Smaller Default Larger

Міжнародна наукова конференція на тему: "ЖИТТЯ І РЕФОРМИ КИЇВСЬКОГО УНІЙНОГО МИТРОПОЛИТА ЙОСИФА ВЕЛЯМИНА РУТСЬКОГО (163-1637)"

2024-09-30 11.31.51

27 вересня у Василіянському інституті філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського у Брюховичах біля Львова відбулася Міжнародна наукова конференція "Життя і реформи унійного митрополита Йосифа Велямина Рутського (1613-1637)".

* * * * * *

ЖИТТЯ І РЕФОРМИ

КИЇВСЬКОГО УНІЙНОГО МИТРОПОЛИТА

ЙОСИФА ВЕЛЯМИНА РУТСЬКОГО (163-1637)

Конференція розпочалася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолили Владики Василій Тучапець, ЧСВВ, екзарх Харківський, і Йосафат Говера, екзарх Луцький, у співслужінні з отцями Йосифом Кралькою, ЧСВВ, Протоігуменом Провінції Найсвятішого  Спасителя, Франциском Ониськом, ЧСВВ, Протоігуменом Закарпатської Провінції Святого Миколая, Артемієм Новіцьким, ЧСВВ, Ректором ВІФБС та Ігуменом Монастиря Святого Йосифа у Брюховичах, Романом Мельником, ЧСВВ, Магістром новіціяту і Провінційним радником, Ніканором Ситарем, ЧСВВ, Провінційнем секретарем, Пантелеймоном Трофімовим, ЧСВВ, Ігуменом Монастиря Святого Онуфрія у Львові, Йоаном Школиком, ЧСВВ, Ігуменом Монастиря Святого Юрія у Червонограді та іншими священниками. Також на Святій Літургії були присутні науковці, сестри монахині та вірні. Вкінці о. Артемій подякував Владикам за благословення конференції, отцям та усім присутнім за участь у Божественній Літургії.

Конференція розпочалась вступними виступами та привітаннями. У першій секції п. Дзяніс Лісейчиков з Європейського гуманітарного університету Вільнюса мав доповідь на тему: «Генеалогія роду Веляминів Рутських XVI ст.». Далі п. Леонід Тимошенко з Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка доповів про рукописну біографію митрополита Йосифа з архіву монастиря у Вільно. Наступну доповідь мав п. Василь Ульяновський з Київського національного університету ім. Тараса Шевченка на тему: «Московська місія Йосифа Велямина Руського: відоме, невідоме, гадане». Також у рамках конференції відбулася презентація наукового збірника «Святий Йосафат Кунцевич. Документи і дослідження», в якому міститься переклад з латини «Житія Йосафата Кунцевича» авторства Якова Суші, здійснений с. Атанасією Сметаняк, ЗСПР.

У другій секції п. Володимир Мороз із Українського католицького університету доповів на тему: «Київський митрополит Йосиф Велямин Рутський і Мукачівський єпископ Іван Григорович: взаємини двох єрархів на тлі доби». Опісля цього, доповідь мав о. Роман Шафран із Товариства українських каноністів про Йосифа Велямина Рутського і Кобринський собор Руської унійної Церкви 1626 р. Опісля о. Августин Бабяк із Тренто, Італія мав доповідь на тему: «Незрозумілий піонер унії: митрополит Йосиф Велямин Рутський (1574-1637)». Наприкінці о. Артемій Новіцький подякував усім доповідачам і присутнім за участь у конференціїі, наголосивши на актуальності ідей Митрополита Рутського, та закликав наслідувати його у своєму житті.

Джерело 

 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Додати коментар


Захисний код
Оновити

НОВИНИ ЦЕРКВИ

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції