Smaller Default Larger

Відпустові святкування на Ясній Горі

5 серпня 2013 р. більше як 10 тисяч прочан прибули до Гошівської обителі на Ясну Гору аби взяти участь у святкуванні з нагоди 276-ї річниці з дня перенесення чудотворної ікони Матері Божої до монастиря Отців Василіян.

Божественну Літургію очолив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ у співслужінні з владиками Володимиром Війтишином, архієпископом і Митрополитом Івано-Франківським, владикою Тарасом Сеньківим, Апостольським адміністратором Стрийської єпархії та численними священнослужителями.

У цьогорічній прощі Блаженніший Святослав заохотив усіх подякувати Господеві за дар віри та бути завжди послушними Богові і Його святій Церкві на взірець Пречистої Діви Марії.

Помолімося аби той дар віри який ми сьогодні святкуємо й за нього дякуємо у цьому ювілею ми зуміли передати молодим поколінням.

Свята Літургія завершилась Архієрейським благословенням та уділенням повного відпусту. В наміренні Святішого отця Папи Римського відмовили Отче наш… та Богородице Діво…

Літургійний спів провадив гошівський парафіяльний хор храму Преображення Господнього. Усім владикам та прочанам заспівали традиційне «Многоліття…».

Пролунали слова подяки для отців Протоігуменів з України о. Пантелеймону Саламасі, ЧСВВ (Провінція Найсвятішого Спасителя), о. Павлу Райчинцю, ЧСВВ (Провінція Святого Миколая) та о. Теодосію Янківу, ЧСВВ (отець-місіонер), який розпочинав відновлювати Гошівську обитель Отців Василіян.

На святкуванні були присутні представники влади різних рівнів з Івано-Франківщини та Львівщини.

В особливий спосіб Глава УГКЦ поздоровив ігумена о. Дам’яна Кастрана, ЧСВВ, який зараз трудиться над подальшою розбудовою й будівництвом паломницького центру у Гошеві.

Сьогоднішнє свято стало вінцем приготування нашої Церкви до святкування 1025 ліття хрещення Русі України яке відбудеться у Києві. Блаженніший Святослав запросив усіх молитися за успішне проведення Синоду єпископів УГКЦ, який розпочнеться у наступну неділю і триватиме тиждень; і долучитися до паломництва до Патріаршої святині Воскресіння Господнього у Києві.

Не лише Ясна Гора але й Київ хоче вас побачити. Ми теж закликаємо усіх паломників прибути у Київ у вишиванках. Наше паломництво має гасло – «Одягни Київ у вишиванку».

Тут в нас, на рідній Україні, ми хочемо цією Марійською прощею завершити приготування до святкування нашого ювілею хрещення 1025 років хрещення Володимира у ріці Дніпрі в Києві. На другий тиждень розпочнеться Синод нашої Церкви у Києві. Саме тут, нашою молитвою до Богородиці, ми завершуємо наше приготування до дня хрещення Київської Русі.

Отець Дам’ян Кастран, ЧСВВ, подякував Блаженнішому та усім присутнім за спільну молитву й запросив усіх урочисто підійти до дзвіниці, де було здійснено обряд посвячення музичного інструменту карильйон, який наповняє тридцять три дзвони.

Відтак, відбувся святковий концерт за участю найкращих музикантів світу із Бельгії, Києва, Москви та Санкт-Петербургу.


Довідка

Гошівський монастир греко-католицька обитель Чину Святого Василія Великого у селі Гошеві Долинського району на Івано-Франківщині. Вважається однією із найвеличніших релігійних та історико-архітектурних святинь Західної України. Його щорічно відвідує кілька мільйонів прочан з різних країн світу.

5 серпня 1737 р. в монастирському храмі засіяла чудотворна ікона. Тільки до кін. ХVІІІ ст. у літописі монастиря вже було зафіксовано 117 чудес через заступництво Божої Матері в Гошеві.

Літній храм (ротонда) був освячений в той самий день коли Блаженніший Святослав був свячений на єпископа. Це було свято Благовіщення Пречистої Діви Марії у 2009 році. Після того як владика мав відбути до Аргентини приїхав до Гошева, щоб очолити молодіжну прощу. З того часу аж по сьогодні Блаженніший не мав можливості приїхати на Ясну Гору.

Під час прощі Глава УГКЦ подякував Господу й Пречистій Діві Марії за особливий подарунок відвідати це чудотворне місце.

За матеріалами: osbm.info



 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції