Smaller Default Larger

Вірити – значить слухати. Храмове свято у Брюховицькому монастирі

1

26 грудня 2023 року у церкві Собору Пресвятої Богородиці василіянського монастиря святого Йосифа у Брюховичах відзначили храмове свято. Архиєрейську Божественну літургію очолив владика Володимир Груца, ЗНІ, єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Монастир у Брюховичах – один із новозаснованих, в якому діє Василіянський інститут філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського, в якому, окрім студентів-василіян, навчаються теж представники інших чернечих спільнот. Під час широкомасштабного вторгнення росії в Україну монастир став притулком для багатьох біженців – внутрішньо переселених осіб.

* * * * * * *

У врочистій проповіді Владика наголосив, що свято Різдва Христового ми розпочинаємо святою вечерею. Але не дуже важливо, що стоїть на святковому столі, а більш важливо, хто сидить за нашим столом. Христос народився на землі, і цього факту ніхто не може змінити. Важливо святкувати Різдво у тиші, роздивитися теж, хто оточує Ісуса у стаєнці. У другий день Різдва ми вшановуємо Пресвяту Діву Марії і святого Йосифа, завдяки яким небо у цій події подарувало нам Дитину. Мати драматичним способом прийняла цю Дитину, але її син не тільки дитина, але й віковічний Бог. Їй від початку всі поклоняються, увесь Всесвіт, а людство дарують Дитині людей – Йосифа і Марію. Йосиф переживає труднощі і сумніви. Та святий Йосиф був праведним, а праведна людина нікого не засуджує. Отримавши через ангела Боже послання, він приймає Божу волю, тому що вміє слухати. Бо правдива віра полягає в тому, щоб передовсім слухати. І навіть, коли Марії настав час народити і люди їх не приймали у заїзді, світ подарував їм яскиню; коли небезпека нависла над дитиною, вони мусять утікати, а ініціатором цього порятунку є святий Йосиф. Подібно й нас сьогодні рятують наші воїни, які в окопах, на фронті боронять нашу Україну. Сьогодні ми дякуємо Йосифу і Марії, що запалили нам Різдвяну зірку, бо завдяки народженню Ісуса Христа нам відкрилася нова дорога, Богові не байдужа жодна людина, а тому людство має майбутнє. Владика Володимир, який на початку проповіді закликав усіх присутніх дітей підійти близько до проповідальниці, запропонував їм висловити свої наміри для молитви Божественної літургії. Діти висловлювали свої молитовні бажання за здоров’я воїнів, своїх рідних, за осягнення миру та здоров’я українців та всіх людей доброї волі.

На завершення літургії о. Ректор Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ подякував усім священнослужителям, ченцям та черницям, фундаторам і доброчинцям, парафіянам і гостям та всім причетним до діяльності та розбудови монастиря і храму. Опісля священнослужителі відслужили короткий молебень до Пречистої Діви Марії перед її старовинною іконою. На завершення святкувань монаший хор василіянських семінаристів Deisis під орудою Степана Дольного дав короткий різдвяний концерт, під час якого виконав старовинні маловідомі, та сучасні колядки.

У храмових святкуваннях взяли участь єпископ-номінат Пряшівський Йона Максім, студит, отці Йоан Школик, ЧСВВ, протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, Франциск Онисько, ЧСВВ, протоігумен Провінції святого Миколая на Закарпатті, Володимир Борейко, ЗНІ, протоігумен Львівської провінції Редемптористів, Веніамин Чернега, ЧСВВ, Провінційний вікарій, економ та намісник львівського монастиря святого Онуфрія, Аліпій Федун, студин, настоятель монастиря святого Михаїла у Львові, Корнилій Яремак, ЧСВВ, провінційний радник, Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, ігумен Брюховицького монастиря святого Йосифа та Ректор ВІФБС, Петро Салагуб, парох церкви Різдва Пресвятої Богородиці в Брюховичах, Єремія Рибаков, ЧСВВ, ігумен Червоноградського монастиря, Августин Стрижик, ЧСВВ, ігумен Жовківського монастиря, Андрій Драган, ЧСВВ, ігумен Лаврівського монастиря, Антоній Яремчук, ЧСВВ, ігумен Погінського монастиря, Франциск Гурняк, ЧСВВ, віце-ректор ВІФБС, Володимир Сабат, ЗНІ, префект для студентів отців Редемтористів, Франциск Шиделко, ЧСВВ, духівник ВІФБС, Роман Мельник, ЧСВВ, соцій новіціяту з Крехова, Михайло Лучків, ЧСВВ, Дам’ян Кастран, ЧСВВ, Павло Яхимець, ЧСВВ, Макарій Солюк, ЧСВВ, ЧСВВ та інші. На літургії молилися теж сестри монахині: Василіянки на чолі із Протоігуменею Даниїлою Винник, ЧСВВ, Служебниці на чолі із Провінційною настоятелькою Христофорою Буштин, ССНДМ, Катехитки свято Анни на чолі із Головною настоятелькою в Україні Веронікою Янів, СКСА, добродії та доброчинці, гості монастиря.

Джерело

* * * * * * *

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції