Smaller Default Larger

«Святий Отець наш Василій сьогодні живе у своїх послідовниках», – о. Тарас Іванина, ЧСВВ

 

Для нас, оо. Василіян, вшанування пам’яті св. Отця нашого Василія, це хвилина подяки Богові за дар покликання до монашого життя. У цей день кожен з нас згадує день складення свої монаших обітів Убожества, Чистоти і Послуху у Василіянському Чині.

 

У Боронявському монастирі до цього свята готувались одноденною духовною відновою духа, яка відбулася напередодні. Крім отців нашої обителі у ній взяли участь отці Імстичівського монастиря св. Михаїла. Духовні науки провів о. Полікарп Погоріляк, ЧСВВ, вже згадуваного монастиря. Темою духовного слова була молитва, та її місце у життя богопосвяченої особи на основі навчання Отців Церкви.

У сам празник Василія Великого у нашій обителі була відслужена подячна Свята Літургія, яку очолив Настоятель Боронявського монастия о. Тарас Іванина, ЧСВВ, у співслужінні о. Мелетій Рішка, ЧСВВ та о. Луки Буняка, ЧСВВ. У проповіді о. Тарас звернув увагу на значення Св. Василія Великого для Церкви. «Велич Святого Отця Нашого Василія Великого полягає не лише у тому, що він ширяв у глибинах богословя, але вмів ці глибини Духа представити та сформулювати для нас, таким чином, що його вчення стало вірою Церкви. Ще однією характерною рисою Василія, що відзначає його з-поміж східних Отців Церкви, є оформлення спільного монашого життя, недарма його називають Законодавцем і Патріярхом монашества. Його монашество, є найкращим доказом його величі. Адже упродовж історії василіянське монашество давало геройське свідчення Христові та Його Церкві. Святий  Отець наш Василій сьогодні живе у своїх послідовниках, які трудяться не лише в Україні, але й в десятках країн Світу» − наголосив проповідник.

Крім наших парафіян у Божественній Літургії взяли участь родини отців і братів, які служать у Боронявському монастирі. Після Богослужінь у монастирській трапезній отці і брати нашої обителі зустрічали своїх близьких. За святковим столом зустрілися дві родини, які має кожен з нас: духовну – василіянську і кровну – батьки, брати і сестри. Колядка, вінчування, радість та дитяча посмішка наповнювала атмосферу святкового родинного столу. А спільні світлини про хвилини спілкування та близькості між дітьми – отцями та братами василіянами та родиною – матерями, батьками, братами і сестрами, вже стали доброю традицією спільного святкування празника Св. Отця нашого Василія Великого.

Повідомив о. Лука Буняк, ЧСВВ

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції