Smaller Default Larger

Протоігумен відвідав у Словаччині місця поховання блаж. священномученика Павла Гойдича ЧСВВ та отця Мар’яна Поташа ЧСВВ

alt

1 вересня 2014 р., в рамках своєї робочої поїздки до Словаччини, Протоігумен Провінції Святого Миколая в Україні, о. Павло Райчинець ЧСВВ, відвідав місто Леопольдов, де був похований Блаженний священномученик Павло Гойдич ЧСВВ, а також могилу отця Мар’яна Поташа ЧСВВ у Пряшеві.

У словацькому місті Леопольдові, ще й сьогодні діє тюрма, в якій за часів комуністичного режиму, був ув’язнений єпископ Пряшівської Єпархії Павло Гойдич. Неподалік в’язниці розташований цвинтар, на якому колись ховали померлих в’язнів. Тут, під номером «681», і був похований блаж. священномученик, який помер 17 липня 1960 року, після десяти років ув’язнення. У 1968 році, владику було перезахоронено у Греко-католицькому кафедральному соборі в м. Пряшеві. Однак місце його поховання у Леопольдові й понині є місцем паломництва, на якому відтворили символічну могилу та встановили пам’ятний хрест.

У м. Пряшеві, на міському цвинтарі, разом зі своїми співбратами по Чину, похований інший визначний Василіянин – о. Мар’ян Поташ ЧСВВ (1918-2006). Саме він розшукав могилу владики Гойдича на тюремному цвинтарі у Леопольдові, та домігся його перепоховання у Пряшеві, а також розпочав справу його беатифікації.

На місці поховання священномученика Павла Гойдича у Леопольдові, Протоігумен о. Павло Райчинець ЧСВВ молився за мир в Україні, а на могилі о. Мар’яна Поташа ЧСВВ, відслужив панахиду за померлими Василіянами, разом з о. Маркіяном Грешко ЧСВВ, Секретарем Словацької Провінції Свв. Кирила і Методія.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

 

м. Леопольдов (Словаччина)

Місце поховання Блаженного священномученика Павла Гойдича ЧСВВ

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

В'язниця, у якій помер владика Павло Гойдич ЧСВВ

 

м. Пряшів (Словаччина)

Могила о. Мар'яна Поташа ЧСВВ та інших Василіян

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції