Smaller Default Larger

Владика Йосиф Мілян очолив святкове богослужіння у Василіянському Монастирі Святого Йосифа в Брюховичах


8 січня 2014 р., в празник Собору Пресвятої Богородиці і Святого Йосифа Обручника, у Монастирі Святого Йосифа в Брюховичах (Львів), при якому розміщений Василіянський Інститут Філософсько-Богословських Студій, Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архієпархії УГКЦ, очолив святкову Архієрейську Божественну Літургію, у співслужінні з Отцями Василіянами, серед яких були Протоігумени двох Василіянських Провінцій в Україні: о. Пантелеймон Саламаха ЧСВВ (Провінція Найсвятішого Спасителя) та о. Павло Райчинець ЧСВВ (Провінція Святого Миколая), а також інші священнослужителі.

У своєму пастирському слові Владика Йосиф наголосив, що в сьогоднішньому празнику ми можемо зауважити паралелі, які повстають між святим Йосифом і «Йосифом третього тисячоліття».

Насамперед ми зауважуємо, що сучасний голова родини, повинен бути не лише міцним раменом своєї родини, але й також глибоко-духовною особою.

Святий Йосиф був, ‒ як підкреслив Владика, ‒ не лише опікуном Ісуса, але й головою Пресвятої Родини. Слухаючи голос Ангела, який з’являвся йому уві сні, цю родину він оберігав від злих намірів Ірода, втікаючи до Єгипту.

Чимало таких «Йосифів» у наші часи, зокрема серед духовних осіб і священиків, «втікали на чужину» разом зі своїми духовними родинами, слідуючи за голосом свого сумління, в якому до них промовляв голос Ангела.

Слухняність Святого Йосифа до Божого Голосу, наслідують сьогодні також й ченці у монастирях та священики на парафіях, слухаючи голосу Церкви і своїх настоятелів, через яких Господь й сьогодні промовляє.

В дусі вшанування і молитви про заступництво та участь Святого обручника Йосифа у нашому щоденному житті, ми всі, кожен на своєму місці і рівні, повинні пробувати бути чутливими на Голос Всевишнього і бути послушними Заповідям Господнім, кожному слову Святої Євангелії, яке несе відвічну і спасительну правду, та пробували цей послух Богові розпочинати у своїй власних родинах, щоб діти слухали своїх батьків, але й щоб батьки були відкритими на голос своїх дітей.

Цей рівень стосунків між Богом і нами, ця слухняність до Божого голосу, розпочинається насамперед в парафії ‒ між священиком і парафіянами, в монастирі ‒ між настоятелем і ченцями, та поширюється на кожну родину, де Бог промовляє до нас, задля нашого спасіння й щастя та хоче спасати світ через кожного з нас. Адже кожна людина, подібно як і Святий Йосиф, має особливе покликання у виконанні Божої Волі й Божого задуму щодо цього світу.

На закінчення своєї проповіді, Владика побажав усім, за прикладом Св. Йосифа Обручника, бути чуйними до Божого Голосу у своєму житті і спричинитися до історії спасіння рідного народу.

Після завершення Божественної Літургії, Настоятель монастиря і Ректор інституту, о. Йосафат Хаймик ЧСВВ, висловив подяку Владиці Йосифу за участь і головування на цих святкуваннях, а також подякував усім присутнім священнослужителям, добродіям обителі, викладачам інституту, своїм попередникам, сестрам-монахиням та гостям.

Зі свого боку, Владика теж склав подяку Отцям Василіянам і висловив їм свої святкові побажання.

Учасники монастирського свята мали ще змогу побачити концерт, що відбувся біля різдвяного вертепу.

о. Франціск Онисько ЧСВВ



 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції