Марією зарученою своєю, що була вагітна. І от коли вони були там, настав їй час родити, і вона породила свого сина первородного, сповила його та поклала в ясла, бо не було їм місця в заїзді». (Лк. 2, 4-7)

 

Возлюблені в Христі брати і сестри!

Христос Раждається! Славіте Його!

Різдво нашого Спасителя Господа Ісуса Христа приносить в наші серця, в наші храми, в наші домівки та повсюди де тільки людське серце є спрагле Бога, незбагненну внутрішню радість та спокій. Воно дарує нам певність того, що Бог є з нами, що Він не є десь далеко від нас, але є близько, Він стався «Еммануїлом», Богом з нами. Саме цю благу вістку сповіщає Божий ангел переляканим пастухам: «Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість… Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь» (Лк. 2,10-11). Також апостол народів, святий Павло дуже гарно підкреслює цей факт: «Радуйтеся завжди у Господі; знову кажу: Радуйтеся! Хай ваша доброзичливість буде всім людям відома. Господь близько!» (Фл. 4, 4-5). Божий Син народився, щоб бути Відкупителем та Пастирем, щоб бути близько біля кожного з нас. Близькість Божого Сина до нас є знаком безмежної любові Бога до кожної людини і це наповнює наші серця неймовірною радістю.

В наших церквах, вдома на площах міст та сіл ми кладемо Вертепи з народженим Спасителем і по особливому вдивляємось в обличчя Марії та Йосифа, які схилились над яслами де лежить невимовна таємниця – Бог, що воплотився, Єдинородний Син Отця, який «….применшив себе самого, прийнявши вигляд слуги, ставши подібним до людини» (Фл. 2, 7). Смирення та простота супроводитимуть Спасителя від Віфлеємських ясел до Голготи. Ці чесноти плекали і будуть плекати ті, що насправді полюбили Його цілим серцем.

Коли ми думаємо про небо, то завжди уявляємо собі його вгорі і підносимо наш погляд до верху. Коли народився Ісус Христос, Спаситель світу, то Його мати Марія вперше дивилась на Небеса зверху вниз, тому що тримала в своїх обіймах владику Небес (1). Про кожну дитину, яка приходить на світ, близькі кажуть, що вона схожа на свою матір. В народженні Спасителя бачимо прекрасний парадокс – це мати є схожа на своє Дитя. Ця Дитина є творцем своєї мами, як підкреслює наша давня колядка «Коли ясна звізда». Євангелист Лука оповідає про те, що Спасителю не знайшлося місця в гостиниці, але знайшлося місце в печері – стаєнці, куди пастухи під час бурі та в холодні ночі заганяли свої отари. Жоден земний розум і уявити не міг, що тому, Хто створив сонце, щоб воно зігрівало землю, колись будуть потрібні віл та осел, що зігріватимуть Його своїм диханням; що той, хто одягає поля травою, Сам буде нагим; що Той з чиїх рук вийшли планети і світи, буде колись мати крихітні ручки; що Всемогутність буде оповита пелюшками; що Спасіння буде лежати в яслах… Той кого ангели називають «Сином Всевишнього», зійшов на землю, щоб бути поруч із слабкою людиною і визволити її від гріха.

Божественна Природа, найчистіша і свята, увійшла між розбещених нащадків Адама як оновлююче джерело, що не піддається зіпсуттю (2). Через Дівственне народження Ісус Христос змінив історію людства. Божий Син, що народився у Віфлеємі, прийшов, щоб народитись в серцях людей. Бо яка була б користь, якщо б Він не народився в наших серцях? (3) Саме це говорить Євангелист Іван Богослов: «Котрі ж прийняли його – тим дало право дітьми Божими стати, які в ім'я його увірували» (Ів. 1,12). Коли ми приймаємо Ісуса сьогодні, в наш час? Насамперед приймаємо Його в Пресвятій Євхаристії, тобто в святому Причасті. Тому дуже важливо приготувати своє серце через добру Сповідь, щоб воно прийняло так люблячого нас Ісуса. Приймаємо Його, коли приймаємо Його Євангеліє, яке є Божим словом, котре міняє наше серце і робить нас кращими. Приймаємо Ісуса тоді, коли щиро допомагаємо людям, яким є важко, які хворіють, які почуваються самотніми. Приймаємо Ісуса також тоді, коли цінуємо і слухаємо свого священика, який проголошує Добру Новину і вчить нас любити Бога та наших ближніх.

Від себе особисто та від всіх наших священиків і богопосвячених осіб сердечно бажаю Всім Вам відчути на собі неймовірну Божу любов, яка з'явилась в Його Сині Ісусі Христі. Хай милосердний Господь обдаровує всіх Вас даром міцної віри, своїм миром, міцним здоров'ям і благословляє всіх Вас!

Від серця уділяю всім Вам своє Апостольське Благословення!

 

Ваш брат у Христі

+ Ніл

 

Різдво 2022

м. Ужгород

-----------------------------------

1) Пор. ФУЛТОН Дж. Шін, Життя Христа, Видавництво Отців Василіян «Місіонер», 2019, стр. 17

2) Пор. Праця цит. стр. 18

3) Пор. Праця цит. стр. 21.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції