Smaller Default Larger

Відкриття і освячення пам’ятника Митрополиту Андреєві Шептицькому у Львові

 

29 липня 2015 р., відбулося відкриття і освячення памʼятника Митрополиту Андрею Шептицькому, на площі Святого Юра у Львові.

В цих заходах взяли участь Президент України Петро Порошенко, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), Єпископи України, духовенство, монашество і вірні.

Сьогодні Львів, УГКЦ та увесь український народ переживає історичну подію, на яку очікувало не одне покоління українців та усіх побожних добрих людей. У 150-ту річницю від того дня, коли Господь подарував нашій Церкві і народові Великого Пророка, Провідника і Святця, ми відкриваємо праведному Андреєві пам’ятник у княжому Львові.

Такими словами звернувся Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав до духовенства, представників державної влади та вірян з нагоди відкриття і освячення пам’ятника Митрополиту Андреєві Шептицькому 29 липня  на площі Святого Юра у Львові.

 

 

Глава УГКЦ наголосив на тому, що історія встановлення пам’ятника Митрополиту Андреєві у Львові є історією боротьби українців за свою свободу. «Змагання встановити пам’ятник Великому Митрополитові є невід’ємною частиною національно-визвольних змагань нашого народу та боротьби за свою історію, свідомість, церковну та національну ідентичність. Це історія боротьби за своє сьогодення і краще благословенне Богом майбутнє», - пояснив він.

Він повідомив, що цього року минає 80-та річниця з того дня, коли у Львові вперше побачив світ пам’ятник Митрополитові Андреєві. Це сталося у 1935 році у 30-ту річницю створення Національного музею у Львові і в 70-ті роковини з дня народження Митрополита.

«Тоді цей пам’ятник постав, як знак вдячності українських митців Великому батькові українського мистецтва і духа», - зазначив він, додаючи, що автором цього монументу був Сергій Литвиненко і його поставили на подвір’ї музею. Однак не довго він там простояв. Іншого місця для монумента Митрополитові Андреєві в той час у Львові не знайшлося.

 

 

«А ще інший митець ще за життя Митрополита збудував пам’ятник, який сьогодні об’являється нашим очам. Андрій Коверко, митець міжвоєнного українського львівського модерну, створив пам’ятник, який бачив Митрополит ще за свого життя. Але не знайшлося місця і для цього пам’ятника, крім ще іншого подвір’я – подвір’я Львівської богословської академії», - сказав він. І цей пам’ятник довго не простояв. Як відомо, радянська влада знищувала усе що могла, а найперше – нищила пам'ять про великих мужів і провідників українського народу і Церкви. Тому цей пам’ятник знову став предметом боротьби українців за право бути собою на своїй рідній землі.

Глава Церкви пригадав, як у 90-х роках львів’яни спонтанно зносили квіти, позначаючи місце, де має постати пам’ятник Тарасу Шевченку і пам’ятник Митрополиту Андрею. Тоді на площі Святого Юра була гора квітів і свічок та надпис: «Тут буде стояти пам’ятник Митрополиту Андрею». «Сьогодні це сталося. Тож погляньмо на цей монумент! Ми не бачимо перед собою тріумфального князя Церкви в розкішних архієрейських шатах. Ми бачимо бідного вбогого монаха, підперезаного шкіряним ременем чистоти, послуху та убогості. Ми бачимо Мойсея українського народу, який сьогодні сходить із цієї Святоюрської гори, ніби з українського Синаю, після не сорокаденної, а вісімдесятилітньої молитви і стояння перед Божим обличчям», - сказав Блаженніший Святослав.

Він також зауважив, що Митрополит Андрей, як Мойсей українського народу, сьогодні стоїть і опирається своєю рукою на «непорушну скелю української історії».

«Сьогодні українська Церква та народ йде тою дорогою, якою повів, ведеш і вестимеш нас Ти, наш Пророче, Учителю, Святителю і Батьку. Бо це дорога свободи, правди і відродження та воскресіння українського духу. Це дорога утвердження української державності. Це дорога до святості, до Бога і вічного життя», - завершив Предстоятель УГКЦ.

 

 

«Найкращий пам’ятник Шептицькому – незалежна Україна», – Президент України

На відкритті пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому у Львові Президент України Петро Порошенко сказав:

«Дорога львівська, галицька і українська громадо! Велика приємність для мене бути тут сьогодні серед вас. У народі кажуть, кожна справа починається з дощу.

«Як не згадати далекоглядну і ґрунтовну пастирську діяльність слуги Божого митрополита Андрея Шептицького… Треба зробити належне посилання на його героїчну апостольську працю, щоб зрозуміти по-людському незбагненну живучість Української Греко-Католицької Церкви в темні роки переслідування». Ці слова належать Папі Івану Павлу ІІ, і сказав він це тут у Львові 14 років тому під час зустрічі з молоддю.

Я радий і надзвичайно вдячний теперішньому Папі Франциску за те, що в 150-ту річницю народження владики Андрея Апостольська столиця зробила важливий крок у процесі беатифікації нашого Митрополита і визнала його геройські чесноти.

Сьогодні і ми з вами відновлюємо історичну справедливість і нарешті відкриваємо монумент Шептицькому у Львові. Та найкращий пам’ятник владиці – сама незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів.

Як сказав один із сучасників митрополиту, цю неймовірно велику постать не може проминути мовчанкою ні приятель, ні ворог; ні убогий, ні багатий; ні релігійна людина, ні атеїст; ні науковець, ні неписьменний. Ніхто не може і не сміє! Такі люди, як владика Андрей, дорогі для нації і складають її золотий запас.

Шептицький на основі церковної структури створив прообраз національного українського організму. За часів митрополита Андрея Україна ще була розділеною між сусідами, де-юре Україна на ті часи ще не постала. Але де-факто держава вже існувала. Так, існувала, і саме в тих межах та кордонах, що і Греко-Католицька Церква!

Хід історії не змінити. Імперії рано чи пізно розвалюються, а сила людського духу, сила правди та сила віри житимуть вічно.

У час терору проти Церкви і народу владика Андрей дав приклад безстрашного і непохитного наслідування Христу.

Своїм життям він довів, що ідоли завжди падають, а Віра, Надія, Любов залишаються з нами. І Господь Бог теж залишається з нами, назавжди.

Упевнений, що ми подолаємо всі випробування. Упевнений, що ті випробування, які постали перед боголюбивим українським народом, минуть. Здійсниться пророцтво митрополита Андрея, яке він висловив у свій передсмертний час, пророцтво про Україну: «Україна увільниться від свого упадку та стане державою могутньою, з’єднаною, величавою, яка буде дорівнювати високорозвиненим державам. Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу, тільки треба молитися, щоб Господь Бог і Мати Божа опікувалися над нашим народом, який стільки витерпів, щоб ця опіка тривала вічно… Україна є і завжди буде! Слава Україні!».

Джерела публікації:

Фото:

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції