Smaller Default Larger

У Львові урочисто вшанують святого священномученика Йосафата з нагоди 150-тої річниці канонізації (2)

 

У вівторок Страсного тижня, 11 квітня 2017 року, у Львівській Архиєпархії УГКЦ урочисто відзначатимуть 150-ту річницю канонізації святого священномученика Йосафата (Кунцевича), Архиєпископа Полоцького. На офіційному сайті цієї Архиєпархії оголошено такий порядок відзначення цього ювілею. Цього дня:

– о 10 годині в Архикатедральному Соборі святого Юра (м. Львів, пл. св. Юра, 5) відбудеться спільна молитва Акафісту до святого Йосафата;

– о 16 годині в Національному музеї ім. Митрополита Андрея (м. Львів, просп. Свободи, 15) розпочнеться виставка ікон святого Йосафата (Кунцевича);

– о 19 годині у Львівській обласній філармонії (м. Львів, вул. Чайковського, 20) відбудеться вечір пам’яті, присвячений священномученику Йосафату.

Участь у духовному вечорі візьме Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, який виголосить духовне слово про святого. Після цього присутні зможуть почути кантату Джеймса МакМіллана для хору і струнного оркестру «Сім слів Христа на Хресті» у виконанні солістів, хору та оркестру Заслуженої академічної капели України «Трембіта» під батутою Сергія Якобчука. Сценографія Народного художника України Мирослава Отковича. Автор проекту – Михайло Перун.

Квитки на вечір можна придбати в касах філармонії та в капели «Трембіта».

Організатори урочистих заходів: Львівська Архиєпархія УГКЦ, Національний музей у Львові імені митрополита Андрея Шептицького, Фонд Короля Данила та Фундація «Андрей».

Ласкаво запрошуємо усіх духовно пережити цей день молитви і пам’яті разом з Львівською Архиєпархією та Василіянським Чином Святого Йосафата.

Довідка.

Торжественна канонізація (проголошення святим Католицької Церкви) священномученика Йосафата Кунцевича, Архиєпископа Полоцького, відбулася 29 червня 1867 року, на свято, за григоріянським календарем, верховних апостолів Петра і Павла, головних покровителів міста Рима, під час урочистої святої Меси під головуванням Папи блаженного Пія ІХ. Він був першим у числі двох з половиною десятків святих і блаженних, проголошених цього дня. Разом із ним дня 29 червня були піднесені на престоли: блаженний Петро Арбуенський і 19 мучеників із різних чернечих Чинів, та 4 інших блаженних.

Тема кантати «Сім слів Христа на Хресті» відображає дух Великого тижня, в якому переживаємо таємницю добровільних страждань Господа Ісуса Христа задля спасіння людства, а також його прагнення, «щоб усі були одно» (Йоан 17,21), яке стало девізом святого Йосафата, програмою його життя, змістом його монашого, священичого та архиєрейського служіння і остаточним поясненням його мученицької смерті.

Як відомо, Синод єпископів Української Греко-Католицької Церкви під час останньої сесії, яка відбулася у Львові-Брюховичах 4-11 вересня 2016 року, поблагословив загальноцерковне відзначення у 2017 році потрійного Ювілею: 400-річчя реформування Василіянського Чину Святого Йосафата, 380-ї річниці з дня смерті митрополита Йосифа Велямина Рутського і 150 років канонізації св. Йосафата Кунцевича (постанова 28).

Джерело: osbm.info

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.