Smaller Default Larger

В освяченні новозбудованого храму святих Кирила й Методія в Мукачеві взяли участь ‎представники Василіянського Чину

 

У суботу 10 грудня м. Мукачево Закарпатської області, Україна, яке є єпископською столицею єпархіального єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Преосвященного Кир Мілана Шашіка, приймало високодостойних гостей. І не без причини. Саме на цей день було призначене урочисте освячення собору святих рівноапостольних Кирила і Методія у мікрорайоні Росвигово за адресою: вул. Росвигівська, 17Б. 

Будівництво цього величного храму, якого парохом є о. Володимир Буришин, тривало десять років, а разом із храмом священики будували та прикрашали Божими дарами і храми душ своїх парафіян. Не зайве сказати, що при проектуванні й будівництві храму зразками, на які взорувалися архітектори, в тому числі італійські, і сам о. Володимир, були собори Святої Софії у Римі та в Константинополі, теперішньому Стамбулі.

Взяти участь у цьому величному для міста над Латорицею та цілої Мукачівської греко-католицької єпархії святі були запрошені багато церковних достойників, державних діячів та інших гостей, вже не кажучи про усю парафіяльну громаду. Зустрічали гостей разом із духовенством єпархії міський голова Мукачева Андрій Балога та народний депутат України Віктор Балога.

Чин освячення храму святих Кирила й Методія та Божественну Літургію у візантійському обряді очолив о 10 год. Його Високопреосвященство Кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конґреґації для Східних Церков, разом із Преосвященним владикою Міланом Шашіком, єпархом Мукачівським. З ними співслужили: Високопреосвященний владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський, Преосвященні владики: Гліб Лончина, Єпарх Лондонський з Англії; Мілан Хаутур, Єпарх Кошицький зі Словаччини; Вірджил Берчя, Єпарх Орадьський з Румунії; Ніл Лущак, єпископ-помічник Мукачівської єпархії; Маріан Бучек, єпископ-емерит, представник від Римо-Католицької Церкви в Україні. Участь у святковому богослуженні взяли кілька десятків священиків різних східних Церков свого права, зокрема Мукачівської греко-католицької єпархії, а також Римо-Католицької Церкви і багато вірників. Серед запрошених гостей був голова Товариства «Свята Софія» і ректор собору Святої Софії в Римі о. Марко Семеген.

  • Василіянський Чин представляли Протоігумен Провінції святого Миколая о. Андрій Белеканич та Головний Радник і Ректор Папської Української Колегії Святого Йосафата в Римі о. Луїс Касіян, а також брали участь у відправі інші ієромонахи і брати василіяни. Протоархимандрит о. Ґенезій Віомар, хоч був запрошений на це святкування, через інші обов’язки не зміг взяти в ньому участі, а написав на ім’я Преосвященного владики Мілана вітання з нагоди такої непересічної події, в якому висловив свою радість з того, що буде освячений новий такий величний храм, запевнив про свою молитву і побажав дальшого розвитку Мукачівській єпархії.

Під час проповіді Кардинал Леонардо Сандрі звернув увагу на покровителів храму та цілого християнства Європи, святих Кирила і Методія, які вміли, зберігаючи церковну єдність, нести Боже слово людям зрозумілою їм мовою. Таким чином були вони творцями єдності між Церквами і народами, творцями спільної духовної й культурної спадщини.

Кардинал Сандрі подарував отцю Володимиру, будівничому храму й душпастирю, богослужбову чашу на знак єдності та солідарності як між священослужителями, так і між усім Божим народом. Також у цей день собор збагатився мощами святих Кирила та Папи Івана Павла ІІ, які під час освячення храму були вкладені у престол.

Закінчилося торжество нагородою жертводавців, які найбільше допомагали у будівництві цього храму.

Ця подія стала видимим знаком єдності не тільки духовенства і вірників Мукачівської греко-католицької єпархії, але цілої Вселенської Церкви, яка існує, згідно з Божим задумом, як спільнота всіх народів, без уваги на різниці мов і культур, державні кордони та обрядові відмінності.

Нехай же Господь Бог і надалі щедро благословить парафіян новоосвяченої церкви та їхніх душпастирів.

Джерело статті: http://osbm.info/

Фото: Мукачівська міська рада

Греко-католицьке Закарпаття

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції