Smaller Default Larger

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав здійснив офіційний душпастирський візит до Великої Британії

 

На запрошення преосвященного владики Гліба Лончини, єпископа єпархії Пресвятої Родини в Лондоні, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук здійснив офіційний душпастирський візит до Великої Британії. Візит тривав від четверга 19 жовтня до вівторка 31 жовтня 2017 року.

  • У рамках цього візиту відбулися відвідини громад Української Греко-Католицької Церкви, зустрічі з українськими організаціями у Великій Британії та інші заходи. Крім того, Глава УГКЦ взяв участь у Зустрічі східних католицьких єпископів Європи, яка відбулася в Лондоні 26-29 жовтня 2017 року.

Відвідини Блаженнішого Святослава були дуже важливою подією для Української Греко-Католицької Церкви у Великій Британії, тому що в цьому 2017 році вона відзначає 60-літній ювілей від заснування її адміністративної церковної одиниці в цій країні − спочатку як екзархату, а згодом єпархії. Як відомо, апостольський екзархат для українців греко-католиків у Великій Британії заснував Папа Пій ХІІ 10 червня 1957 року. На початку він охоплював територію Англії та Уельсу, а 5 березня 1967 року Папа Павло VI поширив юрисдикцію екзархату на Шотландію.

 

 

Перші українські іммігранти у Великій Британії оселилися тут, на півдорозі з Галичини та суміжних країн до Канади, ще під час еміграції на початку ХХ століття. Через чотири десятки років унаслідок Другої світової війни багато українців опинилися в Західній Європі, а значна їх частина оселилася на постійне проживання у Великій Британії. Крім українців, які прибули до цієї країни після війни, та їхніх сімей, в останні десятиліття деякі греко-католицькі парафії в Сполученому Королівстві поповнили виходці з України після здобуття нею незалежності в 1991 році.

 

 

Дбаючи про добро вірних УГКЦ у Великій Британії, Святіший Отець Венедикт XVI 18 січня 2013 року підніс апостольський екзархат до рангу єпархії під назвою Єпархія Пресвятої Родини в Лондоні для українців візантійського обряду. Першим правлячим єпископом новопроголошеної єпархії став преосвященний владика Гліб Лончина, який уже з 2 червня 2009 року був апостольським адміністратором згаданого екзархату у Великій Британії, а з 14 червня 2011 року – його апостольським екзархом.

 

 

Щоб відзначити цю подію 60-річньої історії, Блаженніший Святослав, виконуючи свій пастирський уряд як Глава УГКЦ, 20-23 жовтня відвідав українські греко-католицькі парафії в різних частинах Великої Британії, а також мав зустрічі з різними церковними і громадськими організаціями, щоб підтримати зв’язки і співпрацю як із священнослужителями та вірними УГКЦ у Великій Британії, так і з іншими особами й організаціями.

 

 

Початок архиєрейських відвідин і Свята Літургія в Лондоні

 

  • У четвер 19 жовтня Глава УГКЦ відслужив Святу Літургію в катедральному храмі Пресвятої Родини в Лондоні. Із ним співслужили владики Гліб Лончина та Володимир Ґруца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

Свою проповідь під час Літургії Предстоятель УГКЦ розпочав, відкаючись до прочитаного Євангелія: «У сьогоднішньому євангельському читанні ми чуємо розмову між Ісусом Христом і учнями Івана Хрестителя. Це є розмова про основні запитання, які задають учні Івана Хрестителя Ісусові: “Чи Ти той, хто має прийти? Чи іншого нам чекати?”. Власне, це питання означає: хто Ти є? Це консолідація питання про ідентичність, про тотожність».

 

 

Старозавітний народ, – вів далі архиєрей, – очікував приходу Месії за певними ознаками. Ісус Христос відповідає учням Івана на це запитання. «Прихід Ісуса Христа означає близькість Бога до людини. Не людина прийшла до Бога, але Господь прийшов до людини. Не людина торкнулася Бога, але Він торкнувся її», ‒ підкреслив Глава Церкви.

В особі Ісуса Христа ми бачимо прихід до нас Царства Божого ‒ реального, видимого, і відчуваємо присутність Бога між людьми, – продовжив Блаженніший Святослав. «Ісус промовляє: “Блаженний той, хто через мене не спотикнеться...” Що ж Він мав на увазі? Люди так звикли, що Бог є далеко; що до Нього треба кричати, щоб Він почув; треба майже силою стукати в двері Небесного Царства, щоб Господь нам їх відчинив... Тож коли в Євангелії зазначено, що Він є близько, то люди тепер навіть у це не вірять», ‒ сказав проповідник.

 

 

Все те, що Ісус хоче дати людині, вона не завжди хоче прийняти, – зауважив проповідник. – Тим часом, вона повинна повірити і бути з Богом, який є частиною її життя. «Я думаю, що це складне питання “хто ти є?” мусить поставити собі кожен християнин. А хто ж такий християнин сьогодні? ‒ роздумує Предстоятель і додає: ‒ Християнин ‒ це той, хто охрещений в ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. І це той, хто своїм життям проповідує добру новину, що Бог є близько. Християни живуть у Бога, а Він живе в них. Ось хто є християнами», ‒ наголосив Глава Церкви.

Предстоятель УГКЦ запевнив, що Бог є близько до нас, проте і ми мусимо бути близько до Нього. А також нагадав про те, що кожного дня ми маємо старатися бути в душі і в серці справжніми християнами. «Ми зараз живемо в непростому світі. Ми живемо у світі, який Папа Римський Франциск назвав третьою світовою війною, що ведеться частинами в різних куточках світу. Ми є на порозі нової технічної революції, яка поставить виклик усім інституціям цього світу», ‒ підсумував Блаженніший Святослав.

 

 

Він додав, що християни повинні об’єднуватися і їм не варто забувати, що в Бозі є їхня сила, віра і перемога! «Не шукаймо собі інших месій. Ми в Україні часто шукаємо месію, новоявленого, який прийде і все приведе до ладу. У часи Майдану люди так вдивлялися в тих лідерів, які виходили на сцену, і запитували: «А це він? Чи це не він? Чи нам потрібен інший? »» ‒ згадує Предстоятель УГКЦ події Революції гідності.

«Бажаю вам тут, в Англії, бути справжніми християнами! Якщо вас запитуватимуть: хто є ті українці, греко-католики? чи вони є ті, чи інших нам чекати? ‒ аби ви могли вільно сказати: Ми є вірні Богові і в нас для цього світу об’являється живий воскреслий Христос», ‒ наголосив Глава Церкви.

 

 

Пастирські відвідини Йоркшира і Галіфакса

 

  • Наступного дня після прибуття до Великої Британії, у п’ятницю 20 жовтня, Блаженніший Святослав розпочав свою пасторальну візитацію в містах Йоркшир (Yorkshire town) і Галіфакс (Halifax). Ці пасторальні відвідини, що знаменують 60-річчя заснування апостольського екзархату у Великій Британії, збігаються також із 40-річчям парафії Галіфакса.

 

 

Парафіяни і вірні із сусідніх міст зібралися в храмі Покрови Пресвятої Богородиці м. Галіфакса, щоб привітати і прийняти Отця і Главу Української Греко-Католицької Церкви у своїй парафії. Це була історична подія для спільноти, оскільки Глава Церкви вперше після відвідин патріарха Йосифа Сліпого в 1970 році служив своїм вірним у цьому місті. У коментарі для української служби Британської Телерадіомовної Корпорації ВВС Блаженніший Святослав зауважив, що він почав свій візит до Великобританії з Галіфакса, щоб звернути увагу на потреби вірних цієї парафії.

 

 

Предстоятеля УГКЦ, якого супроводив у візиті владика Гліб Лончина, прийняв парафіяльний священик Ярослав Рій. При зустрічі були присутні також о. Євген Небесняк, СДБ, із сусідньої української парафії Всіх Святих у Болтоні та місцевий англіканський вікарій о. Кевін Барнард. Блаженніший Святослав відслужив Молебень до Матері Божої, а під час проповіді вказав на важливість довіри до Божої волі не тільки у проводі кожної людини в її особистому житті, а й у житті парафії та громади.

На завершення богослуження всі учасники спільної молитви отримали особисте благословення архипастиря, а тоді всю громаду було запрошено до Українського народного клубу на бенкет і концерт на честь візиту Глави і Отця УГКЦ.

 

 

Блаженніший Святослав у Брадфорді

 

  • У суботу 21 жовтня 2017 року Блаженніший Святослав, в рамках відвідин з нагоди 60-річчя єпархії Пресвятої Родини у Великій Британії, здійснив душпастирський візит до храму Пресвятої Тройці і Почаївської Матері Божої в м. Брадфорді. Парафіяльний священик Ярослав Рій разом із представниками місцевої спільноти та вірними із сусідніх місійних станиць привітали Главу УГКЦ традиційними хлібом і сіллю, а діти з Української суботньої школи прочитали вірші на його честь.

 

 

Після цього Блаженніший Святослав відслужив Божественну Літургію, з ним співслужили владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський, владика Гліб Лончина, єпарх єпархії Пресвятої Родини для українців греко-католиків у Великобританії, та священики УГКЦ.

У своїй проповіді Предстоятель УГКЦ відзначив об’єднуючу роль Церкви в житті іммігрантів, які прибули до Великобританії після війни, і нагадав, як Церква допомагала їм і зціляла їхні рани. Турбота і щедрість, виявлені одні одним, були основою їхньої спільноти і повинні слугувати прикладом для майбутніх поколінь.

Після Божественної Літургії в Українському народному клубі відбувся прийом на честь другого візиту Його Блаженства до Брадфорда. Перший візит відбувся у 2011 році.

 

 

 

Душпастирські відвідини Манчестера

 

  • У неділю 22 жовтня 2017 року Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав побував із пастирським візитом у Манчестері, де в храмі Успення Пресвятої Богородиці очолив Божественну Літургію. Співслужили з Главою Церкви владика Гліб Лончина та владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

 

 

У своїй проповіді Блаженніший Святослав передусім привітав парафіян і гостей із 60-річчям від створення апостольського екзархату а тепер вже єпархії Пресвятої Родини УГКЦ у Великій Британії. «Ми бачимо, що тих 60 років були непростими. Проте ці роки були досвідом того, що Господь Бог є з нами в кожній, навіть найважчій хвилині нашого буття, церковного і національного, Він навідався до народу свого. Він був, є і буде з нами! » – сказав Предстоятель Церкви і відзначив, що в цей святковий день, у цю урочисту хвилину тут, у Манчестері, у славному храмі Успення Пресвятої Богородиці, і сьогодні звучить Божий голос, який сповіщає всім тут присутнім голос Божественного Євангелія.

Предстоятель УГКЦ зазначив, що переміна сліз на радість, про які розповідає євангельське читання цієї неділі, сьогоднішня пасхальна благовість, знайоме кожному з присутніх. Скільки разів ми з вами потрапляємо в ситуації, які, здавалося б, є безнадійними! – зауважив проповідник. – «Ми часом почуваємося заручниками обставин, часто почуваємося в ситуації, коли немає виходу. Але сьогодні добра новина скерована до кожного з нас – Христос є нашим виходом. Він є нашою Пасхою, Він приходить до мене і до нас тут, зараз, у цій Божественній Літургії. І каже кожному з нас: встань зі своєї розпуки, зі своєї безнадії, зневіри, ось Я з тобою, вставай, ходімо! Ходімо і будуймо життя там, де хтось сьогодні сіє смерть».

Аналізуючи сучасні обставини, Глава УГКЦ сказав: Україна сьогодні спливає кров’ю. Десятки тисяч вдів і матерів оплакують своїх синів. Укотре знову Україна відчуває себе в лабетах смерті і нікому не потрібною, ні Заходу, ні Сходу. Усі сприймають нас як проблему, для котрої не знаходять розв’язку. Але сьогодні Христос мовить до нас: Не плачте! Вставайте! Я є вашим виходом і надією! Боротися і перемагати – це наш вихід.

Духовний лідер українських греко-католиків провів паралель біблійної історії міста Наїн з історією громади УГКЦ у Великій Британії. «Після Другої світової війни, будучи заручниками війни, яка несла смерть, багато синів і дочок нашої землі потрапили на цей туманний Альбіон... Хто мав їм допомогти? Мені розповідали, що наші люди були змушені раз на тиждень іти до поліції отримувати печатку в документи, здається, аж до 67 року. Наших людей навіть не називали українцями, бо казали, що такої держави, як Україна, не існує», – розповів Блаженніший Святослав.

Ті бійці за вільну незалежну Україну, – продовжив Предстоятель розповідь про українських іммігрантів у Великій Британії, –  здавалося б, утратили будь-яку надію на волю, на здійснення того, за що вони платили своєю кров’ю, за що померли у нерівній боротьбі сотні синів і дочок нашої української землі. «Але, гадаю, гуртуючись довкола своїх українських церков, вони чули цей голос: «Не плач! Кажу тобі, встань! » І вони встали, жили, творили і залишили нам сьогодні у спадок чудові храми, культуру, витвори мистецтва, залишили своїх нащадків і залишили нам свою мрію про вільну незалежну Україну. Воскреслий Христос нам її подарував. Наші українці в Британії співали: «Христос воскрес – воскресне й Україна! ». І так сталося», – відзначив проповідник.

«Нехай буде благословен Господь, який для нашого народу тут об’явив себе як вихід з безвиході, був рукою допомоги там, де ніхто з людей тієї допомоги не хотів дати», – сказав архиєрей.

Глава Церкви передав українській громаді в Манчестері сердечний привіт від братів і сестер з України, від матірньої землі. «Святкуючи цей ювілей, ми відчуваємо, що Бог навідався до народу свого. Він є сьогодні з нами і буде повіки», – наголосив на завершення Глава Церкви.

 

 

 

Відвідини громад УГКЦ у Стокпорті і Волвергамптоні

 

  • У понеділок 23 жовтня 2017 року Блаженніший Святослав завершив свої цьогорічні душпастирські відвідини українських католицьких парафій у Великій Британії візитом до українських спільнот Стокпорта і Волвергамптона.

У Стокпорті (на півдні від Манчестера) Главу УГКЦ, якого супроводжував владика Гліб Лончина, духовенство української католицької єпархії Пресвятої Родини і отці Згромадження Пресвятого Серця із римо-католицької церкви Святого Йосифа, а також радник Лінда Голт, міський голова Стокпорта, при вході до храму Святого Йосифа привітали Отець Євген Небесняк і п. Микола Матешко.

 

 

Тут Предстоятель УГКЦ у співслужінні з іншими священнослужителями очолив Божественну Літургію. У своїй проповіді Блаженніший Святослав говорив про християнську солідарність, гостинність і братню любов, виявлену між українськими католиками в Стокпорті і римо-католицькою парафією Святого Йосифа, яка майже 17 років тому відкрила свої двері для українців.

 

 

Після обіду Його Блаженство відслужив Молебень до Матері Божої в церкві Святих Володимира і Ольги у Волвергамптоні. Парафіяни і вірні із цього міста та сусідніх місцевостей зібралися разом із парафіяльним священиком д-ром Олександром Лісовським привітати і прийняти Главу Української Греко-Католицької Церкви у своїй парафії. Серед запрошених був також Еліас Матту, міський голова Волвергамптона.

Це була історична подія для спільноти, оскільки від посвячення храму, який був збудований з нагоди Тисячоліття Хрещення України, Глава Церкви відвідав Волвергамптон уперше.

 

 

Як під час прийняття в Стокпортівському українському центрі, так і під час бенкету на його честь у Волвергамптонському українському культурному центрі Блаженніший Святослав у своїх промовах до присутніх наголосив на важливості зберігати віру і культуру в серці українського життя у Великобританії. Роблячи це, Церква не лише виживе, а й розквітатиме, тому що багатсво і сила Церкви – у її вірних.

 

 

Відвідини нунціатури та спільноти білоруських греко-католиків у Лондоні

 

  • У вівторок 24 жовтня 2017 року Блаженніший Святослав, перебуваючи в Сполученому Королівстві, здійснив візит ввічливості до Апостольського нунція у Великій Британії, Його Високопреосвященства Едварда Адамса.

 

 

Архиєреї обговорили соціальну, пасторальну й екуменічну ситуацію в Україні та її наслідки для українців у Великій Британії. Глава УГКЦ у розмові з нунцієм зазначив, що особлива місія Української Греко-Католицької Церкви сьогодні ‒ зцілювати рани, – рани не лише минулого, а й ті, які спричинені безперервною війною, яка триває в Україні.

 

  • Увечері цього ж вівторка Блаженніший Святослав відвідав білоруську греко-католицьку спільноту, де відслужив Божественну Літургію в новому храмі Святого Кирила Турівського та всіх святих заступників білоруського народу (новозбудована церква є першою в Лондоні дерев’яною церквою, спорудженою після великої пожежі в місті, яка сталася у 1666 році). Саме тут цього дня відзначала 70-річчя від свого заснування Білоруська католицька місія візантійського обряду у Великій Британії.

 

 

Із Предстоятелем УГКЦ співслужили владика Гліб Лончина, о. Микола Матвіївський і священики з Білорусі: о. Сяргей Стасєвіч, настоятель лондонського білоруського храму, та о. Андрей Буйніч, з Ліди в Білорусі.

У своїй проповіді Глава УГКЦ говорив про братерські зв’язки між Українською Греко-Католицькою Церквою і Білоруською Греко-Католицькою Церквою.

Після богослуження Блаженніший Святослав відвідав архів, бібліотеку й музей імені Франциска Скорини, білоруського першодрукаря, видавця першої Біблії білоруською мовою, який розпочав свою працю виданням Псалтиря у 1617 році,  500 років тому. Зустріч з парафіянами храму відбулася в теплій братерській атмосфері. Це був перший візит Предстоятеля УКГЦ до білорусів греко-католиків у Лондоні після історичного візиту до них Патріарха Йосифа Сліпого навесні 1970 року. Від 2014 року Білоруська католицька місія у Великобританії є під юрисдикцією єпарха єпархії Пресвятої Родини в Лондоні для українців греко-католиків владики Гліба Лончини.

 

 

Зустріч із представником Англіканської Церкви та відвідини Товариства «Свята Софія»

  • Наступного дня, у середу 25 жовтня 2017 року, Блаженніший Святослав зустрівся з єпископом Джонатоном Гудоллою, англіканським єпископом Еббсфліта. Зустріч відбулася в українській католицькій катедрі Пресвятої родини в Лондоні. Єпископ Джонатон є відповідальний за відносини Англіканської Церкви зі Східними Церквами. У зустрічі брав участь владика Гліб Лончина, єпарх єпархії Пресвятої Родини в Лондоні.

 

 

Під час розмови Глава УГКЦ та єпископ Джонатон обговорили важливі теми міжцерковних стосунків. Зокрема, ішлося про еклезіологію, екуменізм і синодальність Церкви, які є на порядку денному Зустрічі східних католицьких єпископів Європи, що відбулася в наступні дні в Лондоні.

 

  • У другій половині дня Блаженніший Святослав поклав квіти перед статуєю святого Володимира Великого, хрестителя України-Русі, та відвідав відділ Українського релігійного товариства «Свята Софія» в Лондоні. Тут відбулася зустріч з членами цього релігійного товариства, під час якої мова йшла про актуальний стан справ та діяльність УРТСС в найближчі роки.

 

 

 

  • 25 жовтня, Блаженніший Святослав здійснив теж візит до Собору Української Автокефальної Православної Церкви, де відслужив Панахиду на Меморіалі Голодомору.

 

 

 

  • У Лондоні Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, здійснив візит ввічливості до Архиєпископа Вестмінстерського, Його Еміненції кардинала Вінсента Нікольса. Під час зустрічі Предстоятель УГКЦ подякував кардиналу Нікольсу за особисту підтримку і підтримку з боку членів Католицької Єпископської Конференції Англії і Валії України в час війни і гуманітарної кризи.

 

 

 

  • Також, Блаженніший Святослав здійснив візит до Посольства України, де зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом України у Виликій Британії Наталією Галібаренко. 

 

 

 

Участь у зустрічі представників дванадцяти Східних Католицьких Церков Європи

 

  • У днях від 26 по 29 жовтня в Лондоні, на запрошення владики Гліба Лончини, правлячого єпископа єпархії Пресвятої Родини, проходила цьогорічна Зустріч східних католицьких єпископів Європи. Спеціальною нагодою для цього стало відзначення 60-річчя від дня заснування апостольського екзархату для українців греко-католиків у Великій Британії, який папа Венедикт XVI у 2013 році підніс до рангу єпархії. Зустріч відбулася у центрі Фоколаринів (Welwyn Garden City).

Цього року єпископи дванадцяти Східних Католицьких Церков Європи зосередили свою працю на потрійній темі «Керигма – Катехиза – Містагогія» (проголошення Євангелія Христового, його поглиблення навчанням і поясненням, а також щоденне життя ним, плекання та поширення християнських цінностей). Вибір теми зумовлений численними викликами, такими як міграція багатьох східних католиків до регіонів і країн різних християнських традицій і деномінацій. Східні Католицькі Церкви намагаються відповісти на ці виклики, відкриваючи наново елементи, характерні для їх власних східних традицій.

 

 

На початку зустрічі, у четвер 26 жовтня, Апостольський нунцій у Великій Британії архиєпископ Едвард Йосиф Адамс передав учасникам конференції привітання і благословення Папи Франциска. На церемонії відкриття також був владика Пол МакАлінан, єпископ-помічник Вестмінстерський, який від імені Його Еміненції кардинала Вінсента Нікольса привітав представників Східних Католицьких Церков Європи, що брали участь у цьогорічній Зустрічі. Церемонія відкриття також включала презентацію про історію єпархії Пресвятої Родини в Лондоні.

 

 

Відповідно до плану праці, відбулися робочі сесії конференції. Перша сесія – «Керигма». Її розгляд розпочали презентацією о. д-ра Тараса Барщевського (Загреб, Хорватія) на тему «Апостольська керигма – проголошення смерті та воскресіння Христа в катехизі єпископа». Опісля владика Богдан Дзюрах (Київ, Україна) виголосив доповідь: «Підготування нового ‘Загального катехитичного довідника’ і внесок Східних Католицьких Церков». Другу сесію – «Катехиза» – представила д-р Кароліна Фарей (Великобританія), доповідаючи на тему «Благовіщення: педагогіка для катехизи». Під час третьої сесії – «Містагогія» – п. Джак Фігель (США) представив тему «Катехиза у ХХІ сторіччі». По кожній презентації була сесія питань і відповідей.

Після робочих сесій Божественну Літургію в храмі Святого Бонавентури відслужив владика Донато Оліверіо з Лунгро (Італія). Хор цього дня співав грецькою, українською, англійською та італійською мовами, віддзеркалюючи багатство та різноманітність Східних Католицьких Церков Європи.

 

 

Свята Літургія у Вестмінстерській катедрі в Лондоні

 

  • У суботу 28 жовтня 2017 року понад тисячу вірних зійшлися до Вестмінстерської катедри в Лондоні, щоб побачити історичну подію – служіння Літургії східного обряду у цій матірній церкві для католиків Англії та Уельсу.

Цього дня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав разом зі східними католицькими єпископами Європи і членами Католицької єпископської конференції Англії та Уельсу відслужили архиєрейську Божественну Літургію в присутності кардинала Вінсента Нікольса і архиєпископа Едварда Йосифа Адамса, Апостольського нунція у Великій Британії. У спільній молитві з нагоди 60-річчя встановлення апостольського екзархату для українців греко-католиків, тепер уже єпархії, взяли також участь представники Англіканської та Православної Церков.

 

 

Проповідь виголосив кардинал Вінсент Нікольс. Він відзначив, що сьогодні, коли католики латинського обряду є свідками і беруть участь у візантійській Літургії, вони моляться, «щоб ця Літургія привела до глибшого розуміння науки Христа».

У своїй проповіді Його Еміненція розкрив важливість літургійної катехизи як інструменту євангелізації. «Катехизація не була б вартою свого імені без євангелізації. Ми не пізнаємо віру, щоб тримати її в собі. Дивитися назовні дуже важливо. Історія навчає нас цього знову і знову», − сказав проповідник.

Він зазначив, що всі зусилля, які спрямовані на катехизацію, та всі ініціативи євангелізації не мають сенсу, якщо не розглядати їх у контексті страстей і воскресіння Ісуса Христа: «Його перемога, яка в людських умовах здається поразкою, є джерелом нашої надії. Сьогодні ця надія є очевидною у Східних Католицьких Церквах. Довіра, віра та оптимізм є очевидними і в Україні. Ми можемо пригадати про новий католицький університет, семінарії, в яких багато молодих людей «перевіряють» своє покликання... У Білорусі, яку я мав нагоду нещодавно відвідати, є подібна історія щодо відновлення церков і відродження католицького життя... УГКЦ, яка ще в 1991 році була поза законом, зараз справді перебуває у воскресінні, що є потужним образом християнської місії «відновити все в Христі»...», − наголосив кардинал Нікольс.

 

 

На завершення Літургії Блаженніший Святослав привітав усіх з нагоди 60-річчя від заснування апостольського екзархату для українців греко-католиків у Великобританії: «Дозвольте мені від імені всієї Церкви та від імені України сердечно привітати із 60-річчям створення нашого екзархату, а відтак єпархії у Великобританії. Я щиро вітаю владику Гліба Лончину та владику Павла Хомницького, а також усіх священиків, які приїхали зі всіх парафій. Нехай Бог благословить вас усіх, нехай гуртує нас у єдності нашої Церкви та України і поза її межами, за допомогою Святого Духа», − наголосив він.

 

 

 

Свята Літургія у храмі Пресвятої Родини в Лондоні

 

  • У неділю 29 жовтня на завершення цьогорічної Зустрічі східних католицьких єпископів Європи у катедральному храмі Пресвятої Родини в Лондоні була відслужена урочиста Божественна Літургія, яку очолив Архиєпископ Циріл Васіль, ТІ, Секретар Конгрегації для Східних Церков, у співслужінні з єпископами — учасниками цієї Зустрічі. Проповідь під час цієї Святої Літургії виголосив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

 

 

У сучасному світі є багато пустомовства, серед якого важко відшукати істинне Боже слово, – відзначив архиєрей. – Однак люди повинні докладати чимало зусиль, щоб воно, це Боже слово, стало на першому місці в їхньому житті. Саме тому ми маємо молитися, щоб український народ став «доброю нивою», на якe впаде Боже Cлово і принесе добрий плід.

Блаженніший Святослав почав свою проповідь зі слів вітання з нагоди 60-річчя від заснування апостольського екзархату для українців греко-католиків у Великій Британії. Далі архиєрей зазначив: у недільному Євангелії, у притчі про сіяча, ми бачимо насамперед Бога, в якого віримо і якого сповідуємо. «Господь є той, що приходить. Він не закривається у самому собі, у своєму вічному небесному щасті. Він виходить до людини, бо ми чуємо про те, що сіяч вийшов. Тим сіячем є Ісус Христос, який сам сказав до апостолів, що прийшов проповідувати. Він є тим Словом Божим з великої букви, Словом Отця, скерованим до людини», − сказав проповідник.

«Сьогодні так багато слів сіються в наші серця, так багато пустомовства зараз є у світі. Ми живемо в цьому світі, який так багато говорить, кричить, пише, пересилає слова «і-мейлами», «есемесками», «сайтами». І ми часом навіть не можемо зрозуміти, де серед тих слів є Слово життя», − зазначив проповідник.

За словами Блаженнішого Святослава, потрібно молитися, щоб український народ був «доброю нивою», на яку впало Боже слово і принесло добрий плід. Люди повинні дбати про те, щоб ставити його на перше місце у своєму житті. «Століттями Україна називалася житницею Європи. Не тільки тому, що в нас була добра і родюча земля. Не тільки тому, що багато зерна прибувало до Європи з наших українських земель. Однак сьогодні ця житниця засіває Європу ще й іншим зерном. За важких обставин, а саме через біль, терпіння і сльози України та економічні виклики, перед яким наші люди повинні шукати кращої долі в країнах Європи, Господь бачить кожного з нас як насінину, – насінину, що має засіяти західноєвропейську землю, в якої хтось вкрав Боже слово. Ми маємо засіяти цю землю словом Христового Євангелія», − наголосив Глава УГКЦ.

 

 

Блаженніший Святослав нагадав, що кожен українець християнин покликаний свідчити свою християнську віру там, де він є: «На роботі або навіть стоячи перед британськими властями, які запитують скрізь про ваш паспорт і візу, ви повинні свідчити, що насамперед є християнами. Адже Бог бажає, щоб ми були тим зерном, що засіє ці країни для нової справи − нової євангелізації», − запевнив проповідник.

Блаженніший Святослав подякував від імені всієї Української Греко-Католицької Церкви Папі Римському, бо з благословення вселенських римських архиєреїв був створений спочатку екзархат, а потім єпархія УГКЦ у Великобританії, а також усім священнослужителям: єпископам, зокрема присутнім владикам Глібові Лончині та Павлу Хомницькому, іншим єпископам, всім священикам і громаді, яка сіяла і сіє тут Боже слово: «Наступного року храму (катедральному храмові Пресвятої Родини – прим. ред.) буде 50 років, відколи українська громада збирала для нього кошти. Ця святиня є видимим знаком, що Боже слово дало плід у нашому народі. Любов до Бога і солідарність українців збудували цей храм у Великобританії та гуртували наші громади довкола Церкви», − сказав Предстоятель УГКЦ.

Крім того, Блаженніший Святослав під час своєї проповіді згадав про Зустріч єпископів Східних Католицький Церков Європи, яка 26 — 29 жовтня проходила у Великій Британії. «Сьогодні між нами присутні єпископи з різних Східних Католицьких Церков. Тож наша радість виходить поза межі Української Церкви. Ця Літургія вінчає річний З’їзд східних католицьких єпископів Європи. Тут присутні владики з різних країн, які бачать вас і плід Божого слова в нашій Церкві і в нашому народі. Центральним питанням наших нарад було про те, як нам зараз сіяти Боже слово в Європі? Тож ми ділилися досвідом зцілення за допомогою Божого слова і відчуттям, що первинне завдання єпископа − проповідувати, сіяти Боже слово і втілювати його в життя сучасної Європи», − відзначив проповідник.

Наостанок Предстоятель УГКЦ нагадав про ті виклики, які зараз долає Україна, а також про те, як Боже слово може їй у цьому допомогти: «Ми сьогодні молимося за нашу Україну, яка спливає кров’ю; за Україну, яка молиться і запитує «Боже, чому? » Але ми відчуваємо, що Господь до нас приходить. Він є серед нас. В Україні є час великої «сівби». Можливо, навіть через труднощі війни Господь робить чутливим людське серце на слово життя вічного. Сьогодні ми переживаємо період великого навернення, і саме та Церква буде мати успіх, яка сіє! » − наголосив на завершення Блаженніший Святослав.

 

 

Джерела:

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.