Smaller Default Larger

Різдвяне послання владик МГКЄ - 2016

 

Різдвяне послання Преосвященного вдалики Мілана, єпископа Мукачівського, та Преосвященного владики Ніла, помічного єпископа.

 

Христос раждається! Славіте Єго!

Всечесному духовенству, Преподобним монахам та монахиням, возлюбленим у Христі братам та сестрам Мукачівської греко-католицької єпархії та всім людям доброї волі!

Улюблені у Христі брати і сестри!

Сьогодні збуваються слова, які промовляємо майже кожного дня підчас вечірніх молитов, співаючи «Милосердія двері отверзи нам, благословенная Богородице Діво…». Перед нами у Віфлеємських яслах лежить джерело милосердя, Той, хто прийшов на землю через Пресвяту Богородицю – Дитятко Ісус Господь. Двері милосердя відкрилися не тільки символічно на початок Ювілейного року, але вони реально й історично вже відкриті у Різдві нашого Спасителя. Він прийшов, як прояв милосердя Отця, знак Його любові, «Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним» (Ів 3,16). Рятувати від загибелі, голоду, спраги, страждання та самотності – це річ дуже важлива для збереження і підтримки земного життя людини. Однак незрівнянно більшим є рятування, спасання вічного життя. З цією місією прийшов Христос на землю. Рятувати, спасати кожного грішника – мене і тебе.

Папа Франциск проголосив цей рік милосердя в дуже складній ситуації, яка є в світі та в Церкві. Відречення від християнських цінностей в багатьох країнах Європи, війни, міжцивілізаційні конфлікти – ці явища торкаються багатьох із нас. Внаслідок війни в Україні загинуло понад 10 тисяч людей. Поміж нами є їх овдовілі жінки, діти, що залишилися напівсиротами, батьки, що втратили своїх синів. Будьмо з ними не тільки словесним співчуттям, але реальною, практичною допомогою. Ті, які залишилися самотніми, є хворі, потребуючі, нехай знайдуть двері наших домівок відкритими, нехай двері кожної християнської оселі, «домашньої церкви» відкриються, як відкрилися двері собору Петра в Римі, або двері Хрестовоздвиженського кафедрального собору в Ужгороді, чи двері інших ювілейних храмів. Відкриття дверей означає не тільки готовність на прийняття братів у нужді, але також є і великим подарунком від милосердного Отця, який відкриває нам «серце для надії, що хтось нас полюбив назавжди, незважаючи на обмеження нашого гріха» (Misericordiae vultus, 2).

Взиваймо, отже, Святого Духа, щоб відновив наші родини, оживив і укріпив взаємну любов батьків, допоміг перемагати кризові моменти та труднощі, які є присутні в кожній людській і християнській сім’ї. Той же Дух, який є Духом Ісуса Христа, котрий до кінця був слухняним волі Отця, може надихнути наших дітей, особливо у підлітковому віці, до послугу батькам. Нехай через відкриті двері прийде до наших спільнот, до родин Дух Божий, Дух любові і милосердя один до одного. Нехай час цього Нового року, який є роком милосердя буде часом благословенним. Як казав Господь: «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя» (Мт 5,7). Милосердя Бога найбільше бачимо в Його пробаченні, «бо велике прощення в Нього» (Пс 130,7). Прохаймо, щоб і нас Дух Божий в цьому Ювілейному році обдарував милосердям, щоб ми могли простити провини, давні образи, простити борги.

Бажаємо Вам найважливішого, щоб кожний з нас відчув пробачення і чуйну любов Господа. Любов, яку бачимо у віфлеємських яслах, у розп’ятті на Голгофі і в зустрічі Воскреслого з Марією Магдалиною. Всі події нашого спасіння є назнаменовані делікатністю, чуйністю, жертовністю Господа.

Бажаємо Вам, щоб доторкнулася до Вашого серця Тайна Любові віфлеємської ночі і всі тайни й знаки любові Господа, котрі будемо переживати в Новому 2016 році.

 

З молитвою за кожного та архієрейським благословенням

Ваші у Христі

владика МІЛАН,

єпископ Мукачівський

владика Ніл,

помічний єпископ

 

2016 р. Б.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.