Smaller Default Larger

Похоронні богослужіння за о. Йосифом-Іваном Ердеєм, ЧСВВ, у Маріяповчанському монастирі

5-6 липня 2022 р. Б., у василіянській базиліці Св. Архистратига Михаїла при Маріяповчанському монастирі ОО. Василіян відбулися похоронні богослужіння за новопреставленим ієромонахом Йосифом-Іваном Ердеєм, ЧСВВ, з Провінції Св. Стефана в Угорщині.

Увечері, 5 липня, в храмі відбувся монаший похорон, який очолив преосвященний Владика Авель Сочка, ЧСВВ, Єпарх Ньїредьгазький та преосвященний Владика Курт Бурнетт, Єпарх Пассайський. Їм співслужили: о. Франціск Онисько, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Св. Миколая оо. Василіян в Україні та Св. Стефана в Угорщині, о. Ілля, Адаус, ЧСВВ, Настоятель, Маріяповчанського монастиря, о. Лука Буняк, ЧСВВ, Настоятель Малоберезнянського монастиря, о. Мелетій Рішко, ЧСВВ, з Мукачівського монастиря, о. Андрій Белеканич, ЧСВВ, з Маріяповчанського монастиря, о. Михайло Станко, ЧСВВ, з чернечого осідку оо. Василіян у Будапешті. Також у богослужінні взяли участь отці Василіяни з Румунської Провінції: о. Августин Дунка, ЧСВВ, Провінцій вікарій та Настоятель монстиря Свв. Архангелів Михаїла й Гавриїла у м. Прілог, о. Іван Альбу, ЧСВВ, з цього ж монастиря, та інші священники з Угорщини, Румунії та США. Серед присутніх також були сс. Василіянки місцевого монастиря.

Основні частини богослужіння правилися на угорській мові, деякі на румунській, анлійській, а панахида, яку очолив Протоігумен, - на українській.

Наприкінці богослужіння о. Ілля мав коротку промову-спомин про покійного о. Йосифа.

6 липня, зранку, в Маріяповчанській базиліці оо. Василіян відбулася заупокійна Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Пресвященнний Владика Філіп Кочіш, Митрополит Гайдудорозький. Йому співслужили владики Атанасій Орос, Єпарх Мішкольський, Авель Сочка, ЧСВВ, Єпарх Ньїредьгазький, Курт, Беретт, Єпарх Пассайський, Сілард Керестеш, місцевий єпископ-емерит, о. Франціск Онисько, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Св. Миколая оо. Василіян в Україні та Св. Стефана в Угорщині, Отці Василіяни з трьох Провінцій: Св. Стефана в Угорщині, Св. Миколая в Україні, Свв. апп. Петра і Павла у Румунії та єпархіяльні священники.
Проповідь виголосив преосвященний єпископ Сілард. Зокрема, владика пригадав основні й найважливіші віхи житття та монашого й священничого служіння у Василіянському Чині та Церкві, про ті нелегкі обставини, у яких в різні часи опинявся світлої пам‘яті о. Йосиф. Незважаючи на різні труднощі, покійний отець завжди був готовий допомагати потребуючим та служив всім, до кого Господь його кликав.

Наприкінці, Владика Авель звернувся з коротким подячним словом до духовества та присутніх. Опісля, тіло покійного отця було процесійно перевезено на кладовище в Маріяповчі, де поховано на окремій частині цвинтаря, призначеній для поховань отців і братів Василіянського Чину.

*******

Світлої памʼяті отець Йосиф Іван Ердей ЧСВВ (04.02.1928 – 19.06.2022), ієромонах Провінції Святого Стефана в Угорщині, упокоївся 19 червня 2022 р. Б., в центральній лікарні «Jósa András Hospital» у м. Ньїредьгаза (Угорщина), на 95-му році життя, 64-му чернечого покликання та 65-му священнослужіння.

Вічная йому пам‘ять!

 

 

*******

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції