Smaller Default Larger

Перша «Неділя Божого слова»

Результат пошуку зображень за запитом domenica della parola di dio"

 

В неділю, 26 січня 2020 р., Католицька Церква вперше відзначатиме Неділю Божого слова, яку встановив Папа Франциск Апостольським Листом у формі Motu proprio «Aperuit illis», опублікованим 30 вересня 2019 року. У п’ятницю, 17 січня 2020 р., у Ватиканському прес-центрі відбулася прес-конференція, під час якої було представлено відзначення цього дня.

 

  • Відповідь на прохання вірних

Виступаючи під час презентації, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації архиєпископ Ріно Фізікелла зазначив, що у відповідь на Конституцію Другого Ватиканського Собору про Боже Об’явлення «Dei verbum» (1965) та Апостольське напоумлення Папи Венедикта XVI «Verbum Domini» (2008), в усьому світі виникли численні душпастирські ініціативи, спрямовані на поширення, вивчення та глибше пізнання Святого Письма. Цитуючи Апостольський Лист Папи Франциска «Aperuit illis», архиєпископ підкреслив, що встановлення цього особливого дня є відповіддю на «численні прохання, які […] надійшли з боку Божого люду, аби в усій Церкві можна було відзначати Неділю Божого слова в єдності намірень».

«Тому Неділю Божого слова, – наголосив ієрарх, – можна розглядати як душпастирську ініціативу нової євангелізації, що має на меті оживити відповідальність вірних за пізнання Святого Письма та сприяння тому, аби воно було живим через постійне передавання й розуміння, здатне надавати сенсу життю Церкви в різних обставинах життя».

 

  • Сприяючи екуменічному діалогові

Архиєпископ Фізікелла вказав на екуменічне значення Неділі Божого слова, зважаючи на те, що вона відзначається в той самий період літургійного року, що й День діалогу між євреями й католиками та Тиждень молитви за єдність християн. За його словами це не є випадковий збіг, а вияв бажання зробити ще один крок в екуменічному діалозі.

 

  • Логотип свята

Пояснюючи логотип цьогорічної Неділі Божого слова, на якому зображений Христос та Його учні на дорозі до Емаусу, доповідач зазначив, що ікону написала сестра-бенедектинка з Єгипту Марі-Поль Фарран, що померла в травні минулого року. Архиєпископ вказав на деякі деталі цієї ікони: Христос тримає в руках сувій – Святе Письмо, бо Він є сповненням Писань; поруч з Ним зображені двоє учнів, один з яких тримає в руках посох паломника; зірка символізує євангелізацію; напрямок стіп персонажів вказує на те, що вони прямують вперед, що означає постійний динамізм євангелізації.

 

  • Заходи з нагоди Неділі Божого слова

Далі Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації розповів про заходи, які проводитимуться в рамках Неділі Божого слова в Римі та Ватикані.

В неділю, 26 січня, о 10 год., Папа Франциск очолить Святу Месу в базиліці Святого Петра у Ватикані. З цієї нагоди на центральному вівтарі базиліки буде встановлена статуя Матері Божої з Нок, Покровительки Ірландії. Буде урочисто внесено Лекціонарій, що використовувався під час сесій Другого Ватиканського Собору.

Наприкінці Євхаристійного богослуження Папа Франциск урочисто вручить Біблію представникам різних професій та соціальних верств, серед яких – єпископ, іноземець, священик, катехити, поліцейський та інші. При виході з базиліки Святого Петра всім учасникам Святої Меси вручать спеціальне видання Святого Письма, приготоване з цієї нагоди видавництвом «San Paolo».

Архиєпископ Фізікелла пояснив, що в рамках приготування до Неділі Божого слова був укладений посібник італійською, французькою, іспанською, португальською, польською та англійською мовами, який є можна знайти в цифровому форматі на веб-порталі Папської Ради сприяння новій євангелізації.

Того ж дня пополудні в храмі святої Агнеси, що на площі Навона в центрі Риму, відбудеться читання Євангелії від Матея, в якому візьмуть участь відомі представники громадського суспільства.

 

----------

 

  • УГКЦ спільно з усією повнотою Католицької Церкви вперше відзначить Неділю Божого Слова

У неділю, 26 січня 2020 року, Католицька Церква вперше відзначатиме Неділю Божого Слова, яку встановив Папа Франциск Апостольським листом у формі motu proprio «Aperuit illis», який було опубліковано 30 вересня 2019 року. Цього дня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві Блаженніший Святослав очолить Архиєрейську Божественну Літургію та звернеться до усіх з тематичною проповіддю.

ugcc.ua

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції