Smaller Default Larger

Глава УГКЦ зустрівся з настоятелями монаших Чинів і Згромаджень УГКЦ

24 грудня 2012 року Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в реколекційному центрі Львівської архиєпархії, що в Брюховичах на Львівщині, зустрівся із представниками Патріаршої Комісії УГКЦ у справах монашества та із настоятелями і натоятельками греко-католицьких монаших Чинів та Згромаджень.

Таку традиційну зустріч наприкінці року Глави УГКЦ із ченцями започаткував Блаженніший Любомир (Гузар) для того, щоб спільно підсумувати прожитий рік і визначити напрями подальшого розвитку монаших спільнот.

Від Василіянського Чину Святого Йосафата, у зустрічі взяли участь Протоігумени обох Василіянських Провінцій в Україні: о. Павло Райчинець ЧСВВ – Протоігумен Провінції Св. Миколая та о. Пантелеймон Саламаха ЧСВВ – Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, як також інші отці-василіяни.

На початку свого слова Предстоятель УГКЦ пригадав цікаві моменти монашого життя у «благословенному» 2012 році. Зокрема, відзначення монаших ювілеїв – 130 років Добромильської реформи чоловічого Василіанського Чину, 400 – річчя Крехівської та 300-ліття Бучацької обителей отців-василіан, початок святкування 100-ліття заснування в УГКЦ Чину Найсвятішого Ізбавителя та інші події. Крім цього, уш пасти створено окрему провінцію отців-салезіан Східного обряду в Україні і призначено першого її настоятеля, а сестри із Згромадження Пресвятої Родини збудували монастир у Києві. Також Глава Церкви нагадав присутнім про заклик Папи Римського Венедикта XVI, який пролунав на черговій сесії Папського Синоду, «Нова Євангелізація для передавання віри» і розмірковував про місце монашества в цій справі. «Сьогодні у світі простежується феномен секуляризації, який притаманний і Україні», зауважив промовець. На його думку, секуляризація полягає у тому, що сучасна людина вважає релігійне життя і свою віру другорядними. Таким чином, християни перестають жити своєю вірою і не передають її своїм дітям. «Цей феномен складний, бо він торкається всіх контентів і всіх релігій. Я дізнався, що це явище торкається і мусульманського світу. Очевидно, секуляризація перетворюється на релігійний фундаменталізм, який полягає у тенденції до ворожого самозахисту від релігії», додав Предстоятель УГКЦ. Тому, на думку Блаженнішого Святослава, відповіддю Церкви на ці виклики є нова євангелізація: «Це означає відкритість і намагання преобразити цей світ. Адже сьогодні щоб бути віруючим, потрібно ділитися вірою».

Першоієрарх зауважив,якщо не передавати віру ближніми, тоді християни будуть у загрозливому стані. Адже, Церква, яка не народжує у вірі нових членів, не проповідує Христа і не євангелізує є безплідною; це означає, що вона помре.

«На моє переконання роль монашества полягає у новій євангелізації – нести Боже Слово сучасній людині. Богопосвячена особа, яка горить вірою, здатна запалити іншу людини. Тут важливо оживити звичайне життя, душпастирство і служіння, щоб наші парафії і спільноти справді були живим місцем зустрічі із Христом; поглиблення віри тих, хто вже є в Церкві; акцентування уваги на тих, хто є «поза межами нашої пастви»», - сказав Глава УГКЦ звертаючись до ченців.

Наостанок він закликав монахів (СЛУХАТИ) порозважати над тим, як провести 2013-й Рік віри у своїх спільнотах та залучатися до передавання віри – Нової євангелізації. «Монашество легені Церкви, які дихають всюди Духом Святим, без яких ми не зможемо ні жити, ні рухатися вперед», додав наостанок Глава УГКЦ.

 


За матеріалами: ugcc.org.ua


ФОТОРЕПОРТАЖ osbm.org.ua - ФОТОГАЛЕРЕЯ



 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції