Smaller Default Larger

Папі Францискові сьогодні сповнилося 85 років

 

Вже дев’ятий раз поспіль Папа Франциск відзначає своє день народження на Петровому престолі, зберігаючи притаманний його понтифікатові стиль.

 

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ –Ватикан

 

17 грудня 1936 року в столиці Аргентини місті Буенос-Айресі в родині італійських мігрантів Маріо і Реджіни Марії Берґольйо народився первісток, який прийняв Хрищення в день Різдва 25 грудня, отримавши ім’я Хорхе Маріо. Сьогодні ми знаємо його як Папу Франциска, який відзначає своє 85-річчя.

Простота, уважність до «невидимих» і не зосереджування на собі. Такими є характерні риси життя Папи, першого в історії вихідця з Латинської Америки й першого єзуїта на Петровому престолі. «Мій люд убогий, а я – один із них», – казав він ще як Архиєпископ Буенос-Айреса, коли його запитували, чому залишився мешкати в простій квартині та віддає перевагу тому, щоб самому готувати собі їжу.

 

  • День народження – день солідарності

День народження Папи є звичайним робочим днем у Ватикані, який, однак, завжди супроводжується почуттями вдячності та простотою, а також жестами солідарності. Наприклад, 2020 року Святіший Отець надіслав до Венесуели 4 апарати вентиляції легень. У 2017 році Папа приймав вітання від дітей, які отримують допомогу в педіатричному диспансері святої Марти, що діє при Ватикані, пригостивши їх великим тортом. А в 2016 році він відсвяткував своє 80-річчя із бездомними, запросивши на сніданок до «Дому святої Марти» кілька осіб, які отримують допомогу від Апостольської елемозінерії, яких на завершення пригостив аргентинськими солодощами. Цей жест відтоді повторюється у благодійних їдальнях в Римі: 17 грудня гостям подається десерт від імені Папи, в ті, які знаходять притулок у нічліжках, отримують невеликі подарунки.

 

www.vaticannews.va

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції