Smaller Default Larger

Престіл для Чудотворної Ікони в Боронявському монастирі

 

У храмі Боронявського монастиря Отців Василіян, з нагоди 230 років Чудотворної Ікони Божої Матері, встановлено бічний престіл для її привселюдного вшанування.

Згідно записів монастирської хроніки, Боронявську Ікону Пресвятої Богородиці, у 1785 році намалював ієромонах Йоанікій Базилович ЧСВВ, пізніший Протоігумен та перший історик Срібної Землі.

Ікона була намальована згідно переказу про об’явлення Божої Матері неподалік Василіянського монастиря у Бороняві.

На празник Благовіщення 1785 року, о. Й. Базилович передав цю Ікону до Боронявського монастиря, де її освятили і встановили на іконостасі у монастирській церкві.

За чудотворні зцілення цю Ікону в кінці XVIII ст., на основі подань Духовної комісії, було визнано «благодатною», тобто чудотворною, а згідно з декретом Папи Лева XIII від 28 березня 1893 року, її було короновано, а монастиреві надано дозвіл на проведення відпустових свят три рази на рік: Благовіщення Пречистої Діви Марії, Св. Пророка Іллі і Воздвиження Чесного Хреста.

У роки панування радянської влади в Україні, коли всі Василіянські чернечі осередки, в тому числі і Боронявський монастир, було ліквідовано, Боронявська Чудотворна Ікона переховувалась в різних місцях неподалік монастиря.

8 квітня 1991 року, Ікону було урочисто перенесено з м. Хуста, до монастирської церкви у Бороняві.

Цього року, на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, в Боронявському монастирі відбулися ювілейні святкування з нагоди 230 років Чудотворної Ікони Божої Матері. (ДЕТАЛЬНІШЕ…)

А нещодавно в монастирському храмі, стараннями Настоятеля Боронявського монастиря, о. Тараса Іванини ЧСВВ, для цієї Ікони було встановлено бічний престіл, на якому вона відтепер буде постійно виставлена для почитання.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції