Smaller Default Larger

Генеральна Канонічна візитація Провінції Успіння Пресвятої Богородиці в США

 

9 липня 2015 р. закінчилась Генеральна Канонічна візитація Провінції Пресвятої Богородиці в США, яку провів Протоархимандрит Василіянського Чину Всесвітліший Отець Ґенезій Віомар, ЧСВВ у супроводі Головного Радника та Секретаря о. Єфрема Кончака, ЧСВВ.

 

 

Візитацію василіянських спільнот в Америці о. Ґенезій розпочав 5 червня з відвідин монастиря угорської Провінції св. Степана в Маттавані, де отці Йосиф Ердей, ЧСВВ і Лаврентій Вольф, ЧСВВ надають духовну послугу вірним Угорської Греко-Католицької Церкви. В неділю 7 червня в монастирі св. Йосафата в Ґлен Кові, з нагоди відновлення річного відпусту, Отець Протоархимандрит співслужив святкову Божественну Літургію очолену Преосвященнішим Владикою Павлом Хомницьким, ЧСВВ. Наступного дня, 8 червня, згідно із встановленою програмою розпочалась Канонічна візитація ченців-василіян у монастирі св. Юрія вНью Йорку. Відтак, 10-11 червня о. Ґенезій відвідав новіціятський осідок монастир св. Йосафата в Ґлен Кові; 11 червня – резиденцію Покрови в Бронксі; 12-13 – резиденцію Чесного Хреста в Асторії; 18 червня – провінційний осідок в Локус Валей; 21-23 червня – монастир і школу Непорочного Зачаття в Гемтремку; 24-25 червня – резиденцію Різдва Пресвятої Богородиці в Палос Парк (Чикаго); 26-27 червня – резиденцію св. Йосафата у Варені.

 

 

Приписану Статутом ЧСВВ Генеральну Канонічну візитацію Отець Протоархимандрит Ґенезій Віомар, ЧСВВ закінчив коротким словом і апостольським благословенням, що його уділив найбільшій василіанській спільноті у Ґлен Кові. У своєму слові Протоархимандрит зазначив, що під час візитації зустрівся з кожним ченцем Провінції і ці зустрічі були моментом «взаємного заохочення, молитви, слухання, співжиття… нагодою співбратнього ознайомлення, прийняття різноманітності». З особистих розмов з ченцями і з загальних спостережень Отець Протоархимандрит зауважив, що «усі ченці бажають, щоб василіянське життя росло, жевріло одним вогнем любові».

 

 

Звертаючись до своїх співбратів по Чину, о. Ґенезій сказав, що: «У серці візитації завжди стоїть бажання «починати все спочатку», щоб розрізнювати те, що походить від Духа, від того, що ні; старатись інтерпретувати знаки часів у світлі Євангелія, щоб постійно оновляти нашу дорогу; щоб ми були творчі, як це бажають наші засновники. Особливо творчі в дусі. Щоб ми не щадили сил, щоб наша василіянська спільнота щораз то більше єдналася, ставала одним, щоб другорядні речі, персональні речі, дуже часто наша гордість, моє особисте «я», не ставало на перешкоді оцієї духовної, родинної злуки, щоб кожна річ не вважалась як чисто моя, але усіх… Відвідуючи американську Провінцію, бачиться велике бажання усіх, щоб ми справді будували оцю нашу спільноту у точному значенні слова, як це бажає св. Василій Великий…»

 

 

Отець Протоархимандрит пригадав, що 2015 рік «присвячений богопосвяченому життю є неначе проведінним та підготовчим моментом до 400-річчя від заснування нашого Чину, до якого ми наближаємося і це є особливою нагодою, щоб ми занурились у наше минули і черпали з духовного джерела, яким є наші засновники: Св. Василій, Св. Йосафат, Йосиф В. Рутський, котрі опирались на Христа Господа і надихались словами Його Євангелії до життя євангельськими радами. Чин мав різні сторінки у своїй історії, світлі і менш світлі. Світлі були саме ці, коли він почав радикально втілювати, якраз, побажання та навчання наших засновників, які не думали про зовнішній аспект Чину, але духовність».

 

 

Завершуючи своє слово отець Протоархимандрит звернувся до ченців із заохоченням, щоб «не щадили своїх сил, вдивлялись у минуле та черпали з нього оце найкраще з метою майбутнього розвитку нашого Чину і добра повірених нам осіб».

 

 

За матеріалами: osbm.info

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити